Pantalla

córrer a contracorrent

A l’última tem­po­rada de The Crown apa­reix un nou per­so­natge: Dodi Al Fayed, aquell play­boy fill d’un bili­o­nari egipci (el que va com­prar Har­rods) que més enda­vant sabem que aca­barà con­ver­tint-se en pare­lla de la prin­cesa de Gal·les, amb qui malau­ra­da­ment va morir en un acci­dent que va tenir lloc al pont de l’Ànima de París el 31 d’agost del 1997 i que va ser pro­vo­cat per la per­se­cució d’un grup de papa­raz­zis. Sense arri­bar encara a aquest punt tràgic de les seves vides, en aquesta ficció que tracta sobre per­so­nat­ges reals vin­cu­lats a la corona britànica, ens mos­tren un Dodi vivi­dor, però per a mi el més interes­sant és que no recor­dava que fos ni més ni menys que el pro­duc­tor de Car­ros de foc. Sí, aque­lla pel·lícula espor­tiva que nar­rava una història de superació d’aque­lles que toquen la fibra.

Té gràcia com ho venen a la sèrie: ell engres­cat, per fi, amb una feina que el fa sen­tir que és alguna cosa més que el fill de i sense haver d’estar pen­dent només de veure amb qui s’enllita en el seu perenne dolce far niente. Dodi va exer­cir de pro­duc­tor (gràcies als diners del seu pare) en un film que, com també surt, va gua­nyar sor­pre­nent­ment un gra­pat d’Oscars, entre els quals el de millor pel·lícula. El guardó, en rea­li­tat, el que va fer és acre­di­tar la tra­jectòria de David Putt­nam, res­pon­sa­ble, entre d’altres, de títols com La missió, Els crits del silenci, Local Hero, Els due­lis­tes i L’Exprés de Mit­ja­nit. Fa uns anys, el pro­duc­tor anglès no se’n va estar de deta­llar alguns dels pro­ble­mes que va tenir a l’hora de por­tar a bon terme el film que va diri­gir Hugh Hud­son, com ara que va haver de fer fora Dodi del set de rodatge “per repar­tir cocaïna entre els actors”. Un peça, vaja, que no va fer més que alte­rar una pro­ducció de per si com­pli­cada i cos­tosa, però per sort reei­xida un cop es va estre­nar i el públic hi va res­pon­dre.

I és que ja poden pas­sar els anys que Car­ros de foc con­ti­nua emo­ci­o­nant, pot­ser no al nivell de quan es va estre­nar, amb aque­lla estètica d’anunci –els cor­re­dors entre­nant-se a la platja al ritme de Van­ge­lis– que si bé va fer for­tuna a l’època, amb el pas del temps ha estat paro­di­ada mil i una vega­des. Bàsica­ment perquè és més que un bon film espor­tiu i més que el film d’una cançó, per bona que sigui. A més de grans esce­nes d’atle­tisme reïx sobre­tot com a relat de dos out­si­ders: Eric Lid­dell, un escocès fill de mis­si­o­ners, que de tan cre­ient es nega a córrer un diu­menge la seva espe­ci­a­li­tat, els 100 metres i ho fa en els 400, i Harold Abra­hams, un jueu d’ori­gen lituà, sem­pre amb la neces­si­tat de demos­trar la seva vàlua. Dos joves pro­me­ses, ben dotats per a l’atle­tisme, que cor­re­ran a con­tra­cor­rent per por­tar les meda­lles a casa.

Que és patriòtica? I tant! Però bé que hem cele­brat gols de Pelé i Messi sense ser bra­si­lers ni argen­tins. D’altra banda, no s’estal­via mos­trar com era d’injust el sis­tema de clas­ses que impe­rava a la Gran Bre­ta­nya poste­rior a la Pri­mera Guerra Mun­dial, ni de ven­tar algun cop de puny a aquest sis­tema clas­sista, que va fer que l’atleta jueu (inter­pre­tat per Ben Cross) se sentís com un autèntic foras­ter tot i defen­sar els colors del seu país o que l’escocès fos forçat a donar expli­ca­ci­ons al príncep de Gal·les de per què no podia córrer el dia que se cele­bra el sàbat. Dos homes que hau­ran de demos­trar la seva vàlua a la pista, motiu pel qual la cele­bració espi­ri­tual es des­bor­darà quan gua­nyin les res­pec­ti­ves cur­ses. Emo­tiva és l’escena en què l’entre­na­dor d’Abra­hams (Ian Holm), a qui veten l’entrada a l’estadi, des­co­breix que el seu pupil ha gua­nyat quan s’enlaira la Union Jack.

A això cal sumar-hi l’excelsa banda sonora, amb un to nostàlgic que ho impregna tot. Això sí, que aquell mateix any no guanyés Ste­ven Spi­el­berg amb A la recerca de l’arca per­duda no té nom, per molt anglès que em pugui sen­tir.

cHARIOTS OF FIRE Direcció: Hugh Hudson Producció: David Puttnam Guió: Colin Welland País: Regne Unit Any: 1981
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor