Lletres

Crítica

UN FENOMEN DE LA POESIA

Alguns dels seus poemes semblen concebuts per ser difosos per les xarxes, com flamarades, com piulades, rascant la temàtica pròpia dels adolescents que van creixent i creixent. També destaca pels seus poemes eròtics

Rupi Kaur (Pan­jab, 1992) és una poeta d’ori­gen indi que ha venut més de 10 mili­ons d’exem­plars entre els seus tres lli­bres de poe­sia i el d’assaig. S’ha con­ver­tit en un feno­men mun­dial a par­tir de pro­pa­gar la seva obra per les xar­xes. Té 4,5 mili­ons de segui­dors a Ins­ta­gram, i els seus reci­tals mul­ti­tu­di­na­ris són pro­gra­mats arreu del món, com si fos una estre­lla de la música pop. Als 4 anys va emi­grar amb els seus pares al Canadà. A l’ins­ti­tut va començar a difon­dre els seus poe­mes anònima­ment i al cap d’un temps (2014), els va difon­dre per la xarxa, amb il·lus­tra­ci­ons. La seva història és cone­guda. Va publi­car un tre­ball uni­ver­si­tari, unes foto­gra­fies en què mos­trava taques de sang mens­trual a la roba i als llençols, que van ser cen­su­ra­des, un fet que la va fer viral.

Llet i mel (Empúries, 2022) és la seva pri­mera obra, i l’ha traduït al català Bel Olid. Va ser publi­cada el 2014 per ella mateixa, i al cap de setze mesos, després de ser edi­tada per un segell comer­cial, ja havia venut 1 milió d’exem­plars, fet que la va situar al pri­mer lloc de la llista de best-sellers del New York Times durant setanta-set set­ma­nes. Des­taca pel seu mis­satge femení d’empo­de­ra­ment. Els seus temes són comuns: violència, abús, femi­ni­tat, amor i alli­be­ració. Escriu amb fra­ses reta­lla­des, molt visu­als, sense pun­tu­a­ci­ons, en home­natge a la seva llen­gua ori­gi­nal. Alguns poe­mes els acaba amb una línia en cur­siva, com si fos un hash­tag. Uti­litza una retòrica ama­ble. A diferència de la queixa quo­ti­di­ana, denun­cia els fets vis­cuts. Té argu­ments per fer-ho. La seva sua­vi­tat i sim­pli­ci­tat és un fet que atrau els joves. La seva ora­li­tat crea addicció, escrita a ritme de sig­ni­fi­cats, des­pu­llada, alli­be­rada de figu­res literàries. És com si els poe­mes es pogues­sin des­fer, de tan lleu­gers que sem­blen. Aquesta és la seva gran força. Mini­ma­lisme? Pot­ser sí. El lli­bre, això segur, està il·lus­trat i dis­se­nyat, amb tacte per ella mateixa, amb dibui­xos line­als, molt con­ci­sos. Té un estil que va bas­cu­lant entre tex­tos ins­pi­ra­dors, cura­tius i con­fes­si­o­nals, amb alguns ele­ments que sem­blen de ficció, epi­gramàtics. Hi ha epi­so­dis de mal­trac­ta­ments, com el text per­tor­ba­dor en què des­criu una sessió al tera­peuta a par­tir d’un abús sexual. També conté poe­mes apa­rent­ment inno­cents. Ens parla sobre la veu pròpia, sobre els seus drets, sobre l’edu­cació fami­liar. La figura del pare és omni­pre­sent en la pri­mera part del lli­bre. Són tex­tos molt breus i molt con­tun­dents, en què va pas­sant de pan­ta­lla.

Hi ha moments que sem­bla una versió suau de Bukowski, i en d’altres sem­bla una versió actu­a­lit­zada de Martí i Pol. Hi ha un poema visual, poderós, que neix d’un dibuix de la seva vagina: “T’han ense­nyat que les teves cames són una parada tècnica per als homes.” La seva poe­sia marca una fron­tera entre crítica, femi­nisme i decep­ci­ons amo­ro­ses, en què mos­tra tot el catàleg (ràbia, ten­dresa, agres­si­ons, desig, plaer, fra­cas­sos, rela­ci­ons absor­bents). Hi ha poe­mes que sem­blen con­ce­buts per ser difo­sos per les xar­xes, com fla­ma­ra­des, com piu­la­des, ras­cant la temàtica pròpia dels ado­les­cents que van crei­xent i crei­xent. Em pre­gunto si l’ado­lescència l’exhau­rim, tal com exhau­rim la infància. També des­taca pels seus poe­mes eròtics. Com­para els pre­li­mi­nars amb les cor­des d’una arpa. Escriu amb res­pecte i tacte, de forma con­seqüent. No és una poeta que par­teixi de referències clàssi­ques, tal com ho van ser les grans poe­tes ame­ri­ca­nes del segle XX. En això, com a influ­en­cer, trenca una manera de fer poe­sia. El lec­tor, que no hi bus­qui grans cons­truc­ci­ons. En alguns casos sem­blen poe­mes d’auto­a­juda, neces­sa­ris, ja que tots neces­si­tem ajuda, d’una manera o d’una altra. Plan­teja els poe­mes com una forma d’edu­cació, amb cons­tants avi­sos sobre rela­ci­ons tòxiques. Avi­sats estem.

LLET I MEL Autora: Rupi Kaur Traducció: Bel Olid Editorial: Empúries Pàgines: 208 Preu:14,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.