Pantalla

JOCS DE NENS

Qui pot matar un nen? Davant d’una pre­gunta com aquesta, dubto que cap dels nos­tres lec­tors res­pon­gui posi­ti­va­ment, o almenys així ho espero. Que ningú no se m’esveri, encara, només es tracta del títol de la pel·lícula que hem deci­dit incloure en aquesta secció, que sí que és cert que és d’allò més pro­vo­ca­dor. I el relat encara ho és més. Si no l’heu vist, ja us avanço que es tracta d’un dels films més per­tor­ba­dors que s’han fet mai, influ­ent com pocs, i d’aquells que ja poden pas­sar els anys, que con­ti­nua man­te­nint l’esta­tus de culte.

El mateix Taran­tino afirma a les memòries que acaba de publi­car, Cinema Spe­cu­la­tion (ben aviat traduïdes al català), que de petit quan els seus pares el por­ta­ven al cine una de les pel·lícules que més el va mar­car més va ser La resi­den­cia, de Nar­ciso Ibáñez Ser­ra­dor. Estre­nada l’any 1969, ja sin­te­tit­zava algu­nes de les millors idees de la sèrie His­to­rias para no dor­mir, aque­lla que a d’altres menys afor­tu­nats que el cine­asta nord-ame­ricà ens pro­hi­bien veure i la sin­to­nia de la qual ser­via per fer-nos anar al llit de pet un cop començava a sonar. Com ja feia a la sèrie, La Resi­den­cia pre­sen­tava una trama sen­zi­lla d’aque­lles que van de cara a bar­raca: inqui­e­tar l’espec­ta­dor i fer por, molta por. Amb pro­duc­ci­ons com aquesta, Chicho es va con­ver­tir en tot un mes­tre d’apli­car el seu poderós enginy i savi­esa a l’hora d’esqui­var la cen­sura espa­nyola o, si més no, de sac­se­jar els seus fona­ments i, de pas­sada, els de d’aque­lla dic­ta­dura que tan odi­ava, con­ver­tint-se en tot un revul­siu de l’oci tele­vi­siu i cine­ma­togràfic de l’època.

Tot això va ser abans no va arri­bar una obra supe­rior, influ­ent com poques: ¿Quién puede matar un niño? (1976). Par­teix de la novel·la de Juan José Plans titu­lada El juego de los niños, que ell mateix es va encar­re­gar de rees­criure molt lliu­ra­ment en un guió fir­mat sota el pseudònim de Luis Peñafiel. Ori­gi­nal? No del tot, perquè el plan­te­ja­ment recorda al d’un clàssic del ter­ror com és El pue­blo de los mal­di­tos (Village of the dam­ned, Wolf Rilla, 1960) –de fet, en alguns països la van estre­nar amb el títol Island of the dam­ned– i, és clar, a Els ocells, de Hitch­cock. L’acció té lloc, recor­dem-ho, a la platja de Benavís, una ciu­tat fictícia de la costa cata­lana (que tots reco­nei­xem i que es diu Sit­ges), on apa­reix un cos flo­tant i d’on dos turis­tes britànics, Tom (Lewis Fian­der) i Evelyn (Pru­ne­lla Ran­some), ella emba­ras­sada, par­ti­ran després de dis­fru­tar del car­na­val a pas­sar uns dies a l’illa pro­pera d’Alman­zora. Allà el que es tro­ba­ran és un paratge deso­la­dor i calorós, on les poques ànimes del lloc ani­ran apa­rei­xent per des­co­brir que només hi sobre­vi­uen uns nens poc amis­to­sos...

Els títols de crèdit de la intro­ducció, duríssims fins i tot vist avui dia, ja insi­nuen que la cosa anirà per aquí: imat­ges reals d’infants vícti­mes de crims de la huma­ni­tat mos­trats sense mira­ments, des d’Auschwitz, fins a Corea, el Viet­nam o Bia­fra. Vícti­mes infan­tils que aquí es con­ver­tei­xen en bot­xins, ves a saber si per apli­car una mena de ven­jança irra­ci­o­nal con­tra els adults (que mai no sabrem).

Tensa i claus­trofòbica, mal­grat que l’acció té lloc sovint en espais exte­ri­ors, està tan ben rodada que la tensió i la sen­sació de claus­trofòbia se sumen a la inqui­e­tud de l’argu­ment: com uns nens apa­rent­ment inno­cents poden matar, i més en un lloc para­disíac? Esfereïdora manera d’alte­rar una pre­missa que a pri­ori no té res­posta. La foto­gra­fia de José Luis Alcaine i la música de Waldo de los Ríos també merei­xen un reco­nei­xe­ment.

Chicho va demos­trar que no calen res­pos­tes evi­dents a la presència de fenòmens estranys i para­nor­mals, i el seu ter­ror psi­cològic va calar pro­fun­da­ment entre alguns autors que han con­ti­nuat el seu lle­gat, com Step­hen King i la no menys ater­ri­dora Els nens de les panot­xes o Mic­hael Haneke i la seva impla­ca­ble Funny games.

¿Quién puede matar a un niño? Direcció: Narciso Ibáñez Serrador Producció: Manuel Salvador Guió: Jesús Peñafiel País: Estat espanyol Any: 1976
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.