Articles

PEN Català: la lluita continua

El 2022 va ser un any de commemoració per a la secció catalana de l’organització mundial que vetlla per la llibertat d’expressió: el segle d’existència prou que s’ho valia. El 2023, i amb una nova presidenta consolidada, mira al futur per encarar els nous reptes

CLANDESTINS
“No va ser fins que va morir el dictador que el PEN Català va poder dur a terme les seves activitats sense amagar-se” LAURA HUERGA “Cal un PEN perquè defensa la llibertat d’expressió. Sinó, qualsevol vulneració d’un dret fonamental queda impune”

Ara que hem dei­xat enrere la tem­po­rada de sopars cor­po­ra­tius en què colles de com­panys de pro­fessió seuen al vol­tant d’una taula i es posen a arre­glar el món per obli­dar-se’n tan bon punt can­vien la taula per la pista i sona el pri­mer hit tren­ca­ma­lucs, val la pena recor­dar un sopar que sí que va con­tri­buir a fer el món una mica millor: el sopar que hi va haver al Ritz de Bar­ce­lona el 19 d’abril del 1922 i en el qual es va fun­dar la secció cata­lana del PEN Club. Seien a taula Josep Maria López-Picó (poeta i direc­tor de La Revista), Josep Maria Millàs-Rau­rell (poeta i tra­duc­tor), Joan Cre­xells (filòsof i eco­no­mista), Josep Maria Batista i Roca (antropòleg) i John Lang­don Davies (poeta anglès). S’emmi­ra­lla­ven en les altres dues úniques bran­ques exis­tents, l’anglesa i la fran­cesa, i hi com­par­tien l’objec­tiu fun­da­ci­o­nal del PEN Inter­na­ci­o­nal: con­fi­gu­rar una fra­ter­ni­tat d’escrip­tors, amb l’espe­rança que si hi tor­nava a haver una guerra com la que havia sac­se­jat el con­ti­nent fins feia només tres anys, almenys els escrip­tors dels dos bàndols pogues­sin dia­lo­gar, en lloc d’atiar el con­flicte, i pro­te­gir el patri­moni cul­tu­ral.

Els mem­bres del PEN –en un pri­mer moment poe­tes, assa­gis­tes i novel·lis­tes, pro­fes­si­ons que uti­lit­za­ven la ploma (pen, en anglès)– pre­te­nien fer, de la lite­ra­tura, diplomàcia. Els mem­bres del PEN Català, a més d’aquesta aspi­ració com­par­tida, en tenien una de pròpia: posar la lite­ra­tura i la cul­tura cata­la­nes al mateix nivell que les de la resta de llengües del món. Ho van poder fer ben aviat, rebent al país figu­res inter­na­ci­o­nals com Luigi Piran­de­llo i G.K. Ches­ter­ton, i par­ti­ci­pant en els con­gres­sos inter­na­ci­o­nals, en què el català era una llen­gua més, a l’altura de les que tenien suport esta­tal.

I no sabien que algun dia, a més, es con­ver­ti­rien en recep­tors de la soli­da­ri­tat que ells matei­xos, com a mem­bres d’aquesta ger­man­dat, havien abo­cat el 1935 en els escrip­tors ale­manys per­se­guits pel règim nazi, ja que l’enti­tat va fer cos­tat als escrip­tors cata­lans que es van haver d’exi­liar a causa de la Guerra Civil, tant aju­dant-los a sor­tir del país com fent-los cos­tat als països d’aco­llida.

Hem començat aquesta història al vol­tant de la taula d’un res­tau­rant de luxe, però l’espe­rit del PEN té molt més a veure amb el que expli­ca­rem a con­ti­nu­ació: un viatge en autobús. Bé, dos. El pri­mer era en rea­li­tat un bibliobús, un d’aquells cre­ats pel Ser­vei de Bibli­o­te­ques al Front per por­tar lli­bres als sol­dats, que va sor­tir del cen­tre de Bar­ce­lona el 23 de gener del 1939, camí de la fron­tera fran­cesa. Hi viat­ja­ven, entre d’altres, Mercè Rodo­reda, Armand Obi­ols, Fran­cesc Tra­bal amb alguns fami­li­ars i Joan Oli­ver i la seva dona. Pel camí van reco­llir Pom­peu Fabra, que es refu­gi­ava en un poblet de costa. Els con­tac­tes inter­na­ci­o­nals del PEN van faci­li­tar aquesta i altres sor­ti­des (dels 46 mem­bres que tenia el PEN Català, 32 es van haver d’exi­liar), però també l’arri­bada de paquets de men­jar als seus socis i fins i tot de paper d’impremta, que escas­se­java: una par­tida envi­ada per l’enti­tat va per­me­tre impri­mir 3.000 exem­plars d’un número de la Revista de Cata­lu­nya.

El segon viatge en autobús va tenir lloc trenta-qua­tre anys més tard, i supo­sava el retorn del PEN Català a casa, després de més de tres dècades d’exili en què la branca cata­lana de l’enti­tat inter­na­ci­o­nal no va dei­xar d’exis­tir, però va haver d’ope­rar des de Lon­dres, sota el coman­da­ment de Josep Maria Batista i Roca, que par­ti­ci­pava acti­va­ment en els con­gres­sos i les reu­ni­ons inter­na­ci­o­nals. En aques­tes tro­ba­des, Batista i Roca expli­cava la situ­ació d’Espa­nya i, en un moment en què el règim fran­quista volia con­ver­tir la lite­ra­tura cata­lana en local i folk­lo­rista, la pro­jec­tava al món com una lite­ra­tura tan uni­ver­sal com les altres.

A par­tir del 1965, escrip­tors i intel·lec­tu­als que havien pogut tor­nar de l’exili van començar a orga­nit­zar-se per recons­truir el PEN Català a Cata­lu­nya. El moment fun­da­ci­o­nal d’aquesta nova etapa arri­barà el 4 de febrer del 1973, dalt d’un autobús turístic, el que va con­trac­tar Avel·lí Artís Gener, Tísner, amb l’excusa de dur una qua­ran­tena d’escrip­tors de visita al mones­tir de Poblet. Les dues hores i mitja de tra­jecte van ser molt pro­fi­to­ses: cadas­cun dels par­ti­ci­pants duia el vot dele­gat d’altres mem­bres del PEN Català, i dins l’autobús van poder apro­var la cons­ti­tució del res­ta­blert PEN Català i triar-ne la junta direc­tiva, que va pre­si­dir Joan Oli­ver, amb Mau­rici Ser­ra­hima com a vice­pre­si­dent i el mateix Tísner com a secre­tari. Joan Fus­ter i Josep M. Llom­part eren a la junta repre­sen­tant el País Valencià i les Bale­ars. La clan­des­ti­ni­tat de l’ope­ració (el xofer de l’auto­car també mili­tava en la causa) era obli­gada perquè el dic­ta­dor seguia viu. No va ser fins que va morir, el 1975, que el PEN Català va poder enge­gar les acti­vi­tats sense ama­gar-se’n. A par­tir de lla­vors, la branca cata­lana no va defu­gir el pro­ta­go­nisme en l’orga­nit­zació de con­gres­sos, el suport i l’aco­llida a escrip­tors per­se­guits, la denúncia de la mar­gi­nació de les escrip­to­res i l’impuls de comitès com el de Tra­duc­ci­ons i Drets Lingüístics, la pre­sidència inter­na­ci­o­nal del qual ha estat en mans cata­la­nes qua­tre cops en les dar­re­res tres dècades: amb Isi­dor Cònsul (1993-1996), Car­les Tor­ner (1996-2002), Josep Maria Ter­ri­ca­bras (2008-2014) i Simona Skra­bec (2014-2020).

Cent anys en un lli­bre

La tasca del PEN Inter­na­ci­o­nal al llarg d’un segle per defen­sar la lli­ber­tat d’expressió, pro­te­gir els que han tin­gut i tenen pro­ble­mes per exer­cir-la i garan­tir la diver­si­tat lingüística, a través dels comitès que ha anat posant en fun­ci­o­na­ment i dels cen­tres PEN locals que s’han creat arreu del món (actu­al­ment n’hi ha més de 150 als cinc con­ti­nents, tres a l’Estat espa­nyol: el català, el gallec i el basc), es pot res­se­guir amb tots els ets i uts al lli­bre PEN Inter­na­ci­o­nal. Una història il·lus­trada (Gala­xia Gutern­berg, 2022), que es va publi­car per com­me­mo­rar el cen­te­nari de l’enti­tat, amb la coor­di­nació de Car­les Tor­ner i Jan Mar­tens.

L’obra, de la qual s’han fet edi­ci­ons en dotze llengües, en té una en català amb un capítol dedi­cat al nos­tre cen­tre PEN. A més dels epi­so­dis històrics, s’hi des­ta­quen fites com l’apro­vació de la Decla­ració Uni­ver­sal dels Drets Lingüístics en una tro­bada a Bar­ce­lona el juny del 1996. “Per a mi, al marge del moment de la fun­dació, és el moment més relle­vant de la història del PEN Català, i una de les grans fites del PEN Inter­na­ci­o­nal, perquè va visi­bi­lit­zar mol­tes comu­ni­tats opri­mi­des a través de la llen­gua i, per tant, de la seva iden­ti­tat cul­tu­ral. I això que en aquell moment va ser una ini­ci­a­tiva cata­lana, ara és un dels eixos del PEN Inter­na­ci­o­nal.” Qui ho explica és Laura Huerga, edi­tora i pre­si­denta del PEN Català des del juny del 2022, una dona amb una ener­gia que no se l’acaba i que és l’evidència que el PEN no només té pas­sat, sinó que té pre­sent i, el més impor­tant, futur.

“Cal que tin­guem un PEN Català perquè defensa la lli­ber­tat d’expressió, que és el dret humà que per­met que puguem pro­te­gir tots els altres drets fona­men­tals. Sense lli­ber­tat d’expressió, qual­se­vol vul­ne­ració d’un dret fona­men­tal queda impune, sense ningú que la denunciï i n’exi­geixi la repa­ració. I com més forta sigui l’enti­tat, més força tindrà per defen­sar-nos a tots”, con­ti­nua Huerga. La cap­tació de més gent que pugui con­tri­buir al pro­jecte és un dels propòsits del seu man­dat. “Sumar, sumar, que hi hagi molta gent que cone­gui els prin­ci­pis i objec­tius de l’enti­tat i se’ls cre­gui. El PEN Català ha sabut man­te­nir-se fidel als valors fun­da­ci­o­nals, i ara mateix hi ha dos eixos de tre­ball molt impor­tants: un és el de l’emergència lingüística, per pro­te­gir la nos­tra llen­gua i la nos­tra lite­ra­tura, i l’altre és el de l’emergència climàtica. Aquesta dar­rera ha de ser una de les pre­o­cu­pa­ci­ons cen­trals de la nova etapa del PEN Català i de l’Inter­na­ci­o­nal, ja que, si no hi posem solució, ens abo­quem a una situ­ació en què ja no és la lli­ber­tat d’expressió el que peri­lla, sinó la vida”, alerta la pre­si­denta.

I, per sumar, cal donar a conèixer una enti­tat que, tot i la rellevància i el pres­tigi que té en l’àmbit ins­ti­tu­ci­o­nal i en la comu­ni­tat d’escrip­tors (i cada dia més, en la de tra­duc­tors, gràcies a les ini­ci­a­ti­ves de foment que duu a terme, com ara un premi de tra­ducció dotat amb 4.000 euros), és, per a la soci­e­tat en gene­ral, “una mica invi­si­ble”. Per fer-se’n soci, cal ser escrip­tor, edi­tor, peri­o­dista o tra­duc­tor, però com a “amic del PEN Català” s’hi pot afi­liar qual­se­vol per­sona que com­par­teixi els seus valors fun­da­ci­o­nals. L’única diferència entre els socis i els amics del PEN Català és que els segons no poden votar a les assem­blees. Al marge d’això, la seva par­ti­ci­pació en les acti­vi­tats i les cam­pa­nyes que s’hi orga­nit­zen és com la de qual­se­vol altre mem­bre. “El PEN és una asso­ci­ació en què els pro­fes­si­o­nals d’un sec­tor s’unei­xen a favor dels drets de tots, no només dels seus. No és un comitè pro­fes­si­o­nal, sinó que la gent se’n fa sòcia o amiga en bene­fici de tota la soci­e­tat. I això, en un con­text de crei­xe­ment de l’extrema dreta i el neo­fei­xisme com l’actual, em sem­bla espe­ci­al­ment impor­tant”, con­clou Huerga.

Dones al poder

El PEN Inter­na­ci­o­nal ha arri­bat al cen­te­nari amb una dona com a pre­si­denta, l’escrip­tora Jen­ni­fer Cle­ment, del PEN de Mèxic, que va obte­nir el càrrec inter­na­ci­o­nal l’any 2015. També el PEN Català afronta els nous rep­tes amb una dona al cap­da­vant que, a més, agafa el tes­ti­moni de tres dones més, que han pre­si­dit l’enti­tat gai­rebé des que va començar el segle XXI: l’escrip­tora, crítica i pro­fes­sora Dolors Oller (2001-2010); la tra­duc­tora, edi­tora i pro­fes­sora Carme Are­nas (2010-2018), i la poeta i ges­tora cul­tu­ral Àngels Gre­gori (2018-2022). Tot i aquesta abas­se­ga­dora presència feme­nina a la pre­sidència del PEN Català en les dar­re­res dues dècades, cal dir que no va ser fins al 1979 que hi va haver la pri­mera pre­si­denta, Maria Aurèlia Cap­many, que va ocu­par el càrrec fins al 1983. Lla­vors hi va acce­dir Jordi Sar­sa­ne­das, que va lide­rar l’enti­tat durant divuit anys.

La llista de pre­si­dents del PEN Català per­met enten­dre molt bé el pres­tigi mun­dial que té des dels orígens i per què s’ha con­ver­tit en un autèntic ambai­xa­dor de la nos­tra llen­gua i la nos­tra lite­ra­tura: a més dels noms esmen­tats, han lide­rat l’enti­tat Josep Maria López-Picó, Pom­peu Fabra, Josep Car­ner, Jordi Rubió i Bala­guer, J.V. Foix, Joan Oli­ver i Josep Palau i Fabre. Poca broma. Al PEN Inter­na­ci­o­nal, la llista de pre­si­dents també impres­si­ona: H.G. Wells, E.M. Fors­ter, Alberto Mora­via, Hein­rich Boll, Art­hur Miller i Mario Var­gas Llosa, entre molts d’altres. Noms des­ta­cadíssims i amb una cosa en comú: són tots d’homes. I això que la fun­da­dora del PEN havia estat una dona, la britànica Cat­he­rine Amy Daw­son Scott.

Sem­bla que al llarg de la història de l’enti­tat s’havia temp­tat diver­ses dones perquè ocu­pes­sin el càrrec, fins i tot Vir­gi­nia Woolf en els anys trenta, però sense èxit. L’arri­bada de Cle­ment ha situat la igual­tat de gènere com un dels eixos del PEN Inter­na­ci­o­nal, rati­fi­cada en un Mani­fest de les dones, el 2017, que va arri­bar tres dècades després que les escrip­to­res, les edi­to­res, les tra­duc­to­res i les ami­gues del PEN orga­nit­zes­sin una petita revo­lució al Congrés de Nova York, pre­si­dit per Nor­man Mai­ler, en cons­ta­tar que, tot i que eren majo­ria entre els assis­tents a les con­ferències i els actes, de les 117 ponències pro­po­sa­des, només 16 eren de dones.

El PEN Català també es va orga­nit­zar per fer més visi­ble la presència feme­nina, cre­ant un Comitè d’Escrip­to­res fun­dat per Mont­ser­rat Abelló i Maria-Mercè Marçal el 1994 i que es va dis­sol­dre el 2010, quan es va con­si­de­rar que els objec­tius de reconèixer i pro­mo­ci­o­nar les escrip­to­res del pas­sat i del pre­sent i crear xar­xes inter­na­ci­o­nals de suport s’havien asso­lit en un grau sufi­ci­ent.

La lluita con­ti­nua

Al Mani­fest de les dones, el PEN arti­cula la defensa d’aquesta mei­tat de la població del pla­neta en sis eixos que podríem resu­mir en els punts següents: posar fi a la violència con­tra les dones i les nenes en qual­se­vol de les seves for­mes (física, sexual, psi­cològica i ver­bal, però també legal i digi­tal), afa­vo­rint un entorn en què es puguin expres­sar lliu­re­ment; pro­te­gir les escrip­to­res i peri­o­dis­tes dels actes vio­lents i de l’asset­ja­ment “al món i a la xarxa”; eli­mi­nar “la dis­pa­ri­tat entre gèneres a tots els nivells edu­ca­tius” i garan­tir l’accés a l’edu­cació de les nenes i les dones, i final­ment vet­llar per la igual­tat de drets entre homes i dones, així com la par­ti­ci­pació feme­nina en la vida social, econòmica, cul­tu­ral, mediàtica, en igual­tat de con­di­ci­ons (també sala­ri­als) amb els homes. Obvis i rei­te­ra­tius, segur que pen­sa­ran alguns. Pot­ser, però només cal repas­sar els esde­ve­ni­ments de les dar­re­res set­ma­nes (i podem mirar cap a l’Afga­nis­tan, és clar, però també estar atents al que passa a la can­to­nada de casa o a can Twit­ter) i fer exten­siva aquesta defensa de les dones i les nenes a tants i tants col·lec­tius mino­rit­zats, també cul­tu­ral­ment, per com­pro­var per què aquesta enti­tat pot estar orgu­llosa del seu pas­sat però, sobre­tot i pel bé de tots, ho ha d’estar del seu futur. Perquè la lluita con­ti­nua.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor