Música

Novetat discogràfica

BUSCANT L’EQUILIBRI

Gui­llem Roma (Man­lleu, 1984) és una esplèndida raresa dins del pano­rama musi­cal català: un cre­a­dor que va molt per lliure, amb les seves pròpies regles, per fer cançons que superin la prova del temps, cada vegada més fugaç en matèria de música pop. Ara, Gui­llem Roma publica el seu cinquè àlbum en una dècada d’acti­vi­tat dis­cogràfica, ini­ci­ada ofi­ci­al­ment amb Oxi­to­cina (2012). El nou disc té un títol no menys curiós: Postu­reo real. “És un joc de parau­les amb un punt de pro­vo­cació i de sor­presa, perquè volia que generés alguna reacció. El postu­reig que domina ara a les xar­xes soci­als i al món en gene­ral sem­pre es queda a la superfície de les coses. I aquest xoc entre el postu­reig i l’autèntica rea­li­tat de les coses, què és veri­tat i què és men­tida, està pre­sent en totes les cançons del disc, d’una manera crítica però també opti­mista, inten­tant valo­rar el que tenim”, explica. “No vull saber més men­ti­des / vull veure el món de veri­tat. / Tants dies de superfície / no sabem ni on ens hem que­dat”, canta a Superfície i rea­li­tat.

Aquesta àmplia reflexió també l’aplica direc­ta­ment al seu ofici: “Jo valoro molt la sin­ce­ri­tat i l’auten­ti­ci­tat dels músics que són autors, però també veig que l’algo­rit­mocràcia les pots aca­bar per­ver­tint: «Si ho fas així, tindràs més likes», et diuen. Però jo qüesti­ono aques­tes coses des d’un lloc molt humil. En defi­ni­tiva, cadascú fa el que pot.”

Una cançó que des­criu molt bé la manera de fer de Gui­llem Roma és la pre­ci­osa Inte­li­gen­cia arti­fi­cial, “un bolero clàssic produït d’una manera molt moderna”, can­tat en duet amb Rita Payés. L’altra col·labo­ració del disc, coproduït per Roma amb Didak Fernández i Adri González, és la del can­tau­tor madri­leny Pedro Pas­tor Guerra (1994), fill de Luis Pas­tor i nebot de Pedro Guerra, a la cançó Ima­gi­nar. “Vam coin­ci­dir en alguns con­certs a Madrid i hem con­nec­tat bé perquè també té un vin­cle força potent amb l’Amèrica Lla­tina i un posi­ci­o­na­ment polític i social molt com­promès.” El disc s’obre amb un dels temes en català, Equi­li­bri (“Era can­di­dat a títol del disc, perquè defi­neix molt el que passa a la meva música”) i inclou el pri­mer text aliè que ha musi­cat Roma, Poema ide­a­lista, de Felipe Boso (1924-1983), perquè “encai­xava bé” en el con­junt del disc amb els seus ver­sos: “Qui­ero una casa de campo, de campo, sólo de campo. Sin pare­des ni tejado, de campo, sólo de campo...

Musi­cal­ment, després d’un disc com Kiri­bati (2021) en què “la gui­tarra espa­nyola va des­a­parèixer”, ara Roma ha recu­pe­rat “l’essència sonora més acústica i trans­pa­rent, amb veu i gui­tar­res molt netes i poc trac­ta­des, que també con­vi­uen en alguns casos amb sin­te­tit­za­dors i coses més urba­nes i tro­pi­cals, com si fos un petit retorn als orígens”.

Als con­certs de pre­sen­tació de Postu­reo real, Gui­llem Roma hi actuarà acom­pa­nyat de la banda que for­men la seva ger­mana Marta (vio­lon­cel i per­cussió), Gui­llem Plana (gui­tarra), Antony da Cruz (baix) i Aleix Bou ( bate­ria ).

POSTUREO REAL Intèrpret: Guillem Roma Discogràfica: U98 Music Web: guillemroma.com Propers concerts: Manresa (Kursaal), 16 de març; Girona (La Mercè, Brogit), 18 de març; Barcelona (Apolo, Cruïlla), 15 d’abril
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor