Pantalla

Cartellera

EL MISTERI DE ‘CIMS BORRASCOS’

És inoblidable l’amor més enllà de la mort de Heathcliff per Cathy Earnshaw que, un cop enterrada, fa que sempre la senti com un fantasma

Cims bor­ras­co­sos és una més que bella i ter­ri­ble novel·la romàntica: els seus per­so­nat­ges són arros­se­gats per pas­si­ons des­truc­ti­ves als erms de Yorks­hire, on va viure la seva autora, Emily Brontë, amb la família: la mare va morir jove i el pare era un pas­tor pro­tes­tant a qui se li atri­bu­eix una rigi­desa moral, però que no va impe­dir que les filles acce­dis­sin a la lite­ra­tura (la casa era plena de lli­bres al seu abast) i que volia que fes­sin de mes­tres per gua­nyar-se la vida. En tot cas, pel que fa a Cims bor­ras­co­sos, és ino­bli­da­ble aquell amor més enllà de la mort de Heath­cliff per Cathy Earns­haw que, un cop enter­rada, fa que sem­pre més la senti com un fan­tasma: la passió ja havia sobre­vis­cut al fet que ella es casés amb Edgar Lin­ton. Heath­cliff, adop­tat pel pare de Cathy quan era un nen d’ori­gen des­co­ne­gut que vagava per Liver­pool, és capaç de l’amor més abso­lut i de l’odi més extrem com a ven­jança per haver estat mal­trac­tat. Heath­cliff sem­pre és l’Altre, rebut­jat per la seva diferència fins i tot per ell mateix.

Emily, film amb què debuta com a direc­tora l’actriu Fran­ces O’Con­nor, comença amb una escena que ima­gina (és un retrat reco­ne­gu­da­ment fic­ci­o­nat d’un per­so­natge real) que, morint-se l’autora de Cims bor­ras­co­sos, la seva ger­mana Char­lotte li recri­mina que va escriure una novel·la hor­ro­rosa plena de per­so­nat­ges odi­o­sa­ment egois­tes. Char­lotte li pre­gunta d’on ho va treure, com va ser capaç d’escriure-ho. A par­tir d’aquí, amb un breu epíleg, el film s’estruc­tura com un flash­back amb un relat que, en certa manera, vol res­pon­dre a la hipotètica pre­gunta de Char­lotte, l’autora de la també extra­or­dinària Jane Eyre. S’hi fa pre­sent que Emily suporta mala­ment la vida social amb els seus pro­to­cols: un “bitxo rar”, com a la seva dife­rent manera ho és Heath­cliff. Encar­nada de manera extra­or­dinària per Emma Mackey (no puc evi­tar dir que crec que s’assem­bla molt a la poeta Blanca Llum Vidal), que fa que sem­pre man­tin­guem l’atenció en el seu ros­tre, Emily manté un vin­cle molt estret amb el seu germà Branwell, que vol ser escrip­tor, però que a diferència de les ger­ma­nes, no té talent o pot­ser el dila­pida amb les seves addic­ci­ons (l’alco­hol i l’opi) a causa de la seva pro­funda des­es­pe­rança. És amb Branwell amb qui Emily espia els veïns, tal com ho fan Heath­cliff i Cathy, de nens, a Cims bor­ras­co­sos. Pot­ser, encara que siguin molt dife­rents, també pot intuir-se una afi­ni­tat etílica i des­es­pe­rada entre Branwell (amb qui Emily com­par­teix una escena pre­ci­osa, pot­ser la més pre­ci­osa del film, en un moment en què s’aco­mi­a­den a través d’uns llençols este­sos) i el germà de Cathy, Hand­ley, que esde­vindrà un bor­ratxo des­gra­ciat després de la mort de l’esposa.

Tan­ma­teix, una relació fona­men­tal que ima­gina Fran­ces O’Con­nor, també autora del guió, és la d’Emily amb William Weight­man, aju­dant del seu pare a la parròquia. La ficció té les seves llicències i no importa que més aviat se suposi que el jove cler­gue va man­te­nir una relació amo­rosa amb Anne, autora d’Agnes Grey. Allò que importa per al film és que no s’acaba d’enten­dre el canvi d’acti­tud de Weigth­man: les esce­nes de sexe són ines­pe­ra­da­ment lliu­res i, de sobte, apa­reix el sen­ti­ment de culpa. I també que, pot­ser, la res­posta a la pre­gunta de Char­lotte és massa sim­ple: seria per l’experiència i alhora la subli­mació d’aquesta passió que Emily Brontë va ser capaç d’escriure una novel·la tan immensa. No hi va aju­dar la lite­ra­tura lle­gida? El mis­teri, però, resta, i no el resol una pel·lícula sen­si­ble que sap moure’s entre les for­mes acadèmiques angle­ses i una certa moder­ni­tat visual.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor