Lletres

JORDI LLAVINA

GUANYADOR DEL PREMI CARLES RIBA 2022

“Em fereix veure com fan servir la llengua molts catalans”

APRENDRE DE LA HISTÒRIA
“L’hem de tenir sempre present, la història. Integrar-la en la nostra realitat quotidiana. Cal que la consciència n’incorpori sempre les lliçons”

Jordi Lla­vina (Gelida, 1968) ha rebut el pres­tigiós Premi Car­les Riba de Poe­sia 2022 per Un llum que crema (Proa, 2023), un reco­nei­xe­ment a la seva obra i també a la seva tra­jectòria poètica. Lli­cen­ciat en Filo­lo­gia Cata­lana, ha tre­ba­llat en el món edi­to­rial, en el peri­o­disme i en l’ense­nya­ment. És un dels crítics des­ta­cats de l’actu­a­li­tat (set­ma­nal­ment publica crítiques literàries en aquest set­ma­nari), i durant sis anys va diri­gir i pre­sen­tar el pro­grama lite­rari Fum d’estampa a Cata­lu­nya Cul­tura. Ha publi­cat deu lli­bres de poe­sia, entre els quals cal des­ta­car: Vet­lla (2012, Premi Vicent Andrés Estellés i Premi de la Crítica), Ermita (2017, Premi Lle­tra d’Or) i El magra­ner (2020, Premi Marià Manent). També ha publi­cat lli­bres de con­tes, novel·les i un estudi lite­rari sobre Joan Vinyoli, un dels seus autors de referència.

Amb el títol del lli­bre vol donar una certa espe­rança?
Espe­rança és una paraula que no em des­a­grada, però em sem­bla un pèl exces­siva, i pot­ser resul­ta­ria pre­sumptuós que veiés en la poe­sia espe­rança de res. La poe­sia, a mi, em pro­cura un con­sol, cer­ta­ment. Acom­pa­nya, com la flama de l’espelma, com un llum que crema en la fos­cor. I m’agra­da­ria que el lec­tor sentís, també, aquest con­sol: el que pro­cu­ren les parau­les i el cant.
Comença amb una paraula gra­vada en un pas­samà de fusta. El pas­sat no ens deixa.
Mai. I és feina nos­tra saber inter­pre­tar-lo, o, dit altra­ment, saber-lo fer ser­vir en el temps irre­di­mi­ble que és el pre­sent, com escri­via Eliot. Fa referència a la paraula endu­rance, la del nom d’un vai­xell que pre­te­nia fer una expe­dició a l’Antàrtida, capi­ta­ne­jat per Ernest Shack­le­ton. La nau es va enfon­sar el novem­bre del 1915. Se’n va recu­pe­rar el dere­licte ara fa un any. Els corcs marins havien res­pec­tat algu­nes parts de fusta del vai­xell, entre les quals aquest pas­samà de la barana de la coberta on hi ha gra­vada la paraula. En anglès, endu­rance vol dir ‘resistència’. Em va col­pir que el nom fes la cosa. La poe­sia és com una mena de peó en la mina de la memòria. Una resistència, també, con­tra el soroll i la barbàrie del món, con­tra la insubs­tan­ci­a­li­tat de tanta infor­mació de què no ens podem des­lliu­rar fàcil­ment.
Hi ha refle­xi­ons ele­va­des: “No plo­ris, si la història et des­em­para: / comença a viure arran d’aquesta fi.” Hem de viure, pres­cin­dint de la història, si es pot.
No, mai. L’hem de tenir sem­pre pre­sent, la història. Inte­grar-la en la nos­tra rea­li­tat quo­ti­di­ana. Cal que la consciència n’incor­pori sem­pre les lliçons, que vol dir apren­dre a lle­gir ade­qua­da­ment el pas­sat, amb la seva càrrega d’estralls irre­pa­ra­bles, amb el seu “superàvit d’ombres”, que diria Vinyoli. Malau­ra­da­ment, molt sovint la història ens deter­mina. És el que passa a tots els que fugen de les guer­res o les patei­xen indi­rec­ta­ment, ja no dic els que hi han fet la pell.
Escrius cap a una con­cen­tració lingüística, severa, amb cons­truc­ci­ons molt tre­ba­lla­des.
Per a mi la llen­gua, l’estil, són fona­men­tals. Fa més de trenta anys que tre­ba­llo en qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb la llen­gua: la cor­recció, l’ense­nya­ment, l’escrip­tura. Em fereixo quan veig com molts cata­lans fan ser­vir la pròpia llen­gua, quan cons­tato com en són, de gra­po­ners! Miro de ser molt precís amb les parau­les, amb les estruc­tu­res que uti­litzo.
També hi ha poe­mes més nar­ra­tius. La seva etapa com a novel·lista, l’ha dei­xat apar­tada?
No sé si del tot, però, en bona mesura, sí. Jo no soc novel·lista: no tinc una ima­gi­nació novel·lesca. Sí que soc nar­ra­dor, en canvi: de fet, escric molta més nar­ra­tiva que no pas poe­sia. Però el líric és el gènere que pre­fe­reixo, i aquell en què em sem­bla que puc dir millor les coses que vull dir.
Es reco­neix com un expo­nent de la prosa poètica?
No necessària­ment. Me’n ser­veixo, quan em convé, però no sento una pre­di­lecció espe­cial per la prosa poètica o, més con­cre­ta­ment, pel poema en prosa.
És un poeta greu que ana­litza la vida i la mort.
Bé, per a mi és fona­men­tal, això. Només puc escriure sobre allò que conec, encara que no sigui com­ple­ta­ment, o sobre allò que m’interessa molt, però que no conec prou bé o que no conec gens. Sem­pre hi ha explo­ració, en l’escrip­tura. Mala­ment rai si tot es reduís a una qüestió pura­ment lúdica.
El seu con­tacte amb la natura és un dels eixos del lli­bre. S’hi apropa, cami­nant, sor­tint de l’entorn urbà.
Des de fa molts anys, pas­sejo, o camino, pels vol­tants de Vila­franca del Penedès i de la Selva del Camp, que, des de fa molts anys, són les meves dues loca­li­tats de referència. Tens raó: la natu­ra­lesa és matèria d’aquest i d’altres lli­bres meus. Hi pren, sem­pre, un pro­ta­go­nisme molt cons­ci­ent. D’una banda, la natu­ra­lesa em per­met allu­nyar-me de la gent, de la xer­ra­meca sovint buida dels meus alum­nes i de tants con­ciu­ta­dans, i abraçar el silenci. I, de l’altra, em garan­teix el con­tacte amb unes espècies que, a diferència del que deuen con­si­de­rar molts congèneres meus, no són gens mudes.
Fa des­crip­ci­ons sobre abe­lles, pai­sat­ges, plu­ges, plan­tes, mun­ta­nyes. En la natura acaba inter­pre­tant la seva vida?
La natura sem­pre ens for­neix ense­nya­ments valu­o­sos. Cal endin­sar-s’hi sense pre­ju­di­cis de cap mena, tenir l’oïda presta per escol­tar, l’ull dis­po­sat a cop­sar mati­sos sub­tils. Si no es tracta exac­ta­ment d’inter­pre­tar-la amb l’ajut de la natu­ra­lesa, pot­ser sí, almenys, de conèixer-la una mica millor.
Marca uns ini­cis ten­dres i unes reve­la­ci­ons finals més fon­des. És aquesta la metàfora: llum i després tene­bres?
Vol­dria que la llum ho pre­sidís tot. Que la llum servís, també, per il·lumi­nar la tene­bra, per posar-la al des­co­bert. Per reve­lar allò que encara està sumit en l’ombra.
En un poema modèlic, de con­cen­tració, revela per què es lleva tan aviat.
Ha, ha, ha! Hi dic, en efecte, que ho faig perquè el temps no m’enxampi inac­tiu, al llit, on tin­dria la sen­sació de que­dar amar­rat com a la barca de Caront. Tinc una obsessió pel temps, ho admeto. O, més con­cre­ta­ment, per l’ús que en fem.
Par­lem de les seves influències, dels seus préstecs. Algu­nes com­po­si­ci­ons poden recor­dar l’estruc­tura forta, con­tin­guda, de la poe­sia anglesa con­tem­porània.
La poe­sia anglo­a­me­ri­cana del segle XX i del que hem vis­cut del XXI és ina­bas­ta­ble! N’admiro molts autors, cer­ta­ment, però em fa l’efecte que per a cada poe­sia miro de tro­bar la forma par­ti­cu­lar, intrans­fe­ri­ble. Allò que William Car­los Willi­ams ano­me­nava la forma orgànica. Per a mi, la forma és fona­men­tal: la poe­sia és forma. I, en la forma, hi ha bona part del sen­tit del poema.
El Premi Car­les Riba és tot un reco­nei­xe­ment. Què repre­senta per a vostè?
Segu­ra­ment és, jun­ta­ment amb el Lle­tra d’Or, el premi més impor­tant que he rebut. La reper­cussió, però, és supe­rior a qual­se­vol altre, i me n’estic ado­nant aquests dies. M’ima­gino que lec­tors que, fins ara, no havien lle­git ni un sol vers meu, ara pot­ser s’aven­tu­ra­ran a com­prar-se Un llum que crema i, fins i tot, qui sap, a lle­gir-lo. I això, com és lògic, és un goig! Perquè jo escric perquè se’m lle­geixi, és clar!
Algu­nes de les seves obres més emblemàtiques són poe­mes nar­ra­tius (Vet­lla, Ermita) o reculls de prosa amb un poema final (El magra­ner). Aquest lli­bre és un punt d’inflexió, de canvi, en la seva obra?
És pro­ba­ble que sí, perquè, des del punt de vista de l’estruc­tura, aquesta és una obra més con­ven­ci­o­nal, feta de set parts que estan com­pos­tes, al seu torn, de poe­sies con­cre­tes, més cur­tes que un poema, tal com jo l’entenc (de substància més nar­ra­tiva, i més llarg). Tot i això, la dar­rera part és un poema, “Un tros de bresca”, que cal lle­gir com una poètica per­so­nal.
Lle­geix mol­tes nove­tats edi­to­ri­als per escriure les seves crítiques set­ma­nals. Com recorda els seus ini­cis i com veu la situ­ació actual de la crítica?
La situ­ació actual de la crítica és més precària que quan vaig començar, més de trenta anys enrere (el meu pri­mer arti­cle de crítica data de l’any 1989). Ara hi ha menys espai per a la crítica als mit­jans diguem-ne con­ven­ci­o­nals (al mer­cat de Calaf d’inter­net, hi ha de tot). Això és un mal senyal. Els ini­cis –els meus, però suposo que els de qual­se­vol per­sona que comença a cami­nar en la dis­ci­plina que sigui– van ser fer­vo­ro­sos i un punt incons­ci­ents. Lla­vors, a començament dels noranta, jo era molt més ago­sa­rat que ara, més des­tra­ler. Em fa l’efecte que, com més lle­gei­xes i més infor­mació tens, com més has desen­vo­lu­pat el teu gust estètic, més con­des­cen­dent et tor­nes. O, com a mínim, menys sever i menys car­nis­ser et mos­tres.
Com ana­litza la poe­sia cata­lana? Quin nivell tenim res­pecte a altres lite­ra­tu­res? Quins poe­tes des­ta­ca­ria?
Crec que tenim una poe­sia de gran nivell, en què con­vi­uen esco­les diver­ses i veus d’enorme talent. La diver­si­tat és nota­ble! Lògica­ment hi ha poe­tes que no em diuen res, però també n’hi ha molts d’altres que m’entu­si­as­men. M’estimo més no citar noms, perquè no aca­baríem.

CRÍTICA LITERÀRIA

“Actu­al­ment hi ha menys espai per a la crítica als mit­jans diguem-ne con­ven­ci­o­nals. Això és un mal senyal”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.