Música

Novetat discogràfica

A LA CUINA PASSEN COSES...

“No són cançons perquè la gent balli, sinó per escoltar estirada al llit”, diu la cantant i contrabaixista barcelonina

La can­tant i con­tra­bai­xista Magalí Dat­zira ens adver­teix, tot con­ver­sant en un cafè del Poble Nou, que tots els arti­cles sobre ella comen­cen fent referència al seu pas per la Sant Andreu Jazz Band. “Ja tinc 26 anys i tot allò ho veig molt llunyà!”, exclama qui, jun­ta­ment amb Andrea Motis, Eva Fernàndez, Rita Payés i Èlia Bas­tida, entre mol­tes d’altres, va for­mar part de l’ampli reguit­zell de joveníssims talents del plan­ter del jazz català. “Entre­mig m’han pas­sat mili­ons de coses i he absor­bit moltíssima música dife­rent”, pros­se­gueix. “Puc can­tar encara un estàndard de jazz i pas­sar-m’ho d’allò més bé, però he can­viat molt i gau­deixo amb mol­tes altres coses.”

Ve de l’FNAC resig­nada, després de tro­bar-se [des de la cuina], el seu pri­mer disc en soli­tari, publi­cat pel segell Bank­rob­ber, encai­xo­nat en l’apar­tat de “jazz vocal”. Es tracta, al cap­da­vall, d’un disc lliure i inclas­si­fi­ca­ble, mar­cat també pel pop de cam­bra o els rit­mes bra­si­lers, entre mol­tes altres coses. “Reflec­tei­xen la Magalí més nostàlgica, intros­pec­tiva i tran­qui”, explica. “No són cançons perquè la gent balli”, adver­teix a qui hi olori una con­ti­nu­ació de Ghos­ting, un sor­pre­nent tema de pop electrònic publi­cat l’estiu pas­sat. “Són, això sí, cançons per escol­tar esti­rada al llit.”

[des de la cuina] té col·labo­ra­ci­ons com les de Lucía Fumero, Darío Bar­roso i Toni Mora, a més d’un trio de cor­des for­mat per Car­los Mon­fort (violí), Andrea Ama­dor (vio­lon­cel) i Uixi Amargós (viola), i es nodreix de cançons (dues de les quals de bres­sol) en català, cas­tellà, anglès, italià i por­tuguès, així com també ins­tru­men­tals. “M’he esforçat a escriure’n més en català, perquè és la meva llen­gua, però can­tar en altres idi­o­mes se’m fa increïble, ja que em fas­cina que cadas­cun tin­gui la seva pròpia sono­ri­tat.”

Algu­nes de les cançons, és clar, s’han fet des de la cuina. “És el millor lloc de les cases!”, afirma. “On es menja, on es parla, on t’infor­mes, on cal estar sem­pre quan hi ha una festa... un petit refugi.” I, entre les que res­so­nen amb més força, hi ha Devo­rando bofe­ta­das, coes­crita i can­tada amb la mexi­cana Fuen­santa. “La conec de l’any en què vaig anar a estu­diar a Ams­ter­dam”, recorda. “Tenia 21 anys, i allà vaig sor­tir de la bom­bo­lla de Bar­ce­lona i el jazz. Un altre amic meu em va intro­duir en la música bra­si­lera, vaig començar a conèixer gent de llocs dife­rents... Quan vaig tor­nar vaig haver de replan­te­jar-me què volia fer amb la meva música... i amb la meva vida.”

Coin­ci­dint amb la ges­tació de [des de la cuina], Magalí Dat­zira ha for­mat part com a con­tra­bai­xista de la banda amb què, el mes de setem­bre a Vic, Núria Gra­ham va pre­sen­tar un nou pro­jecte i, alhora, de la gira de comiat dels històrics Fals­terbo de Mont­ser­rat Domènech i Edu­ard Esti­vill. “Més que viure de la música, sobre­visc, però no em puc quei­xar”, asse­nyala. “I, de vega­des, pas­sen coses que m’il·lusi­o­nen, com quan el meu germà Iscle, que és saxo­fo­nista, em truca no pas perquè col·labori amb ell tocant el con­tra­baix, que és el que sol pas­sar, sinó can­tant!”

[DES DE LA CUINA] Intèrpret: Magalí Datzira Discogràfica: Bankrobber
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor