Pantalla

Cartellera

PER CONÈIXER CHANTAL AKERMAN

Controvèrsia per la tria de la pel·lícula de la directora belga Chantal Akerman com la “millor de la història del cinema”

Sight and Sound va anun­ciar fa uns mesos que Jeanne Diel­man, 23 Quai du Com­merce, 1080 Bru­xe­lles és la pel·lícula més votada en el con­junt de les llis­tes d’uns 1.600 “experts” que van res­pon­dre a l’enquesta de la revista cine­ma­togràfica anglesa. Així és que Sight and Sound va anun­ciar la pel·lícula de la direc­tora belga Chan­tal Aker­man (1950-2015) com la “millor de la història del cinema”, a parer, és clar, dels votants. Una sor­presa que ha ori­gi­nat con­trovèrsia. N’hi ha d’escan­da­lit­zats pel fet que aquesta obra mino­ritària, que mos­tra la quo­ti­di­a­ni­tat d’una mes­tressa de casa durant 193 minuts, passi al davant d’“obres mes­tres” de direc­tors com ara Hitch­cock i Welles, per esmen­tar-ne només dos amb films (Vértigo i Citi­zen Kane, res­pec­ti­va­ment) que han figu­rat abans al cap­da­munt d’aquesta llista, reno­vada cada deu anys.

Però també hi ha qui cele­bra aquesta sub­versió del cànon: sem­pre és interes­sant repen­sar-lo. És “Jeanne Diel­man”, rea­lit­zada l’any 1975 amb l’actriu fran­cesa Delp­hine Sey­rig com a pro­ta­go­nista, la millor pel·lícula de la història del cinema? No ho és, com tam­poc ho és qual­se­vol altra. Com tam­poc, posem per cas, hi ha un millor qua­dre de la història de la pin­tura. En tot cas, un motiu de cele­bració és que amb aquesta elecció es faci més visi­ble una obra cer­ta­ment excep­ci­o­nal que fa atenció a acci­ons (com ara pre­pa­rar el men­jar, parar la taula, ren­tar els plats) sense èpica que, asso­ci­a­des als “rols feme­nins”, encara són escas­sa­ment pre­sents en el cinema i menys amb tanta minu­ci­o­si­tat: fer veure allò que, de tant vist, ha dei­xat de veure’s. Hi ha una certa fas­ci­nació davant la ges­tu­a­li­tat mos­trada, però també s’hi per­cep que la dona és una pre­so­nera d’aquell àmbit domèstic. Jeanne Diel­man, vídua que es pros­ti­tu­eix per sobre­viure, exe­cuta les fei­nes de manera ritual. Dins de la repe­tició apa­reix una vari­ació ines­pe­rada (les pata­tes es couen massa i ha de tor­nar a bullir-les) que intro­du­eix el caos en un món apa­rent­ment endreçat. A par­tir d’aquí, hi ha una pro­gressió dramàtica amb què va fent-se per­cep­ti­ble un males­tar en la pro­ta­go­nista fins a arri­bar a una acció radi­cal.

En tot cas, el valor de l’obra de Chan­tal Aker­man no es redu­eix només a Jeanne Diel­man, 23 Quai du Com­merce, 1080 Bru­xe­lles. Per això és impor­tant que, des del 24 de febrer, la pla­ta­forma Fil­min hagi posat a l’abast no només aquesta pel·lícula, sinó deu més prou repre­sen­ta­ti­ves d’una cine­asta de culte amb una obra ali­ena a la comer­ci­a­li­tat que per això mateix és des­co­ne­guda pel públic majo­ri­tari. Entre la selecció, hi ha el curt Saut ma ville, que Aker­man va rea­lit­zar quan només tenia 18 anys i que acaba amb una explosió en una cuina que sim­bo­litza un desig de reben­tar-ho tot d’acord amb l’espe­rit del 1968. També Je, tu, il, elle, en què Aker­man posa el propi cos per exer­cir una trans­gressió que no és ali­ena al seu les­bi­a­nisme; News from home, amb imat­ges estàtiques de Nova York i la veu de la direc­tora que lle­geix unes car­tes de la seva mare; Les ren­dez-vous d’Anne, en què una cine­asta, alter ego de la mateixa Aker­man, deam­bula per diver­ses ciu­tats euro­pees; D’Est, un viatge a l’Europa de l’Est, d’on eren ori­gi­na­ris (con­cre­ta­ment, de Polònia) els seus pares, super­vi­vents dels camps d’exter­mini nazis, i No home movie, que acaba amb la mort de la mare d’Aker­man, que va suïcidar-se uns mesos després. Imat­ges, amb sons i silen­cis, d’una cine­asta que pres­su­posa un espec­ta­dor actiu perquè pensi men­tre observa com passa el temps. Cine­asta del vaga­reig, dels exi­lis i de la malen­co­nia que, tan­ma­teix, de vega­des feia comèdies i musi­cals com un desig de la joia de viure.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.