Música

MERCEDES GANCEDO

SOPRANO

“Parlar malament el català és millor que no parlar-lo”

DOBLE FUNCIÓ
“Tot el que fem pot ser artístic, encara que també pugui ser terapèutic. La poesia és irreverent”
BEN REBUDA
“Em sento integrada a l’ecosistema català. Catalunya m’està donant tot el que pot, que no és poc”

Mer­ce­des Gan­cedo és una soprano argen­tina que fa anys que dona el millor de si mateixa als esce­na­ris cata­lans. El públic l’estima, però ella s’ho gua­nya i se sent agraïda per aquest reco­nei­xe­ment crei­xent. És una habi­tual al Liceu i al LIFE Vic­to­ria, i ha debu­tat al Palau de la Música i a L’Audi­tori, així com a la Schu­bertíada i el Bar­ce­lona Ober­tura Spring Fes­ti­val. És una gran can­tant d’òpera i una lie­de­rista exqui­sida. I tots els èxits es ges­ten al seu pis del Raval, amb les seves plan­te­tes i el seu interès per inte­grar-se al país, per par­lar català, ena­mo­rada de la nos­tra cul­tura. Acaba de publi­car Tierra mojada, que recull les seves vivències a casa nos­tra i, mal­grat ser un poe­mari en cas­tellà, l’hem d’enten­dre com una decla­ració d’amor a Cata­lu­nya, un gest de valen­tia i de voler pertànyer a aquest eco­sis­tema nos­tre que, segons ella, li ha donat tan­tes opor­tu­ni­tats. La seva veu és tan inci­siva i inter­pel·ladora, fresca i madura, expres­siva i sen­sual com la seva capa­ci­tat comu­ni­ca­tiva ver­bal i escrita. Ja no podem par­lar només de la Mer­ce­des Gan­cedo soprano, sinó d’una per­so­na­li­tat artística que abraça el cant, el vers, la lec­tura, la foto­gra­fia. Una dona valenta que estima la seva terra en la mesura que la canta des de la seva terra d’aco­llida, on la mun­ta­nya i el mar s’unei­xen en ona­des tan per­sis­tents com ella.

D’on ve el seu interès per Cata­lu­nya?
Bar­ce­lona és la porta d’entrada a Europa. Jo tenia 20 anys i una neces­si­tat impe­ri­osa de mar­xar de l’Argen­tina per qüesti­ons per­so­nals, i vaig fer tot el pos­si­ble per venir. El pri­mer cop va ser per pre­sen­tar-me al con­curs Tenor Viñas el 2011, i després d’un retorn neces­sari a l’Argen­tina, vaig poder tor­nar a Bar­ce­lona gràcies a una beca d’estu­dis que vaig gua­nyar al con­curs. Bar­ce­lona em va encan­tar i vaig posar tot l’esforç a que­dar-m’hi. Els pri­mers qua­tre anys van ser­vir per tro­bar-me, però em van cos­tar molt pro­fes­si­o­nal­ment. Tenia tal frus­tració que estava a punt de mar­xar. Però tot es va posar a lloc amb el guiatge Fran­cisco Poyato, cur­sant el Màster de Lied a l’ESMUC, i de cop se’m va obrir tot: l’òpera, el lied. I gràcies també a la Fun­dació Vic­to­ria de los Ánge­les. Aquest és l’eix prin­ci­pal de la meva car­rera a Bar­ce­lona, així com ho seria el Liceu.
Què és el que més l’ha ins­pi­rat de la nos­tra terra?
Un feno­men de la natu­ra­lesa. La roca entrant al mar o el mar entrant a la roca, la mun­ta­nya en con­tra­po­sició amb el Medi­ter­rani, una cosa impen­sa­ble per a mi. Va ser mera­vellós veure-ho a la Costa Brava el 2012. D’aquí sor­geix el cicle Poe­mes del mar. M’agrada molt la poe­sia cata­lana i la cul­tura cata­lana en gene­ral, i penso que s’ha de fer l’esforç de par­lar català. M’encanta la raó per la qual s’ha de par­lar i res­pecto tota la lluita que hi ha al dar­rere. A banda, és un idi­oma tan bonic!
És un vici que tenim els d’aquí, can­viar de llen­gua amb algú de fora.
Pot­ser perquè es pensa que és un gest de res­pecte. De fet, sovint em fa ver­go­nya, però par­lar mala­ment el català és molt millor que no par­lar-lo. Mol­tes vega­des parlo en cas­tellà perquè he cone­gut aque­lla per­sona par­lant vas­tellà i ja no can­viem, però s’ha de fer l’esforç. Cal pren­dre’n consciència.
Sent que forma part de la cul­tura cata­lana?
Sí, però pri­me­ra­ment perquè hi ha molta gent que ha con­fiat en mi, i això és molt d’agrair. És cert que estic fent una feina molt intensa i això dona fruits, però el com­promís és per les dues ban­des, i no només amb les grans cases. Sem­pre intento estar a l’altura. I més enllà de la música, també: jo visc al Raval i m’agrada molt tre­ba­llar amb la gent; soc voluntària de diver­ses asso­ci­a­ci­ons, vaig estar al Telèfon de l’Espe­rança, a Sant Joan de Déu. El Raval és com un món paral·lel i m’hi trobo molt a gust. Sí, em sento inte­grada a l’eco­sis­tema català.
Ha debu­tat al Palau de la Música gràcies a El Pri­mer Palau, actua al Liceu, a Pera­lada, al LIFE Vic­to­ria. Quina meta li falta acon­se­guir aquí?
Cata­lu­nya m’està donant tot el que pot, que no és poc. M’agra­da­ria posar un peu ferm a L’Audi­tori i poder-hi fer més música simfònica o antiga –n’estic fent molta gràcies a la Sal­vat Beca Bach–. Però aquí se m’ha donat sem­pre molta visi­bi­li­tat i tot el que pro­poso es fa pos­si­ble. A l’Argen­tina no em passa, això; si vull fer-hi un con­cert he de pagar. Ningú és pro­feta a la seva terra.
Parli’ns de Tierra mojada.
Es tracta d’un poe­mari que recull poe­sies que he escrit a Bar­ce­lona en els dar­rers quinze anys, i la volun­tat de publi­car-los ara neix d’un tre­ball per­so­nal que estic fent d’obrir-me i fusi­o­nar la Mer­ce­des per­sona amb la Mer­ce­des artista. Tot el que fem pot ser artístic, encara que pugui ser també terapèutic. La poe­sia és irre­ve­rent, hi ha una estruc­tura, però hi ha lli­ber­tat. Publi­car aquests poe­mes és un viatge, expo­sar-me en la nuesa. Fins ara era intèrpret del món intern d’altra gent, i ara soc jo mateixa, i això fa ver­ti­gen. Al final vaig tro­bar un punt mitjà entre cen­su­rar-me i des­pu­llar-me. Gràcies a la rebuda va aga­far força la dona valenta que porto dins, i això pot ins­pi­rar i espe­rançar altra gent. Soc soprano i escric poe­mes.
Quins aspec­tes de la seva vida per­so­nal a Bar­ce­lona tracta el lli­bre?
És un arc molt ampli, que abraça des que vaig arri­bar aquí fins avui, i tot el que he sen­tit. Al prin­cipi hi ha molta soli­tud, i una gran den­si­tat poètica. Després visc un res­sor­gi­ment del meu ànim i començo a reconèixer la ciu­tat com a casa meva, fins avui que hi estic molt a gust. El lli­bre és molt intens. Neix de la terra, de la sang, de l’amor i de la mort.
Però enyora l’Argen­tina. Cooking Ame­rica, el seu pri­mer tre­ball dis­cogràfic, que recull cançó de l’Amèrica del Sud i del Nord, n’és un exem­ple?
En part sí que l’enyoro. Cooking Ame­rica, que vaig publi­car amb la pia­nista Bea­triz Mira­lles, va sor­tir en un moment en què dub­tava si tor­nar o no, però lla­vors Bar­ce­lona se’m va obrir per com­plet i vaig escriure una carta de comiat als meus orígens amb una oda a l’Argen­tina: “Canto sere­na­tas a un amor impo­si­ble a un balcón invi­si­ble.” És un amor impos­si­ble perquè a l’Argen­tina no hi puc can­tar i per això li canto sere­na­tes. La música és el que em con­necta amb la meva terra i ho vaig enten­dre així: puc can­tar a l’Argen­tina, puc can­tar reper­tori argentí a Bar­ce­lona, que ara és casa meva. No puc sen­tir-me més ben­vin­guda aquí. No hi ha cap lloc que m’abraci més.
En quin moment vocal es troba?
En un moment de tran­sició. Estic aga­fant cos, madu­resa i molta més fle­xi­bi­li­tat perquè em sento molt còmoda en regis­tres nous. És un moment d’explo­ració. La clau, ara, és bus­car la como­di­tat de la veu i el cos, i aquest gir em fa sen­tir més feliç i em fa can­tar millor. Busco que el rol em quedi bé, no encai­xar jo al rol. Tot ve de la crisi que vaig viure el 2020 en què em sen­tia mala­ment vocal­ment. La meva veu sem­pre està par­lant de com estic, i el cos em va posar un límit. Quan recon­ver­tei­xes això en una opor­tu­ni­tat cui­des més el cos, la ment i l’enfo­ca­ment de la car­rera. Abans no tenia límits, era com un cadell, m’agra­dava jugar. Ara soc més cons­ci­ent del que faig.
Quins altres pro­jec­tes té entre mans?
Des de fa uns anys tinc una relació gai­rebé fami­liar amb la Fun­dació Vic­to­ria de los Ánge­les i faig diver­sos pro­jec­tes amb ells, no només com a can­tant sinó cre­ant xarxa amb músics, can­tants i poe­tes. Faig les jams de lied, un espai per a noves cre­a­ci­ons, i és on vaig lle­gir els meus pri­mers poe­mes. Acabo de debu­tar al Liceu amb el rol de Suor Gie­no­vi­effa, un paper des­ta­cat de Suor Ange­lica d’Il Trit­tico, de Puc­cini, i hi canto les qua­tre cançons de Vic­to­ria dels Àngels, amb música de Pedro Pardo. És el que vull fer jo: can­tar poe­sia d’una can­tant. Em trobo en aquest moment envol­tada de pro­jec­tes que tenen més a veure amb una per­so­na­li­tat artística que no amb el fet de ser només can­tant intèrpret. La poe­sia, la lite­ra­tura, la foto­gra­fia... Una nova manera d’expres­sar-me.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor