Articles

El rastre del maqui

El periodista Òscar Meseguer recull en un llibre la història del maqui Francisco Serrano, ‘El Rubio’, l’últim company del mític guerriller La Pastora. La seva recerca va propiciar, el 2020, l’exhumació del cos del cementiri dels Reguers de Tortosa i el retorn de les restes a la família

VÍCTIMA I BOTXÍ
“El Rubio primer va ser víctima però després també va ser botxí. Era un personatge molt dual, amb moltes contradiccions”
ACCIÓ-REACCIÓ
“Ell i la seva família van patir tortura i repressió i això el va convertir en un guerriller violent i molt reactiu, que va participar en crims”
INDEFINICIÓ DE GÈNERE
“El Rubio sempre ha quedat eclipsat per La Pastora, sobretot per la seva controvertida identitat sexual; però en realitat era home”

Quan un home va tru­car a la redacció del set­ma­nari L’Ebre per avi­sar que ell sabia exac­ta­ment on estava enter­rat el cos del guer­ri­ller anti­fran­quista Fran­cisco Ser­rano Iranzo (1911-1954) –l’últim com­pany del mític La Pas­tora–, el direc­tor del mitjà, el peri­o­dista Òscar Mese­guer, ja feia temps que res­se­guia la història i que ras­tre­java la pista d’aquell maqui, cone­gut amb el sobre­nom d’El Rubio. Tota la recerca, que acaba amb l’exhu­mació de les res­tes del guer­ri­ller, el desem­bre de l’any 2020, i que va ser pro­pi­ci­ada pel mateix Mese­guer, l’ha reco­llit al lli­bre La pet­jada d’El Rubio, l’últim com­pany de la Pas­tora (Onada Edi­ci­ons). El Rubio estava enter­rat en una fossa al cemen­tiri dels Reguers de Tor­tosa.

Mese­guer havia començat a esti­rar del fil poc després de lle­gir el lli­bre d’Alícia Giménez Bart­lett sobre La Pas­tora (Donde nadie te encu­en­tre, Des­tino), una novel·la de ficció però amb relats verídics sobre l’agru­pació guer­ri­llera a què per­ta­nyien els dos maquis: “Va ser una casu­a­li­tat que, just poques set­ma­nes després de lle­gir-me el lli­bre, em vaig tro­bar amb la notícia que el govern d’Aragó havia enviat una carta a l’Ajun­ta­ment de Tor­tosa dema­nant infor­mació per veure on estava enter­rat Fran­cisco Ser­rano; el govern d’Aragó estava bus­cant cos­sos de guer­ri­llers anti­fran­quis­tes que hagues­sin estat enter­rats fora de la comu­ni­tat autònoma”, explica. Això li va des­per­tar un interès espe­cial: “Sí, perquè m’atreia el per­so­natge i perquè aque­lla guer­ri­lla es movia per uns ter­ri­to­ris que sento molt meus; els assalts que feien a les masies, els enfron­ta­ments amb la Guàrdia Civil..., tot es produïa en llocs que conec, perquè els meus pares són de la comarca dels Ports, i l’epi­cen­tre de la seva història i per on es movia aquesta guer­ri­lla és tot el Maes­trat d’Aragó i de Cas­telló i les Ter­res de l’Ebre; molts llocs que ells assal­ta­ven els conec i conec els seus des­cen­dents... Tot em des­per­tava molt interès”, explica el peri­o­dista, nas­cut a Alcanyís (Terol).

El colofó es va pro­duir quan, la pri­ma­vera del 2018, dos o tres dies després de publi­car que el govern d’Aragó estava inves­ti­gant on estava enter­rat El Rubio, “truca un home dels Reguers a la redacció”: “Ens diu que ell sap exac­ta­ment on està enter­rat. Perquè Ser­rano va morir en un assalt al xalet dels arros­sai­res Nomen, als Reguers, que és una peda­nia de Tor­tosa. Quan el govern d’Aragó va enviar la carta, l’Ajun­ta­ment de Tor­tosa va bus­car infor­mació, però no en va tro­bar, i en ser un maqui no hi havia infor­mació ofi­cial. I aquell home va dir que sabia on estava enter­rat. Jo em vaig emo­ci­o­nar amb tot ple­gat. A par­tir d’aquí vaig anar esti­rant fils.”

Qui era El Rubio? El seu nom era Fran­cisco Ser­rano Iranzo, però era cone­gut pel sobre­nom. Era un guer­ri­ller dels maquis, ads­crit a l’Agru­pación Guer­ri­llera de Levante y Aragón (AGLA). Ell i La Pas­tora van deser­tar de la guer­ri­lla l’any 1950, “quan la guer­ri­lla ja està molt cas­ti­gada per l’estratègia de repressió de la Guàrdia Civil i del gene­ral Pizarro, l’ambi­ent dins de l’agru­pació era de mala maror, de mal­fi­an­ces, i el mateix par­tit [Comu­nista] va assas­si­nar els que pen­sava que podien ser traïdors o els que dis­cu­tien la tàctica del par­tit; en aquest con­text, el 1950, deser­ten de la guer­ri­lla, a ini­ci­a­tiva de Ser­rano, i mar­xen tots dos, i estan qua­tre anys que en què els assalts a les masies els fan ells sols”.

HOME O DONA?

La figura d’El Rubio sem­pre ha que­dat eclip­sada per la de La Pas­tora (renom de Flo­renci Pla Mese­guer, tot i que va ser bate­jat com a Teresa), sobre­tot per la seva con­tro­ver­tida iden­ti­tat sexual: “La Pas­tora [també cone­gut amb el renom de Dur­ruti] és un per­so­natge que sem­pre ha tin­gut més ganxo als lli­bres sobre maquis per la seva inde­fi­nició quant al gènere; deien que era her­ma­fro­dita... En rea­li­tat era un home amb una mal­for­mació geni­tal, com van aca­bar veient els met­ges de la presó”, diu l’autor del lli­bre. El Rubio i La Pas­tora eren pare­lla? “No, el debat sobre si eren pare­lla ha estat la mor­bo­si­tat que els ha envol­tat i s’han escrit lli­bres espe­cu­lant sobre aquesta pos­si­bi­li­tat, però ells eren dos homes. La Pas­tora era un home i en seu judi­cial va dir que li agra­da­ven les dones. Només van ser pare­lla guer­ri­llera, a par­tir del moment en què van deser­tar”, explica Mese­guer. La figura de La Pas­tora ha aca­bat sent miti­fi­cada, “tant en sen­tit posi­tiu com nega­tiu i, a més, se li ha reco­ne­gut que no va fer cap dels més de vint crims que se li impu­ta­ven, perquè en cap dels dos judi­cis que se li van fer no es va poder demos­trar que hagués comès cap assas­si­nat”. “La figura se li ha repa­rat i, per exem­ple, té un car­rer a Valli­bona (Cas­telló), on va néixer; se li ha anul·lat el judici...” Però no ha estat així en el cas d’El Rubio: “Era una per­sona molt enut­jada, perquè la seva família va ser objecte d’una repressió bru­tal, i per això es va incor­po­rar a la guer­ri­lla, i es va tacar les mans de sang. Pri­mer va ser víctima, però després també va ser botxí. Era un per­so­natge molt dual, amb mol­tes con­tra­dic­ci­ons, i molt potent. I a mi em va atreure molt”, reco­neix.

El lli­bre que en recull la història té dos eixos. Un és el procés que acaba amb l’exhu­mació del cos i el retorn de les res­tes a la família tres anys després que el set­ma­nari L’Ebre ho publiqués. “Adrián Grau, l’home dels Reguers que sabia on estava enter­rat, va tru­car a la redacció la pri­ma­vera del 2018. Ho publi­quem i el govern d’Aragó s’activa i insis­teix a l’Ajun­ta­ment de Tor­tosa que li dei­xin fer una exca­vació arqueològica al cemen­tiri dels Reguers. L’Ajun­ta­ment diu que està pre­dis­po­sat a fer-ho però que neces­si­ten més cer­te­ses per donar el permís... No hi ha gaire fluïdesa entre el govern d’Aragó i l’Ajun­ta­ment de Tor­tosa i s’enceta un procés que dura tres anys, fins que, gràcies a la impli­cació d’una asso­ci­ació memo­ri­a­lista d’Aragó i de la Direcció Gene­ral de Memòria Democràtica [de la Gene­ra­li­tat], exhu­men les res­tes i les tor­nen a la filla del maqui, que és viva, i que mor al cap de pocs mesos de rebre-les.” La Direcció Gene­ral de Memòria Democràtica va poder con­fir­mar a prin­ci­pis del 2021 que el cos recu­pe­rat de la fossa dels Reguers cor­res­po­nia al maqui cone­gut amb el renom d’El Rubio. L’ADN dels ossos coin­ci­dia amb el per­fil genètic de la seva filla gran, Lídia Ser­rano. Curi­o­sa­ment, en una entre­vista que li va fer el mateix Òscar Mese­guer, la filla del maqui des­ta­cava: “Quan recu­peri les res­tes del meu pare ja em puc morir tran­quil·la.” I així va ser. L’abril del 2021 li van retor­nar les res­tes i a l’octu­bre va morir. Va ser ella qui uns anys abans va ins­criure el cas del seu pare al Cens de per­so­nes des­a­pa­re­gu­des de la Gene­ra­li­tat i, a través del govern d’Aragó, van dema­nar a l’Ajun­ta­ment de Tor­tosa que s’obrís la fossa on estava enter­rat.

Mese­guer va par­ti­ci­par direc­ta­ment en el procés d’exhu­mació i n’és un dels que el va pro­pi­ciar. Per exem­ple, acom­pa­nya la his­to­ri­a­dora Noemí Riu­dor, que és qui va fer l’informe previ a l’exhu­mació, en les seves visi­tes als Regue­res. “Jo par­ti­cipo direc­ta­ment en aquest procés, i per això un dels eixos del lli­bre és expli­car com avan­cen els tre­balls que per­me­ten recu­pe­rar els ossos del guer­ri­ller.”

I el segon eix del lli­bre és la història d’El Rubio. Part de la infor­mació prové de diver­ses entre­vis­tes, sobre­tot a la seva filla gran, Lídia Ser­rano, i a la menuda, “que pràcti­ca­ment no el va conèixer, perquè quan ella tenia 2 anys el pare ja se’n va anar a la guer­ri­lla”. Mese­guer també entre­vista per­so­nes de l’entorn del maqui, his­to­ri­a­dors que havien trac­tat la seva figura i també vícti­mes dels seus assalts i segres­tos. Per exem­ple, veïns del muni­cipi de Paüls, on els maquis van fer un segrest; veïns d’una masia de la Gine­brosa (Baix Aragó), “on van fer la bes­ti­esa més grossa”: El Rubio, per ven­jar un com­pany guer­ri­ller, va matar qua­tre mem­bres d’aque­lla família.

VÍCTIMA I BOTXÍ

Al lli­bre, doncs, s’explica el doble ves­sant de víctima i botxí de Fran­cisco Ser­rano: “Ell havia patit moltíssim, perquè son pare i son germà també eren maquis, i van ser els pri­mers que es van incor­po­rar a la guer­ri­lla; a El Rubio l’anava a bus­car la Guàrdia Civil a casa i el tor­tu­ra­ven perquè els digués on eren els altres. Ell i la seva família pri­mer van rebre tota la repressió i tor­tura; quan estava a la guer­ri­lla, per exem­ple, se li van morin dos fills menuts i no va poder anar ni a fer el dol; la Guàrdia Civil i els some­tents li van cre­mar la masia fami­liar; van pegar i abus­sar de les dones de la família.., tot un drama.” L’autor del lli­bre inter­preta que aquests fets “el con­ver­tei­xen en un guer­ri­ller vio­lent i molt reac­tiu, i que fa que par­ti­cipi en crims, com un que es va pro­duir en una masia de More­lla”: “Jo vaig poder par­lar amb l’únic super­vi­vent d’aque­lla masia. He inten­tat apor­tar entre­vis­tes inèdites”, explica Mese­guer. El con­text històric l’ha extret de bibli­o­gra­fia diversa (lli­bres de Josep Sànchez-Cer­velló, Raül Gonzàlez Devís, José Calvo...) i entre­vis­tes amb his­to­ri­a­dors. També entre­vista i fa per­fils de les per­so­nes que han estat motors de l’exhu­mació “i que rei­vin­di­quen la memòria i la recu­pe­ració de res­tes”. Per exem­ple, la pre­si­denta de l’asso­ci­ació memo­rialística d’Aragó, Pilar Gimeno, i la his­to­ri­a­dora llei­da­tana Noemí Riu­dor.

COM VA MORIR?

El Rubio va morir una nit d’agost del 1954 durant l’assalt –ell i La Pas­tora– a la masia dels arros­sai­res Nomen, una família benes­tant dels Reguers. Mese­guer ho resu­meix: “Ells ana­ven a la des­es­pe­rada perquè ja havien deser­tat i no tenien la cober­tura de la guer­ri­lla; al con­trari, si la guer­ri­lla els hagués aga­fat els hau­rien matat. Ana­ven molt collats per la Guàrdia Civil. Van inten­tar fer un últim assalt al xalet dels Nomen, la rica família d’arros­sai­res. Van entrar, van dema­nar unes 200.000 pes­se­tes de l’època, amb l’amenaça que si no segres­ta­rien la filla menuda. Els Nomen van nego­ciar, els van cal­mar i fins i tot els van donar men­jar, uns pas­tis­sets. I en cròniques periodísti­ques està expli­cat que el fill dels Nomen, que havia fet les milícies i que, per tant, tenia una pis­tola regla­mentària, els va dir que anava a bus­car vi per ofe­rir-los-hi, però en rea­li­tat va anar a bus­car la pis­tola. Ales­ho­res va anar cap a una fines­tra, amb la mala sort que la dona de fer fei­nes va encen­dre el llum, i els maquis i la resta de la família que esta­ven a la ter­rassa van veure per la fines­tra que el fill duia la pis­tola. Lla­vors es va des­en­ca­de­nar un tiro­teig. A El Rubio el van mal­fe­rir. Es van esca­par, però al cap d’un quilòmetre va caure des­sag­nat i va morir. L’endemà el va tro­bar una dona que anava a regar. La Pas­tora va acon­se­guir esca­par.

Una altra de les fonts que li ser­veix a Mese­guer per recons­truir la història és el sumari judi­cial con­tra La Pas­tora. El van dete­nir a Andorra i el van jut­jar l’any 1960. “Al sumari judi­cial, de més de 400 pàgines, hi ha decla­ra­ci­ons de tots els afec­tats pel tiro­teig de can Nomen, del segrest de Paüls i altres fets.

El lli­bre de Mese­guer –escrit en català nord-occi­den­tal– s’enfila pel doble camí de la inves­ti­gació periodística i la memòria històrica. “És un lli­bre de memòria i de rei­vin­di­cació de la memòria. En alguns epi­so­dis que vaig inter­ca­lant explico que, per exem­ple, a Mira­vet, en un camp de cire­rers, se sos­pi­tava que hi havia hagut un hos­pi­tal de cam­pa­nya. El Memo­rial Democràtic el va exca­var i van extreure res­tes d’uns cent indi­vi­dus. Ara, després de tants anys de democràcia, s’estant començant a obrir fos­ses i a tren­car silen­cis. Aquell home em deia que hi ha molts page­sos que saben que a la seva finca hi ha res­tes huma­nes, però que ningú n’ha dit res per por d’obrir feri­des que no estan ben tan­ca­des”.

A Mese­guer, ara, li ha que­dat un gust dolç: “La major satis­facció és pen­sar que he con­tribuït a tro­bar un cos que no se sabia on estava i que la família el va poder recu­pe­rar i enter­rar”, explica.

LA PETJADA D’EL RUBIO Autor: Òscar Meseguer Editorial: Onada Pàgines: 264

Dinou PERSONES EXHUMADES IDENTIFICADES

Al cementiri de Reus ha començat aquesta setmana una excavació a la fossa de beneficència per recuperar les restes de Cipriano Martos, un militant antifranquista que va morir el 1973 assassinat per la Guàrdia Civil després d’haver estat detingut i acusat de propaganda il·legal i de pertànyer al Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP). Si les tasques de localització acaben amb èxit, aquesta serà la dinovena persona exhumada identificada a Catalunya des de la creació del Programa d’identificació genètica, el 2016. A Catalunya hi ha 887 fosses de la Guerra Civil documentades, amb unes 20.000 persones enterrades. Els treballs per exhumar Cipriano martos tenen una durada prevista d’uns dos mesos i mig i formen part del Pla de fosses 2020-2022 de la Generalitat. El procés inclou l’excavació a càrrec d’antropòlegs forenses i arqueòlegs. Un cop s’arribi al que podria ser el cos de Cipriano Martos, se n’agafaran les restes òssies per fer una primera anàlisi i, posteriorment, extreure la mostra d’ADN i més proves antropològiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor