Articles

Viure la música des de ben petits

Només el 3,9% de la població assisteix a concerts de música clàssica en viu. D’aquest percentatge ínfim se n’ha culpat sempre l’educació que rebem

PEDAGOGIA
“És bo que els nens s’introdueixin a la música d’una manera sensible, delicada, respectuosa, acústica i propera”
PAISATGE SONOR
“En l’època que vivim, fortament marcada pel so del motor, el més natural i afí seria que ens agradés la música electrònica”

Se sol dir que la música mal ano­me­nada clàssica és eli­tista, que és cara i per a uns pocs. Que no tot­hom l’entén i que és només per a la gent més culta. Segons la Encu­esta de hábitos y prácti­cas cul­tu­ra­les en España 2021-2022, del Minis­teri de Cul­tura, només el 3,9% de la població assis­teix a con­certs de música clàssica en viu, i això fa que els audi­to­ris hagin de dis­se­nyar pro­gra­ma­ci­ons que tro­bin un equi­li­bri entre la música per als con­nais­seurs i la “música per a tot­hom”, ja sigui clàssica o con­tem­porània. D’aquest per­cen­tatge ínfim se n’ha cul­pat sem­pre l’edu­cació que rebem, opinió que es pot sus­ten­tar en la cada vegada més acu­sada dis­mi­nució d’hores lec­ti­ves de les àrees artísti­ques en els currículums d’edu­cació primària i secundària. 

La clau és la com­prensió de la música i la seva demo­cra­tit­zació. Para­do­xal­ment, hi ha espe­ran­ces de futur, segons alguns experts. Mal­grat la dis­mi­nució d’hores, la qua­li­tat de l’ense­nya­ment de música ha millo­rat, prin­ci­pal­ment, per la pre­pa­ració del pro­fes­so­rat i la cons­ci­en­ci­ació de la ciu­ta­da­nia, que com­pensa les man­can­ces del sis­tema edu­ca­tiu reglat acu­dint a esco­les de música i con­ser­va­to­ris amb peda­go­gies més inno­va­do­res que en els dar­rers anys. “L’ense­nya­ment musi­cal està millo­rant molt, en gran part perquè els mes­tres i pro­fes­sors es for­men contínua­ment. El que estem com­par­tint és molt valuós, ara hi ha molta consciència del valor que ens aporta la música”, asse­vera Victòria Carbó, pro­fes­sora espe­ci­a­lit­zada en el cor­rent del Music Lear­ning The­ory d’Edwin Gor­don, que tre­ba­lla la música en els més petits en paral·lel al desen­vo­lu­pa­ment de l’apre­nen­tatge de la llen­gua materna. 

MUSIC LEAR­NING THE­ORY

Aquesta teo­ria fa rela­ti­va­ment pocs anys que ha arri­bat a Cata­lu­nya on, tan­ma­teix, peda­gogs com Carl Orff, Edgar Willems i Jaques Dal­croze ja eren cone­guts. L’Orff-Schulwerk i el mètode Willems serien els pre­de­ces­sors de la teo­ria d’Edwin Gor­don per remar­car la importància de tre­ba­llar la música viven­ci­al­ment amb els infants. De fet, Willems ha estat força arre­lat a Cata­lu­nya en les dar­re­res dècades, jun­ta­ment amb el mètode Dal­croze, que fa èmfasi en el ritme i el movi­ment com a motors de l’apre­nen­tatge dels infants. 

De totes aques­tes esco­les pedagògiques, la de Gor­don és la que defensa que el nos­tre poten­cial per apren­dre mai és tan gran com en el moment de néixer. “I és bo que els nens s’intro­du­ei­xin a la música des d’una manera sen­si­ble, deli­cada, res­pec­tu­osa, acústica i pro­pera”, des­taca Carbó. La importància de fer partícip el nadó de la música és essen­cial per a la Music Lear­ning The­ory. 

Segons Edwin Gor­don, els nens apre­nen música com apre­nen el llen­guatge. El peda­gog explica que, després d’estar expo­sat a la llen­gua materna durant diver­sos mesos, el nen entra en una etapa de bal­bo­teig, en la qual expe­ri­menta amb els sons del llen­guatge. En pri­mer lloc, imita les pri­me­res parau­les i després va cap­tant la lògica interna de la llen­gua i va desen­vo­lu­pant el pen­sa­ment lingüístic. Després és capaç d’expres­sar-se per si mateix, amb fra­ses i expres­si­ons. L’apre­nen­tatge de la música segueix aquest model: després d’una expo­sició als sons, l’infant va expe­ri­men­tant amb el bal­bo­teig tonal i rítmic. A través del diàleg musi­cal, s’acom­pa­nyarà el nadó cap a la imi­tació i l’assi­mi­lació per tal de poder sor­tir del bal­bo­teig.

La Music Lear­ning The­ory tre­ba­lla fona­men­tal­ment el con­cepte d’audi­a­tion, l’equi­va­lent al pen­sa­ment en el llen­guatge. En aquest sen­tit, l’audi­a­tion és un procés cog­ni­tiu en què el cer­vell dona sen­tit al so musi­cal en cap­tar la lògica interna de les rela­ci­ons que tei­xei­xen els sons, i esta­bleix que aquesta és la base de la musi­ca­li­tat, explica la IGEME, l’Ins­ti­tut Gor­don d’Edu­cació Musi­cal a Espa­nya.

La Music Lear­ning The­ory, pre­cisa Victòria Carbó, “no vol ser un ense­nya­ment for­mal sinó una guia infor­mal que esta­bleix patrons per acom­pa­nyar l’infant”, de manera que els mate­ri­als que es tre­ba­llen són molt versàtils, i com que es tracta d’una peda­go­gia que posa en pràctica la música en paral·lel al desen­vo­lu­pa­ment del llen­guatge, sovint el resul­tat de les ses­si­ons és un alt grau d’espon­taneïtat. I cal tenir en compte que, seguint la teo­ria de Gor­don, “el que és més valuós per als nadons és escol­tar la veu can­tada com a mitjà de comu­ni­cació”. 

ESTI­MU­LAR EL CER­VELL

Victòria Carbó explica que des del moment del nai­xa­ment es van esta­blint infi­ni­tat de con­ne­xi­ons neu­ro­nals a través de les experiències que el nadó comença a viure. Depe­nent del tipus de vivències es creen unes con­ne­xi­ons o unes altres. Si les con­ne­xi­ons rela­ci­o­na­des amb l’audició no es van acti­vant refor­cen altres sen­tits, per exem­ple el de la vista. Cal apro­fi­tar aques­tes con­ne­xi­ons i esti­mu­lar-les per desen­vo­lu­par les habi­li­tats musi­cals.

El més interes­sant per a un infant és poder des­co­brir que pot jugar amb la música i que s’hi pot comu­ni­car. També resulta diver­tit anar des­co­brint les diver­ses eta­pes de la història a través del seu pai­satge sonor. “En altres èpoques en què reg­nava el silenci, els sons de la con­tem­po­raneïtat sem­bla­rien ver­ti­gi­no­sos. De fet, en l’època que vivim, for­ta­ment mar­cada pel so del motor, el més natu­ral i afí seria que ens agradés la música electrònica. I com que sem­pre hi ha alguna cosa que està vibrant, hem de nor­ma­lit­zar-ho i aquest pot ser el punt de par­tida per a l’infant.” És impor­tant, comenta Carbó, “tenir cura del pai­satge sonor de la llar d’infants”. 

OMPLIM AUDI­TO­RIS

Segons Victòria Carbó, la pra­xis de la Music Lear­ning The­ory és molt posi­tiva “perquè els petits des­co­brei­xen que poden inven­tar-se sons i melo­dies, can­tar lliu­re­ment, i jugar amb la música, par­tint d’una expo­sició i una interacció en el con­text de les ses­si­ons, on els pares i les mares són la seva referència”. Perquè l’objec­tiu no és que els infants apren­guin a can­tar cançons, “sinó a expe­ri­men­tar amb la seva veu, a escol­tar-se i a com­pa­rar les seves res­pos­tes amb el model, a poder ajus­tar-se i apren­dre a imi­tar. Tot aquest procés s’acom­pa­nya amb el diàleg de patrons, que són com les parau­les en la música i que sem­pre fan referència a un con­text tonal o rítmic”.

Sigui quin sigui el camí per arri­bar a la música, en tots els casos aquest art desen­vo­lupa moltíssi­mes habi­li­tats en els infants, “des de la motri­ci­tat fins a la cre­a­ti­vi­tat, la ima­gi­nació, la con­nexió entre els pen­sa­ments, les emo­ci­ons i els vin­cles entre qui els envol­ten”. I desen­vo­lu­par la pròpia música no només com a audi­tor, sinó com a músic, remarca Gor­don. Sovint els joves des­co­brei­xen que for­mar part d’una for­mació musi­cal és com­par­tir alguna cosa que va molt més enllà del llen­guatge. Hi ha esco­les d’ense­nya­ment secun­dari que tre­ba­llen la música des de l’ins­tru­ment, i és una apro­xi­mació que resulta molt engres­ca­dora. Però gau­dir la música des de les arts en movi­ment i com­bi­nar dis­ci­pli­nes també pot ser una via per apre­hen­dre i viure inten­sa­ment aquest art. Ningú entendrà ni gau­dirà millor de la música que un músic, asse­vera Gor­don, però tots tenim la capa­ci­tat d’emo­ci­o­nar-nos i, per tant, aquest és el punt de par­tida per arri­bar a omplir audi­to­ris.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor