Teatre

L’etern germà de La Perla 29

La companyia recupera el seu primer muntatge per celebrar els vint anys de trajectòria. ‘Els ulls de l’etern germà’ beu de la mirada austera i calmada que Oriol Broggi va absorbir del teatre existencial de Peter Brook

MATALÀS
“Marc Serra és una presència inalterable a La Perla 29 i explicita perfectament la manera d’entendre el teatre que té el grup”

La Perla 29 ha res­ca­tat el seu pri­mer mun­tatge, Els ulls de l’etern germà com a ban­dera dels seus vint anys de tra­jectòria. Estarà en car­tell a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya fins al 19 de març. Efec­ti­va­ment, els mun­tat­ges d’Oriol Broggi (capità d’un vai­xell amb una tri­pu­lació, alhora, àmplia i fidel) sovint viuen d’aquest ritme pau­sat, d’adap­ta­ci­ons de con­tes que esde­ve­nen un cant a una manera d’enten­dre la vida, molt abans de les modes dels slow lives.

Ste­fan Zweig era un escrip­tor popu­lar i com­promès amb una Europa que somi­ava, però que no va acon­se­guir dis­fru­tar. Aquesta és la seva tragèdia per­so­nal. A Els ulls de l’etern germà narra una història que s’allu­nya del clam de ven­jança de L’orfe del clan dels Zhao, però també amb un to ori­en­ta­lit­zat, com a El cer­cle de guix cau­casià i La bona per­sona de Sezuan), i és un cant a la bon­dat, a la justícia i a la volun­tat de dei­xar inal­te­ra­ble la Terra durant tota una vida. En aquest pas­satge d’èxits que aca­ben sent vis­cuts com der­ro­tes, Òscar Muñoz i Xavier Ripoll es van pas­sant la veu del nar­ra­dor, la del pro­ta­go­nista o la del rei (que aprova paci­ent totes les deci­si­ons que el sal­ven d’una rebel·lió san­guinària al prin­cipi de la trama).

Virata és un pro­ta­go­nista con­tro­ver­tit perquè, des d’una volun­tat de prac­ti­car el bé a la comu­ni­tat, pro­voca petits ter­ra­bas­talls al seu entorn. Però, tot i els pun­tu­als ulls cla­vats de ràbia que tena­llen la seva consciència (siguin del seu germà o de la mare anònima), tot­hom entén i s’empassa unes deci­si­ons que, de tan jus­tes, es reve­len con­tra­dictòries i que sem­pre per­ju­di­quen les per­so­nes de major pri­vi­legi. Com més s’arrau­leix, més incòmode és per a tot­hom.

En aquesta posada en escena regna la bui­dor. Ni en la guerra més cru­enta, ni en el vole­iar dels ocells que es refu­gien al vol­tant de la cabana en un bosc verge, hi ha massa piu­la­dissa. Les inter­pre­ta­ci­ons són inten­ses, amb la paraula cal­mada, i els des­plaçaments equi­li­brats van com­pas­sant l’espai, on una llum baixa pot sig­ni­fi­car l’inte­rior del cas­tell, o unes ombres en una cor­tina il·lus­tren el pas­satge més bucòlic. Virata ten­deix a voler des­a­parèixer per des­grat dels seus fami­li­ars i dels seus pro­pis esclaus. Ni els gos­sos el bor­da­ran el seu viatge cap a un Nir­vana budista: Es dis­sol amb una pau i un ser­vei a l’altre que és difícil­ment tes­ti­mo­nial. Dèiem que Muñoz i Ripoll es van cedint galant­ment amb cama­ra­de­ria aquesta nar­ració, (superant la qui­e­tud d’Orgull) però no fins al punt de cons­truir una core­o­gra­fia de movi­ment i de pas­sar-se text a mitja frase com aque­lla pre­ci­osa La mort d’Ivan Ilitx. Qui al final esdevé pro­ta­go­nista és Marc Serra, l’ombra musi­cal que mai imposa, que només dis­posa. Una presència inal­te­ra­ble a La Perla 29 que expli­cita per­fec­ta­ment la manera d’enten­dre el tea­tre –i, en certa manera, la vida– d’aquest grup influït per l’essen­ci­a­li­tat de Peter Brook però tras­pas­sats també per l’èpica tràgica de Wajdi Mouawad (Incen­dis, Cels, Un obús al cor...) o amb aque­lla sor­ne­gue­ria del tea­tre de Filippo (Natale in casa Cup­pi­e­llo, Filu­mena Mar­tu­rano) i el tacte intuïtiu del cinema rea­lisme italià (28 i mig, Gior­nata par­ti­co­lare). Hi ha en el plàcid far niente una accep­tació de la vida i una tendència a evi­tar con­ta­mi­nar-la que és con­tem­pla­tiva i té una relec­tura de diàleg amb la natura prou actual.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor