Pantalla

LA MARE QUE ELS VA PARIR

Qui diu que les sego­nes parts mai són bones? Fa temps que aquest mite està més que des­fa­sat, i són mol­tes les pel·lícules que no només han sabut lluir per sobre l’ombra allar­gada de les seves pre­de­ces­so­res sinó fins i tot, en alguns casos, superar-les. No ens posa­rem aquí a dis­cu­tir si una és més bona que l’altra, perquè no aca­baríem mai, però segur que molts esta­rem d’acord a con­si­de­rar que el El padrí 2 o L’Imperi con­tra­a­taca encapçalen una llista de seqüeles per emmar­car.

De la mateixa manera, cos­ta­ria tro­bar un cine­asta que acu­muli tan­tes bones sego­nes parts a la seva fil­mo­gra­fia, com és el cas de James Came­ron. Ara que ha tor­nat al pri­mer pla del pano­rama cine­ma­togràfic amb l’estrena de la segona part d’Ava­tar –que encara no hem vist, però que ens apos­tem un pèsol que supera en escreix la pri­mera, cosa, d’altra banda, gens difícil–, cre­iem oportú des­ta­car en aquesta secció nostàlgica un dels seus millors films, que pre­ci­sa­ment és una de les diver­ses seqüeles que va diri­gir. No ens refe­rim a Ter­mi­na­tor 2, que també s’ho merei­xe­ria; tam­poc a Pira­nya 2 –que tan sols va diri­gir durant dues set­ma­nes abans no l’aco­mi­a­des­sin–, sinó a Ali­ens, és a dir la segona part d’Alien.

Perquè si bé Rid­ley Scott és qui va donar vida al nos­tre esti­mat Xeno­morf, l’ens biològic extra­ter­res­tre para­si­toide, va ser Came­ron qui va ele­var a l’esta­tus de culte l’anta­go­nista, amb una segona entrega més vis­ce­ral, feta sense cap altra pre­tensió que con­for­mar una cinta d’acció que atrapés l’espec­ta­dor a la butaca, com així va ser. Per acom­plir l’objec­tiu va bas­tir un guió majúscul, que va comp­tar amb la superba actu­ació de Sigour­ney Wea­ver, envol­tada d’un càsting fet a mida, i un dis­seny de pro­ducció que a més d’enllu­er­nar ha acon­se­guit superar el pas del temps. I d’aquí que es con­fec­cionés una tetra­lo­gia, un reboot i diver­ses ver­si­ons apòcri­fes, però cap a l’altura d’aquesta obra incom­men­su­ra­ble.

Perquè si una cosa fa James Came­ron, per bé o per mal, és posar tota la carn a la gra­e­lla en cada pro­jecte. És per això que s’ha con­ver­tit en un dels millors rea­lit­za­dors sor­gits dels vui­tanta. Tam­poc és que l’autor de Ter­mi­na­tor ho tingués fàcil. Va haver de remar a con­tra­cor­rent, pri­mer amb un pres­su­post més que ajus­tat i per­su­a­dint la Fox per poder recu­pe­rar el per­so­natge de la tinent Ripley. Va des­car­tar con­ti­nuar amb el to de ter­ror rea­lista i va apos­tar per fer un film d’acció al més pur estil pel·li del Viet­nam. Per fer-ho va par­tir amb dues cons­tants ja defi­ni­des a la seva opera prima (Ter­mi­na­tor) i que repe­tirà tot sovint: comp­tar amb una dona de caràcter fort com a pro­ta­go­nista i plas­mar el mal deri­vat de les cor­po­ra­ci­ons (aquí amb el seu repre­sen­tant, l’antipàtic i per­vers Burke). Por­tar un grup de mari­nes a la colònia Wyland-Yutani no deixa de ser una ana­lo­gia sublim de la guerra del Viet­nam i els interes­sos de les cor­po­ra­ci­ons a Àsia.

Si una cosa sap fer el direc­tor de Tita­nic és cons­truir a la per­fecció relats amb un in cres­cendo de tensió. Aquí, pre­sen­tant per­so­nat­ges i posant-los en situ­ació fins a l’hora i quart de metratge, per a par­tir d’ales­ho­res tirar un tret a l’aire i que la cursa dels mil cinc-cents es des­fermi, amb nosal­tres segre­gant adre­na­lina fins al punt de patir una hiper­tensió.

“Allu­nya’t d’ella, porca!”, li etziba Ripley armada en un exos­que­let que en rea­li­tat ser­veix de mon­tacàrre­gues a la reina Alien, la mare que els va parir a tots. A aquest com­bat de mares coratge, sumeu-li Vaz­quez, Hicks, Reese, la petita Newt, el sintètic Bis­hop, les cri­a­tu­res ani­ma­des per Stan Wins­ton i la banda sonora de James Hor­ner, que fan d’aquest visi­o­nat una experiència vis­ce­ral, física i ana­bo­lit­zant com poques pel·lícules del gènere han acon­se­guit mai. Gràcies, Came­ron, i també gràcies a la mare que et va parir, mal­grat que ens hagis aban­do­nat per fer vide­o­jocs.

ALIENS Direcció: James Cameron Producció: Gale Anne Hurd Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill Guió: James Cameron País: Estats Units Any: 1986
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor