Lletres

Crítica

ENTRE LA SORPRESA I EL DESENLLAÇ

També és de traca i mocador la minibiografia de la cantant Billie Holiday. El monòleg amb el metge amb qui està parlant va dirigit a demanar drogues per poder resistir els embats de la vida

La seri­osa tra­jectòria del poeta i nar­ra­dor mallorquí Pere Joan Mar­to­rell (Llo­seta, 1972) s’amplia avui amb la publi­cació de L’art o la vida, un con­junt de bio­gra­fies d’artis­tes i escrip­tors con­tem­po­ra­nis que des­ta­quen per la mirada del poeta sobre la rea­li­tat i les interes­sants apor­ta­ci­ons que fa dins del ter­ri­tori de la ficció. Mar­to­rell ens fa un tast de les seves per­cep­ci­ons a través de per­so­nat­ges fona­men­tals com Cho­pin i George Sand i el seu cèlebre epi­sodi a la Car­toixa de Vall­de­mosa, Van Gogh i Gau­guin, Frida Kahlo i Diego Rivera, Cami­lle Clau­del i Auguste Rodin, Dalí i Gala, els aguts i tor­tu­rats Pavese, Kafka i Flau­bert i mites com Billie Holi­day, Djuna Bar­nes i Patti Smith, l’única que manté la vida. Psicòleg de pro­fessió, Mar­to­rell té una visió pròpia dels com­por­ta­ments humans i juga amb les anècdo­tes fins a esde­ve­nir un pres­ti­di­gi­ta­dor en les vivències de per­so­nat­ges prou cone­gut i estu­di­ats de l’àmbit popu­lar, fins i tot pel cinema. Una altra de les carac­terísti­ques de la prosa del mallorquí és que mai perd el refe­rent poètic sobre la rea­li­tat. Sabem que els artis­tes no en tenen prou de viure, sinó que neces­si­ten expli­car-ho. Així, Pere Joan tei­xeix unes tra­mes de deu o quinze pàgines per bio­gra­fiat, en què tenim un tast de les vicis­si­tuds, amb un desen­llaç ines­pe­rat que incre­men­tarà la sen­sació de con­ti­nuar que manté l’atenció del lec­tor.

Cada per­so­natge va par­lant en pri­mera per­sona i al final de cadas­cuna de les nar­ra­ci­ons es revela un fet dramàtic o un gir tràgic en la vida dels pro­ta­go­nis­tes. Clau­del acusa Rodin d’haver con­tribuït a la seva des­trucció en un mani­comi per haver con­fes­sat que ella era l’autora d’alguna de les peces de l’escul­tor. La dei­xe­bla explica que va ser l’autora d’El pen­sa­dor, cosa que la con­ver­teix en una víctima del geni. En forma de monòleg i carta a Rodin, Cami­lle Clau­del se’n pene­deix després de dècades empre­so­nada. La tensió que manté el nar­ra­dor per no tren­car el secret del que està pas­sant fins al final demos­tra la des­tresa de Mar­to­rell per la ficció, fins i tot quan l’exer­cici és com­pli­cat. La relació entre Clau­del i Rodin, com es va dete­ri­o­rar, es va desen­vo­lu­pant fins a arri­bar als últims dos paràgrafs, en què Mar­to­rell aixeca la banca per dei­xar-nos boca­ba­dats. És una estruc­tura que l’autor repe­teix en aquesta sèrie. Els per­so­nat­ges són molt cone­guts, però els aspec­tes i la cru­el­tat de molts d’ells se’ns pre­sen­ten de sobte, com un cop al fetge. Els girs finals ines­pe­rats són una sor­presa dins d’aquests relats magis­trals, en què des­ta­quen els últims moments de Cesare Pavese, la supo­sada homo­se­xu­a­li­tat de Van Gogh davant Gau­guin –que al francès no li va fer gens de gràcia– i l’espi­ral cre­a­tiva de Flau­bert tei­xint Madame Bovary i per­dent les capa­ci­tats quo­ti­di­a­nes de la vida. També és de traca i moca­dor la mini­bi­o­gra­fia de la can­tant Billie Holi­day. El monòleg amb el metge amb qui està par­lant va diri­git a dema­nar dro­gues per poder resis­tir els embats de la vida. Prosa de luxe d’un poeta a con­si­de­rar.

L’art o la vida
Autor:
Pere Joan Martorell
Editorial:
Lleonard Muntaner
Preu:
16 euros

El cel continu del trio de Noah preminger

Si volen saber que és el ritme, escoltin el nou àlbum de Noah Preminger, Sky Continuous. Es tracta d’una sessió de trio excepcionalment convincent amb el virtuós del baix Kim Cass , que ha actuat en practicament tots els discos anteriors de Preminger, inclosos els llançaments en el mateix segell d’ara, Genuinity i After Life. Els dos esmentats comparteixen autoria amb el bateria Bill Stewart , un geni dels timbals. La música, que inclou vuit peces de Preminger, està estructurada d’una manera oberta, seguint la petjada de Coltrane i altres monstres de l’estil.

Sky Continuous va sorgir quan Noah Preminger va contactar amb Jerry Teekens , el fill homònim del fundador de Criss Cross, Gerry Teekens , que va morir el 2019: “Abans de morir en Gerry, estàvem parlant de fer un altre disc junts, i ells ens va dir que li sonava molt bé Bill Stewart . Has jugat mai amb ell? Jo li vaig contestar que m’agradaria molt tocar amb ell”. El resultat és un disc clàssic i que sona terriblement modern en l’actualitat. El trio sona de meravella i cada peça és un xou on el trio desenvolupa les improvisacions amb força, també amb ràbia. Deixa bocabadats.

Sky Continuous
Autor:
Noah Preminger
Discogràfica:
Cris Cross Jazz
Preu:
15 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor