Lletres

Crítica

Ociositat contra capitalisme

En pocs mesos han apa­re­gut en català tres lli­bres d’assaig del pro­fes­sor coreà de la Uni­ver­si­tat de Berlín Byung-Chul Han (Seül, 1959). La Magrana els ha inclòs al seu catàleg, No-coses, Infocràcia i dar­re­ra­ment Vita con­tem­pla­tiva. Elogi de la inac­ti­vi­tat. En un dels paràgrafs ini­ci­als d’Infocràcia, l’assa­gista asse­nyala: “Ara el que és deci­siu per a l’obtenció del poder no és el con­trol dels mit­jans de pro­ducció, sinó l’accés a la infor­mació, que per­met la vigilància psi­co­política i el con­trol i el pronòstic del com­por­ta­ment. El règim de la infor­mació està vin­cu­lat al capi­ta­lisme de la infor­mació, que es desen­vo­lupa per arri­bar al capi­ta­lisme de la vigilància i redu­eix les per­so­nes a bes­tiar de dades i de con­sum.” Amb un dis­curs que bas­cula entre la denúncia, l’eru­dició i, sobre­tot, la neces­si­tat de ser clar i concís, Byung-Chul Han ha avançat entre els lec­tors d’assaig euro­peus, prou can­sats de tots els exces­sos dels postes­truc­tu­ra­lis­tes i mar­xis­tes diver­sos. Byung-Chul es mou amb la mateixa nete­dat expres­siva d’un lli­bre d’auto­a­juda men­tre el seu afany dis­cur­siu ens pot intro­duir Celan, Nietz­sche, Adorno, Ben­ja­min, Bac­he­lard, Blanc­hot, Hei­deg­ger, Arendt, Agam­ben, Handke i el príncep dels situ­a­ci­o­nis­tes, Guy Debord, a qui acon­se­gueix fer com­pren­si­ble. Byung-Chul Han ataca l’estat sense mos­trar-se mora­lista o vic­ti­mista. Sim­ple­ment resulta poètic.

El resul­tat de Vita con­tem­pla­tiva –en tra­ducció de l’ale­many de Mar Alba­car– és un assaig que insis­teix en l’explícit subtítol, Elogi de la inac­ti­vi­tat, per demos­trar-nos la màgia de l’oci­o­si­tat, de la lec­tura, de les peti­tes coses, de l’excursió o el pas­seig per con­tem­plar el cel i els núvols. En defi­ni­tiva, per poder pen­sar. Les cites s’unei­xen de manera inde­fec­ti­ble amb el dis­curs, que par­teix de la pre­missa que “l’existència humana es veu absor­bida incan­sa­ble­ment per l’acti­vi­tat”. Negant aquesta neces­si­tat, Byung-Chul Han arti­cula el seu recor­re­gut a par­tir d’una tesi per­so­nal, que entronca amb altres for­mes del pen­sa­ment pas­siu, inac­tiu: “Hem obli­dat que la inac­ti­vi­tat, que no pro­du­eix res, repre­senta en si mateixa una forma intensa i res­plen­dent de vida. A la pressió del tre­ball i el ren­di­ment, cal opo­sar direc­ta­ment una política de la inac­ti­vi­tat, que fa pos­si­ble l’apa­rició d’un temps lliure de debò.” Les cites, quasi afo­ris­mes, poblen el text des del pri­mer moment: “Una vida autèntica comença en el moment en què des­a­pa­reix la pre­o­cu­pació per sobre­viure, la neces­si­tat per la vida crua. L’objec­tiu últim és la inac­ti­vi­tat.” Com a teo­ria és esti­mu­lant, però el fet mateix de la cre­ació, d’haver ges­tat el lli­bre, de lle­gir-lo i com­prar-lo a un preu que esta­bleix la indústria edi­to­rial, no és en si mateix un marc que s’oposa dia­me­tral­ment a l’oci­o­si­tat i la inac­ti­vi­tat? Con­tra­dic­ci­ons que ens per­me­ten obrir aquest meló gustós de teo­ries late­rals enmig del bro­git dels cot­xes, dels tre­ba­lla­dors i d’un capi­ta­lisme que s’alterna amb la civi­lit­zació de jubi­lats i deso­cu­pats que ens envol­ten i ens obser­ven.

Vita contemplativa
Autor:
Byung-Chul Han
Editorial:
La Magrana
Preu:
14 euros

El talent excepcional d’Eddie Harris a l’Hamburg del 1988

El saxofonista Eddie Harris, acompanyat de Darryl Thompson a la guitarra, Ray Peterson al contrabaix i Norman Fearrington a la bateria, va signar una actuació prodigiosa a Hamburg el 1988, vuit anys abans de la seva mort a Los Angeles, i que ara recull NDR al seu catàleg. Nascut a Chicago el 1934, el seu pare era cubà i la seva mare, de Nova Orleans, és a dir, que duia la música a les venes. Amb una carrera amb alts i baixos, Harris va tocar amb els millors, per exemple enquadrat a les formacions d’Horace Silver, en una extraordinària improvisació amb Les McCann al Festival de Montreux o amb infinitat de músics de rock i blues com ara Steve Winwood, Jeff Beck i Albert Lee. Live at fabrik és un doble antològic del seu treball més inspirat. Posa la pell de gallina, perquè el saxo modula les notes mentre el grup ofereix un jazz adult, concentrat, essencial. La incorporació de la guitarra, en comptes del piano habitual, va ser un encert, perquè el ritme augmenta i els canvis insòlits van omplint cada tema, que adquireix una rellevància especial, com si fos un disc de hits de l’època. No se’l perdin perquè és la peça única d’un talent excepcional.

Live at Fabrik
Autor:
Eddie Harris
Discogràfica:
NDR kultur
Preu:
20 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor