Lletres

Crítica

UN POETA QUE CELEBRA LA VIDA

Escriu des de la felicitat, conscient que el lament i la queixa no aporten res al llenguatge. Per a ell, existir i escriure és el mateix. Jaume C. Pons és un poeta de la vitalitat

Jaume C. Pons Alorda (Cai­mari, Mallorca, 1984) és un dels poe­tes més des­ta­cats de les noves gene­ra­ci­ons que ja estan mar­cant les línies del pre­sent i el futur de la lite­ra­tura cata­lana. Dels seus lli­bres de poe­sia cal­dria subrat­llar Tots els sepul­cres (La Breu, 2015), una tri­lo­gia escrita amb molta ener­gia, con­creció sintètica i domini vital. El seu currículum és por­tentós. Com a tra­duc­tor, va dedi­car l’ànima a publi­car Fulles d’herba (Edi­ci­ons de 1984, 2014), per la qual va rebre el Premi de la Crítica Serra d’Or i el Premi Cavall Verd de tra­ducció. A més, ha escrit algu­nes novel·les com Faula (Lle­o­nard Mun­ta­ner, 2012), el diari de rodatge d’Albert Serra Apo­ca­lipsi uuuuuuua­a­a­a­aaa (Coma­ne­gra, 2015) i Ciu­tat del Mal (Angle Edi­to­rial, 2019, Premi Ciu­tat de Tar­ra­gona).

El seu lli­bre ante­rior, Riu, bèstia (Lle­o­nard Mun­ta­ner, 2020) és una apo­te­osi de la seva obra poètica, que cele­bra la vida sense mati­sos, sen­si­tiva i ama­tent. “Si poguéssim néixer no ho faríem.” La seva poe­sia és fonda, ago­sa­rada. No és el típic poeta que et remet a tots els altres poe­tes que ha lle­git i que tu també has lle­git i que de lle­gir-los tant t’aca­ben can­sant, avor­rint i con­fo­nent.

El seu nou lli­bre, Mil súmmums, és una obra que recull cinc anys de poe­sia. Es noten els seus objec­tius, la seva pul­cri­tud. Té un gran reper­tori i el va des­ple­gant amb natu­ra­li­tat. No seria gaire ori­gi­nal si definís la seva poètica tal com ell la defi­neix, repe­tint els seus pre­cep­tes: eufòria, furor, trans­gressió, fecun­dació còsmica. Pot­ser un dels petits defec­tes seria si cal fer ide­o­lo­gia de la poe­sia. Per a ell, no hi ha detalls, no hi ha mati­sos. És un poeta sen­si­ble, i altres vega­des, és un poeta ori­gi­nal, valent. No s’abraça al sim­bo­lisme, ni a la retòrica democràtica, ni al post­mo­der­nisme buit. Els seus tex­tos, auto­re­trats, amb els seus con­tras­tos, sac­se­gen i obren el pen­sa­ment del lec­tor. Escriu des de la feli­ci­tat, cons­ci­ent que el lament i la queixa no apor­ten res al llen­guatge. Per a ell, exis­tir i escriure és el mateix. Jaume C. Pons és un poeta de la vita­li­tat. En cinc parau­les és capaç de defi­nir el capi­ta­lisme. La iro­nia fonda també es pre­sent, amb sor­ti­des emo­ci­o­nals. També expressa para­do­xes, les pròpies con­tra­dic­ci­ons, bus­cant la intel·ligència, el crit, el risc, la sin­ce­ri­tat d’un huma­nisme extrem. Per­so­nal­ment, el Jaume C. Pons que més m’agrada és el lúcid, el que fa equi­li­bris entre la rea­li­tat i la cele­bració de la vida.

Ens indica que no cal ambi­ci­o­nar massa coses, ja que la pròpia vida ens ho dona tot. Hi ha poe­mes il·lumi­na­dors que sem­blen home­nat­ges a Joan Brossa. Hi ha poe­mes que comen­cen amb el títol, com el pri­mer vers. El poema “Tra­mes i argu­ments” des­plega tota el seu ide­ari, tot el seu arse­nal, en quinze ver­sos. I quan clava tot el poema a la pàgina, les parau­les s’ence­nen. I quan supera la trans­cen­dia amb afo­ris­mes o poe­mes breus tot encaixa d’una altra manera. Són moments que reque­rei­xen tan­car el lli­bre i recu­pe­rar la pauta.

Deixa anar les seves refle­xi­ons sobre la poe­sia, ana­lit­zant la funció entre poeta-poema-lec­tor. En deter­mi­nants moments, expressa la capa­ci­tat de resistència, el sen­tit de la super­vivència. Tom Wolfe, en la seva cèlebre novel·la La foguera de les vani­tats, cri­ti­cava que els poe­tes no escri­vien sobre la super­vivència. El poeta resi­dent a Vila­franca del Penedès li podria por­tar la contrària. “Jo només veig immen­si­tats.”

MIL SÚMMUMS Autor: Jaume C. Pons Alorda Editorial: Aida Edicions Pàgines: 98 Preu: 14 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor