Lletres

Crítica

ENTRE LA METÀFORA I LA VIVÈNCIA

Eva Piquer (Bar­ce­lona, 1969) ha estat una de les grans espe­ran­ces de la lite­ra­tura cata­lana des de la seva apa­rició de ben jove­neta a l’Avui dels anys vui­tanta. En paral·lel al peri­o­disme, sem­pre des de la línia difusa que marca els límits, Piquer ens ha ofert lli­bres d’entre­vis­tes, d’infan­til i juve­nil i el Premi Josep Pla Una victòria dife­rent, que el 2002 la crítica va rebre amb divisió d’opi­ni­ons. Ha plo­gut molt, Piquer diri­geix ara el digi­tal Catorze i un silenci lite­rari de vint anys ha desem­bo­cat en una nova novel·la, Ater­ratge. És un encert del segell Club Edi­tor, i una obra que es mou dins de l’aigua amb un rem en la vivència –sobre­tot de la mort d’un per­so­natge el·líptic– i un altre en un sucós ter­ri­tori de metàfores, del qual Piquer surt vic­to­ri­osa mit­jançant una prosa esquemàtica, plena de frag­ments que tren­quen la line­a­li­tat i l’ele­ven cap a ter­ri­to­ris poètics, on es mou amb como­di­tat amb lli­ber­tat expres­siva. El joc de metàfores pivota a través de records frag­men­ta­ris: la infan­tesa, la mort d’una cosina, els viat­ges amb la família, els infor­mes de notes de l’escola que remar­quen la timi­desa de la noia als seus pares... Com un qua­dre impres­si­o­nista, el lli­bre es mos­tra pun­ti­llista, amb el rere­fons de la gran tris­tesa que tenyeix tot el text d’una malen­co­nia, que actua, així mateix, com a deto­nant de la història. És el dolor el que actua de manera terapèutica en l’estra­nya con­versió del lec­tor, que sent la ple­ni­tud de l’autora men­tre des­criu fins a esde­ve­nir l’avió esta­ve­llat que la pro­ta­go­nista visita en un punt remot d’Islàndia.

Ater­ratge és un lli­bre con­fes­si­o­nal, però també un trac­tat de super­vivència. Com altres grans pro­sis­tes de la seva gene­ració, Teresa Colom i Ada Cas­tells, Piquer ens ofe­reix el seu qua­dern de bitàcola, una col·lecció ins­pi­rada de frag­ments, en què podem tro­bar des d’un poema de Maria-Mercè Marçal, una lec­tura de Vivian Gor­nick fins a sim­ple­ment el pes del món, que ens aixafa amb les ruti­nes quo­ti­di­a­nes, les coses que detes­tem fer o la cru­el­tat del dia a dia quan les coses es posen de cul: una biòpsia o una con­versa amb la mare que ens dona infor­mació del que passa. Aquí el talent de l’autora sobre­surt, “el fugir de la Via Làctia” es fa efec­tiu men­tre la lite­ra­tura trans­forma mirat­ges, sofri­ment i rei­te­ra­ci­ons en la cita de la bri­llant Françoise Sagan que encapçala la novel·la: “La vida va tor­nar a començar com abans, com estava pre­vist que tor­na­ria a començar.” I, així, len­ta­ment, moro­sa­ment, l’escrip­tura es va tenyint de prosa poètica. La nar­ra­dora de la història busca una metàfora per a la seva situ­ació. L’avió acci­den­tat és també un perill, com ho és la vida. L’inti­misme, però, sobre­surt com un estàndard al vent, i els frag­ments van reve­lant l’abast i la pro­fun­di­tat de les feri­des sofer­tes.

Piquer neces­si­tava escriure la novel·la. Ha tin­gut l’encert de superar pors i ofe­rir-la als lec­tors, que més que com­mo­guts ens omplim els pul­mons de l’oxi­gen que genera. L’escrip­tura com a forma de sanar i la cre­a­ti­vi­tat com a forma de resistència són peces indis­so­lu­bles d’aquesta el·líptica història d’amor.

Aterratge
Autora:
Eva Piquer
Editorial:
Club Editor
Preu:
17 euros

Mette Henriette ens porta als territoris d’intimitat creativa

Atmosfèric i metafísic, al més pur estil ECM, el nou disc de la saxofonista noruega Mette Henriette ens porta a espais i sensacions ben a prop d’on divagava i s’elevava Joan de la Creu. Després del primer disc amb una gran banda, la compositora ha buscat l’intimisme d’un trio per desplegar tot el seu art, partint d’un saxo solista, un instrument de jazz, que aventura a nous territoris, nous paradigmes.A Drifting, les converses s’estableixen amb Johan Lindvall al piano, i incorpora Judith Hamann al violoncel. El trio es mou amb llibertat creativa al voltant del diàleg, com si fossin dins l’acústica d’una arpa. No hem d’obviar que el trio oscil·la cap a la música de cambra, una adaptació de la música de cambra. Han incidit en la qualitat concentrada i exploratòria, marcada per una interacció subtil però intensa de Mette i els seus dos companys. Els motius i els patrons recurrents cristal·litzen i revelen una narració concisa i complexa. La saxofonista afirma que “el disc està en moviment. Està en camí i té el seu propi ritme: la seva agència creativa és fonamentalment diferent de la que he fet anteriorment.” Explorar amb ells és un viatge a un mateix.

Drifting
Autor:
Mette Henriette
Discogràfica:
ECM
Preu:
17,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor