Teatre

Vuit cites de dolces carícies

La directora Ilona Culubret debuta en la direcció amb ‘Sweet Charity’, que avui s’estrena a L’Espiga de les Corts. És un exemple del teatre amateur valent que vol fer Broadway en català

EL PASSI DE DIUMENGE
“Hi havia nervis, però sobretot ganes d’estrenar; l’equip sap que hi ha certa limitació de producció però se supleix amb les ganes”

I per què no? Per què una com­pa­nyia de tea­tre ama­teur no es pot atre­vir a adap­tar un musi­cal icònic com Sweet Cha­rity? No hi haurà l’espec­ta­cu­la­ri­tat dels dis­po­si­tius dels tea­tres de gran for­mat, el repar­ti­ment el for­ma­ran com­panys del grup de tea­tre L’Espiga de les Corts i no estarà pro­ta­go­nit­zat per Shir­ley MacLayne ni Sammy Davies Jr., però es podrà expli­car, al seu local i en català, la peripècia d’una noia que s’ena­mora amb faci­li­tat i, sovint, d’uns tau­rons de pista de ball ben poc reco­ma­na­bles. Ilona Culu­bret Canal fa prop de dos anys i mig que es va veure amb l’empenta de fer-ne l’adap­tació i de diri­gir-la (també hi actua): “Hi hem posat el cor i ho hem fet per amor al tea­tre”, sen­ten­cia. El resul­tat és prou enco­rat­ja­dor: faran vuit fun­ci­ons per evi­den­ciar que l’amor ingenu de Cha­rity Hope Valen­tine bé pagava la pena ballar-lo i can­tar-lo en català.

L’Espiga de les Corts ja havia fet algun musi­cal abans d’aquest repte. La pri­mera aven­tura amb lli­bret de Bro­adway va ser Rocky hor­ror show, en aquell moment diri­gida per un altre mem­bre de la com­pa­nyia. Ilona Culu­bret fa dotze anys que és mem­bre de la com­pa­nyia de les Corts. De fet, la seva passió pel tea­tre arrenca en les ses­si­ons extra­es­co­lars a Girona, que la van dur poste­ri­or­ment a El Galli­ner (seguint la mateixa pro­fes­sora de l’escola). Va ser en aquells anys que va conèixer la trama de Sweet Cha­rity. Pos­si­ble­ment, la volun­tat de treure’s l’enso­pi­ment durant el con­fi­na­ment va ser el que va pro­pi­ciar que fes una revisió d’aquell musi­cal. I també que pro­posés a la com­pa­nyia adap­tar-lo i diri­gir-lo. Advo­cada de pro­fessió, va con­sul­tar a l’SGAE pels drets del musi­cal i li van reco­ma­nar que els adquirís a través d’una empresa ame­ri­cana. Tot i ser ama­teur i tenir un pati de buta­ques molt reduït (que no superarà les 110 loca­li­tats), els hi han donat els i han fet una quota mínima (però que suposa tot un repte afe­git a una pro­ducció de molt ves­tu­ari i d’una adap­tació musi­cal com­plexa). Quan es com­ple­tin les fun­ci­ons, la direc­tora regis­trarà les tra­duc­ci­ons per tan­car el cicle. No n’espera guanys econòmics, podrà ser una referència si algú s’hi vol aven­tu­rar. De fet, Culu­bret admet que el musi­cal s’ha reta­llat: de tres a dues hores, apro­xi­ma­da­ment. Es man­te­nen bona part de les cançons icòniques de Cy Cole­man (amb lle­tra de Dorothy Fields). També hi ha una core­o­gra­fia pun­tual, ins­pi­rada en les de Bob Fosse. En la cerca, va des­co­brir que Núria Feliu havia traduït un dels temes (Si els meus amics) i li va dema­nar permís per incloure-la, ja que la seva tra­ducció no es tro­bava regis­trada a l’SGAE. Feliu no li va res­pon­dre mai; més tard, va saber que pos­si­ble­ment va ser a causa de la malal­tia. La can­tant, que va aplau­dir la versió gam­berra de The feli­uet­tes al Maldà, va morir el 22 de juliol pas­sat. Per cert, la música, enre­gis­trada en una versió més acústica, s’ha adap­tat al to de cada solista per superar el tràngol de can­tar uns temes molt exi­gents vocal­ment.

L’espai escènic és mínim i són els actors els que fan la labor de regi­do­ria. Tot i la sen­zi­llesa d’uns para­vents, el resul­tat és nota­ble. La peça res­pira millor quan se’ls veu dis­fru­tar en el seu paper, gau­dir-lo tot i que pugui tenir un caràcter o una manera de ves­tir ben dife­rent a la dels intèrprets. El repar­ti­ment el for­men Anna Balles­ter Fer­rer, Xavi Mazaira Font, Arnau Arnaiz Noguera, Pia Muñoz Tra­llero, Carme Román Román, Anna Mas Luengo, Car­los Albert Sancho, Cris­tina Car­dona Cor­ti­e­lla, Ilona Culu­bret Canal, Anna Moreno Asuar, Belén Gámez Gor­di­llo i Ana Belén Ramos Ramos.

Assa­jant, prin­ci­pal­ment els dijous i alguns caps de set­mana, han anat tre­ba­llant tant les core­o­gra­fies com el cant. L’actriu Anna Balles­ter (que inter­preta Cha­rity Hope Valen­tine) adme­tia a TV3 fa uns dies que n’han après a par­tir de llançar-se i de tor­nar-se a alçar. Trans­met una segu­re­tat enve­ja­ble tot i estar sovint al caire de l’abisme inter­pre­ta­tiu. El procés ha estat molt més ràpid de l’habi­tual per ser un musi­cal, tot i algu­nes bai­xes que s’han hagut de cobrir amb el con­següent tre­ball d’aco­bla­ment acto­ral.

Diu­menge pas­sat a la tarda, van fer el segon passi sen­cer amb ves­tu­ari. Hi havia ner­vis però sobre­tot mol­tes ganes d’estre­nar. Es per­ce­bia en l’ambi­ent. L’equip és cons­ci­ent que hi ha una certa limi­tació de pro­ducció, però també que se supleix amb les ganes. I quan es pot sal­tar al món deli­rant dels hip­pies al número musi­cal El ritme del món sem­bla que la pro­ducció no tin­gui sos­tre. Les inti­mi­tats es com­par­tei­xen en els moments de tro­bada de Cha­rirty amb les seves pare­lles i, sobre­tot, amb les ami­gues ínti­mes al came­rino del Club Fan­dango. Ella és reser­vada i només balla amb els cli­ents, però sap que això té mala repu­tació en la vida diària. El per­so­natge de Pretty woman podria ser ben bé antagònic a aquesta romàntica Cha­rity. Les dues peces (sepa­ra­des per uns vint anys de diferència i per prop de mig segle amb l’actu­a­li­tat), pre­sen­ten unes dones depen­dents dels homes. Ha enve­llit mala­ment, l’obra? No necessària­ment perquè els tòpics mas­clis­tes són ser­vits amb una evi­dent cari­ca­tura i perquè la Cha­rity de les Corts (com Julia Roberts a Pretty woman) mira de no dei­xar-se enta­ba­nar una altra vegada pels pen­ques que ron­den el local.

A l’esce­nari on han repre­sen­tat El Mer­ca­der de Venècia, La gran il·lusió, Lisístrata i l’exis­ten­ci­a­lisme d’A porta tan­cada, ara con­vo­quen a les carícies magnànimes de Cha­rity, als con­sells de les seves ami­gues i a un empo­de­ra­ment fes­tiu i alli­be­ra­dor.

Uns pastorets de bandera

El teatre amateur és la base sobre la qual, històricament, s’ha forjat el planter professional. Ho han celebrat i reconegut des de Lluís Homar fins a Núria Espert i Anna Moliner. També se sap que la tradició dels pastorets (tot i que es programin propostes professionals amb una flaire de trama similar com ara Artaban, la llegenda del quart Rei Mag, al Sant Andreu Teatre; El conte de Nadal i la Sra. Scrooge, al Romea, o les Nadales del Maldà) es reserva, principalment, als grups de teatre amateur. La Coordinadora de Grups de Pastorets de Catalunya (CPC), comptabilitzava, a mitjans de novembre, més de 200 funcions en 43 municipis de tot Catalunya per a les dates de Nadal. Tot i així, sovint, hi ha grups que allarguen la temporada fins a finals del mes de gener.

La temporada 2022/23 ha deixat enrere els anys de pandèmia, en què ha estat molt complicat fer els assaigs i les representacions (sovint amb limitació d’aforament). S’ha caracteritzat perquè en fessin assajos fins a 52 grups teatrals de 43 municipis (un 81,2% de la totalitat de pastorets associats a la Coordinadora). Amb unes 5.000 persones involucrades en les representacions, els grups preveien fer, en total, més de 200 funcions, a les quals s’esperava que hi assistissin uns 45.000 espectadors (el 2021 en van ser 28.500).

És una decisió sabuda i apresa, que no varia gaire des de fa anys (tot i que la presència del teatre amateur s’hagi afeblit notablement per la massificació d’activitats de tota mena que no para de créixer). Les companyies de teatre amateur proposen, habitualment, obres de llarg repartiment, que permetin acollir el màxim d’intèrprets a l’escena. S’ho passen bé assajant i també actuant per a un públic de familiars i amistats dels intèrprets. La taca d’oli es va eixamplant i s’abracen nous reptes per a cada intèrpret que fa que es multipliquin les adaptacions i els grups amb direccions i autories debutants.

La solidaritat d’aquests grups es dona per fet perquè, segons es recull en el cercador de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya hi havia un grup que demanava dos actors per completar el repartiment de personatges principals o bé s’assistia a la prèdica (el novembre passat) que algun grup volgués fer dues funcions a finals de desembre a Sant Boi de Lluçanès.

LA TEMPORADA A L’ESPIGA

Totes les funcions es programen a la Societat Coral l’Espiga, al barri de les Corts de Barcelona (carrer de Joan Gamper, 30)les següents dates (i horaris)

14 de gener (20 h)

15 de gener (18 h)

20 de gener (21.30 h)

21 de gener (20 h)

27 de gener (21.30 h)

28 de gener (20 h)

3 de febrer (21.30 h)

4 de febrer (18 h)

Es poden reservar entrades a espigadelescorts.cat/teatre/sweetcharity

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.