Pantalla

Cartellera

COMÈDIA LÈSBICA D’INSPIRACIÓ ROHMERIANA

Carmona no només apel·la a ‘L’ami de mon amie’, sinó que s’inspira clarament en l’obra de Rohmer

L’ami de mon amie (‘L’amic de la meva amiga’) és la sisena i última pel·lícula del cicle “Con­tes i pro­ver­bis”, que Eric Roh­mer va diri­gir en els dar­rers anys vui­tanta. Una de les vari­a­ci­ons dins la repe­tició d’unes cons­tants en bona part de la fil­mo­gra­fia del cine­asta francès: la con­fusió sen­ti­men­tal, els secrets i les men­ti­des entre per­so­nat­ges que exem­pli­fi­quen que una cosa és el que diem i una altra el que sen­tim o pen­sem ama­gant-ho, la cir­cu­lació i les mudan­ces del desig que duen a la seducció i al canvi de pare­lles. El fet que el pri­mer llarg­me­tratge diri­git per Zaida Car­mona, que també par­ti­cipa com a actriu amb un cert pro­ta­go­nisme dins d’una comèdia força coral, dugui per títol La amiga de mi amiga no enga­nya: podria ser una coin­cidència, però, de fet, Car­mona no només apel·la a L’ami de mon amie, sinó que s’ins­pira clara­ment en l’obra de Roh­mer i sobre­tot en els “Con­tes i pro­ver­bis”. No és per res que part dels seus per­so­nat­ges assis­tei­xin a les pro­jec­ci­ons dels films d’aquest cicle (com­ple­tat amb La femme de l’avi­a­teur, Le beau mari­age, Pau­line à la plage, Les nuits de la pleine lune i Le rayon vert) pro­gra­mat dins de la ficció al cinema Zum­zeig de Bar­ce­lona.

En una de les ses­si­ons, al final de la pro­jecció de Le rayon vert, té lloc el moment pot­ser més bonic de La amiga de mi amiga: dues noies es besen men­tre la pro­ta­go­nista del film de Roh­mer esclata de joia en veure el raig verd, que, de manera excep­ci­o­nal, en con­di­ci­ons d’extrema clare­dat, es pot fer visi­ble fugaçment sobre el mar amb l’últim flaix del sol i que, segons va escriure Jules Verne en una novel·la a la qual aquest feno­men atmosfèric posa títol, pro­cura una com­prensió sob­tada dels sen­ti­ments pro­pis i ali­ens, una reve­lació. Com si mime­tit­zes­sin allò que veuen al film, totes dues (la mateixa Zaida Car­mona, que juga a l’auto­ficció amb un per­so­natge amb el seu mateix nom, i l’amiga /amant d’una amiga seva) es besen com­pre­nent i alli­be­rant un desig recíproc. L’expli­cació d’aquest detall és una manera d’intro­duir l’apro­pi­ació trans­gres­sora que la direc­tora i guio­nista (en aquest cas jun­ta­ment amb Marc Fer­rer, un altre artífex del cinema queer que es rea­litza actu­al­ment a Bar­ce­lona) fa d’un ima­gi­nari mas­culí i hete­ro­se­xual. Tot pot ser­vir per fer la teva.

El cas és que els embo­lics de La amiga de mi amiga s’esta­blei­xen entre cinc noies en la tren­tena, però que sem­blen com­por­tar-se com ado­les­cents, en una Bar­ce­lona on el català només se sent per dir-se “adeu”. Una, com s’ha dit, és Zaida, que tot just acaba de ser aban­do­nada per una amant a Madrid i ha tor­nat a Bar­ce­lona, on es retroba amb una amiga (Rocío). Aquesta té una nova amant (Lara, encar­nada per la direc­tora Alba Cros) que atrau imme­di­a­ta­ment Zaira. N’hi ha dues més: Aroa i Julia, que man­te­nen una relació poc defi­nida men­tre la pri­mera s’enrot­lla amb Zaida, encara que aquesta senti un viu desig per Lara, i la segona expe­ri­menta una atracció recíproca per Rocío. Cau­sant pla­ers i dolors, expec­ta­ti­ves exul­tants i frus­tra­ci­ons, secrets i men­ti­des, però també fent aflo­rar alguna veri­tat, el desig cir­cula, doncs, entre els per­so­nat­ges i fa que les pare­lles s’inter­canviïn en el ball. A part de Roh­mer, un altre pos­si­ble refe­rent (si més no, hi dia­loga) és Go fish, també una comèdia d’embo­lics entre un grup de les­bi­a­nes que, l’any 1994, va ser diri­gida per la nord-ame­ri­cana Rose Troche. Una altra cosa que és que puguin resul­tar interes­sants (o avor­rir) les coses que fan i diuen els per­so­nat­ges d’aquesta pel·lícula rodada per Car­mona en onze dies, assu­mint una mar­gi­na­li­tat que fa que pràcti­ca­ment només es pugui al cinema Zum­zeig.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor