ÀLEX GALLEGO
DIBUIXANT
“No és ètic substituir el talent dels autors per la intel·ligència artificial”
“Bàsicament em considero un dibuixant que fa caricatura, il·lustració i còmic”, explica Àlex Gallego (Barcelona, 1978), un autor a qui podem trobar en molts dels cada cop més nombrosos festivals d’autoedició en què els autors presenten directament els seus productes, als quals no només han donat contingut, sinó que també han treballat pel que fa a la forma i el continent.
Un d’aquest productes que presenta Àlex Gallego són els còmics de butxaca, que anomena Smart-fun (a Instagram, @smartfunmagazine): “Tenen el format d’un mòbil. Els he pensat perquè ara vivim enganxats als telèfons i em sembla interessant substituir la pantalla per una lectura que no té les intromissions que provoca estar connectat a la xarxa”, explica l’autor. “Vaig a moltes fires i faig aquests còmics per amor a l’art”, diu mentre es lamenta de la situació laboral del sector. Com a dibuixant i creatiu gràfic, una de les tasques que ha fet és treballar per al sector del packaging, amb col·laboracions tan engrescadores com els cromos que va fer per a l’emblemàtica pastisseria industrial Bollycao. “Hi ha una tendència cada cop més gran a substituir el dibuix per només el grafisme.”
El retrocés en el dibuix també el detecta en altres àmbits. “Vaig fer el cartell per a una pel·lícula independent que va aconseguir que la comprés una plataforma, però els van dir que s’havia de canviar. L’argument era que els dibuixos, per si mateixos, podien fer pensar que es tractava d’una pel·lícula destinada a infants, i el van substituir per imatges de personatges reals.”
Gallego té una projecció internacional com a gran caricaturista, en la línia dels autors de la mítica revista americana d’humor Mad. Ha treballat en la premsa diària i a El Jueves, però la seva feina troba cada dia més traves. “Cobrem el mateix que fa deu anys i cada cop més es vol abaratir més el cost del que jo o autors com jo fem.” El gran debat ara amb els seus col·legues és l’aplicació de la intel·ligència artificial en el camp de la il·lustració. “El cartell del Sònar d’aquest any està fet per una màquina, i cada vegada hi haurà més productes fets amb màquines. Penso que la creativitat hauria de ser encara un territori humà. No em sembla ètic que la intel·ligència artificial substitueixi el talent dels autors.”
A Àlex Gallego se’l pot seguir a Instagram: @gariebo.