Pantalla

BÈSTIES HUMANES

Hi ha dues pel·lícules recents que m’han dei­xat una pro­funda seqüela emo­ci­o­nal. Una és la cata­lana Suro i l’altra és As bes­tas, dos thri­llers rurals que tenen en comú el fet de posar sobre la taula els con­flic­tes que sor­gei­xen entre urba­ni­tes i autòctons del lloc on estan ambi­en­ta­des, trac­tat des de dife­rents pers­pec­ti­ves, totes interes­sants (les esquer­des d’un eco­lo­gisme ideal, d’una banda, i la ven­jança o el perdó, de l’altra). Per evi­dents vin­cles, la segona, que recrea la tensió que sor­geix entre els vila­tans que mal­vi­uen en un poble gallec i una pare­lla de nou­vin­guts fran­ce­sos que inten­ten tro­bar un con­tacte amb la natura més estret, ens remet a un clàssic modern com Gos­sos de palla, de Sam Peckin­pah, un film que encara té la capa­ci­tat de fer remoure l’espec­ta­dor a la butaca i de sac­se­jar la seva consciència.

Plan­te­jat com un wes­tern vis­ce­ral en què es des­ferma la violència en un duel coral final, Gos­sos de palla és un film polèmic que va divi­dir la crítica, encara més que Grup sal­vatge, la seva ante­rior i refe­ren­cial obra. Està basada en una novel·la titu­lada L’asset­ja­ment a la granja Trenc­her, de Gor­don Willi­am­son, que, evi­dent­ment, va reto­car al seu gust, afe­gint-hi un con­tin­gut sexual que el lli­bre no tenia i que al seu moment va fer que rebés qua­li­fi­ca­tius d’obra fei­xista i por­nogràfica. Dei­xant de banda els aban­de­rats del puri­ta­nisme de sem­pre, i reco­nei­xent que és segu­ra­ment el film més vio­lent i sexu­al­ment pujat de to del direc­tor, en cap cas és gratuït, forçat o efec­tista. Els ins­tints més bai­xos són part indis­so­ci­a­ble de l’ànima humana, i Peckin­pah vol que ens hi ens enfron­tem de cara.

El film narra com la pare­lla for­mada per un pro­fes­sor nord-ame­ricà (Dus­tin Hoff­man) i una anglesa (Susan George) –fugint de la situ­ació social dels EUA cris­pada arran de la guerra del Viet­nam i les mani­fes­ta­ci­ons raci­als– marxa al poble natal d’ella, on aca­ben sent asset­jats per un grup de page­rols que no veuen amb bons ulls la presència de l’intrús (que, a més, a diferència d’ells, és un intel·lec­tual). De lec­tu­res, n’hi ha mol­tes d’evi­dents, d’altres de més sub­tils i un bon gra­pat de sego­nes.

El direc­tor es basa en un magnífic mun­tatge per pun­tuar les esce­nes clau del film, i aplica un ritme dramàtic que va in cres­cendo i que és una autèntica lliçó de cinema. Així, Peckin­pah empeny la bola de neu, que ja comença a fer el seu efecte amb un pla gens inno­cent, quan mos­tra el per­so­natge de Susan George amb un jer­sei i sense sos­te­ni­dors, fet que deixa entre­veure uns mugrons endu­rits, men­tre inter­cala la mirada obs­cena dels habi­tants del poble i, de pas­sada, inqui­eta, tot just començar, l’espec­ta­dor. Posats en situ­ació, el caràcter sexual de la història va pujant de to fins a l’escena de la doble vio­lació: una amb la qual vol con­fon­dre, insi­nu­ant que ella mig dis­fruta després d’haver pro­vo­cat la situ­ació (en des­pu­llar-se sabent que la miren) i una segona, demen­cial i clara­ment no desit­jada per la víctima. A con­ti­nu­ació, de forma magis­tral, el direc­tor intro­du­eix un altre acte de violència (la mort acci­den­tal d’una nena a mans d’un noi amb dis­fun­ci­ons men­tals) per com­ple­tar la seqüència de l’asset­ja­ment a la casa i aca­bar per des­es­pe­rar-nos amb l’ambigüitat que des­pre­nen (tots) els per­so­nat­ges.

Sense anar més lluny, la mas­cu­li­ni­tat, que tant es visu­a­litza. Explícita, amb aquests page­rols amb ins­tints pri­ma­ris que actuen fas­ti­go­sa­ment en manada, però també sibil·lina, la que aplica Dus­tin Hoff­man menys­pre­ant la dona cons­tant­ment amb aires de supe­ri­o­ri­tat i dei­xant-la de banda a l’hora de defen­sar-se, que per alguna cosa ell és el mas­cle pro­tec­tor (irònica­ment serà ella qui dis­pari l’últim tret sal­va­dor). Els este­re­o­tips del mas­clisme al des­co­bert. Tots els defec­tes que jo hi veia són vir­tuts d’aquest relat en què, com a la vida, res és tan evi­dent i en què la con­dició humana es pre­senta plena d’ares­tes.

Gossos de palla (Straw Dogs) Direcció: Sam Peckinpah Producció: Daniel Melnick Guió: David Zelag Goodman, Sam Peckinpah País: Regne Unit i Estats Units Any: 1971
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor