Pantalla

Cartellera

UNA DAMA QUE VA FER-SE INSUBMISA

Delphine Seyrig, compromesa amb la lluita feminista, es va convertir en una cineasta militant en els últims anys setanta

En la meva apor­tació ante­rior a La República vaig refe­rir-me al fet que part del cinema de Chan­tal Aker­man s’ha fet visi­ble a la pla­ta­forma digi­tal Fil­min. El cas és que aquesta empresa, que també dis­tri­bu­eix en sales, ha pro­po­sat als cine­mes pro­jec­tar la pel·lícula de la direc­tora con­si­de­rada la millor de la història del cinema en l’última enquesta de la revista Sight and Sound: Jeanne Diel­man, 23, quai du Com­merce, 1080 Bru­xe­lles, que, en mos­trar minu­ci­o­sa­ment les tas­ques d’una mes­tressa de casa, pre­senta una dona que, com tan­tes d’altres, es pre­so­nera de l’espai domèstic. Així que, en la set­mana del 8 de març, unes quan­tes sales han aco­llit, final­ment, l’estrena d’un film del 1975 que a l’Estat espa­nyol mai no s’havia dis­tribuït comer­ci­al­ment.

Aquesta cir­cumstància és el pre­text per escriure un arti­cle sobre la seva actriu pro­ta­go­nista, Delp­hine Sey­rig, com­pro­mesa amb la lluita femi­nista, que va con­ver­tir-se en una cine­asta mili­tant en els últims anys setanta. For­mant part del grup Les Insou­mou­ses, va rea­lit­zar vídeos per “mos­trar les difi­cul­tats que afron­ten les dones”: “Cap imatge de la tele­visió ni pot ni vol reflec­tir-vos. A través del vídeo us expli­ca­rem”, es pot lle­gir en un car­tell de Maso et Miso, film que comenta crítica­ment un pro­grama de tele­visió pre­sen­tat per Ber­nard Pivot que, emès l’últim dia de l’Any de la Dona decla­rat per l’ONU el 1975, con­fronta diver­sos homes que es bur­len del femi­nisme, amb Françoise Giroud, que, per part del con­ser­va­dor Gis­card d’Estaing, va ser nome­nada secretària d’estat per a la “con­dició feme­nina”: Giroud és tant o més posada en qüestió que els mas­cles arro­gants i misògins per part de les insou­mou­ses, ja que la con­si­de­ren por­ta­dora d’un femi­nisme aco­mo­dat que demana perdó i no vol moles­tar. Tot el con­trari de Sey­rig, que cau­sava tanta irri­tació que va ser vetada per alguns pro­duc­tors i actors.

El seu film més nota­ble com a cine­asta és Sois belle et tas-toi (‘Sigues bella i calla’), un títol eloqüent per a un docu­ment que recull el tes­ti­moni de diver­ses actrius, sobre­tot fran­ce­ses i nord-ame­ri­ca­nes, que expli­quen la seva relació amb el cinema, com s’han sen­tit objec­tes i al ser­vei d’un ima­gi­nari mas­culí en la mesura que els direc­tors (i pro­duc­tors) eren homes. L’any 1975, amb el desig d’acor­dar la seva car­rera com a actriu amb la seva militància femi­nista, no només va tre­ba­llar amb Chan­tal Aker­man encar­nant Jeanne Diel­man, sinó també amb dues cine­as­tes més: l’escrip­tora Mar­gue­rite Duras, a la fan­tas­mal India Song, en què encarna una dona avor­rida en el seu matri­moni amb un fic­tici ambai­xa­dor francès a l’Índia; i Lili­ana de Ker­ma­dec, a Aloïse, que aborda la per­so­na­li­tat de l’artista suïssa Aloïse Cor­baz, reclosa en un “sana­tori men­tal” per la seva família, que la tenia per “rara”. Tres dones pre­so­ne­res, ali­e­na­des. Sey­rig va decla­rar que, diri­gida per dones, sen­tia que era còmplice de les seves cre­a­ci­ons.

Per­ta­nyent a una família fran­cesa de classe alta, la insub­misa Delp­hine Sey­rig havia encar­nat amb la seva elegància dames des de L’any pas­sat a Mari­en­baud, de Res­nais, fins a El dis­cret encant de la bur­ge­sia, de Buñuel, pas­sant per l’ino­bli­da­ble Madame Tabard que educa sen­ti­men­tal­ment Antoine Doi­nel a Bai­sers volés, de Truf­faut, i fins a la fada de Peau d’âne, de Demy. Una imatge fas­ci­nant reforçada amb la seva veu sen­sual. I és així que és molt interes­sant perquè Aker­man va fer-li ren­tar plats: “El seu aspecte de dama fa que no se la iden­ti­fi­qui amb una mes­tressa de casa i fa que es vegin més els ges­tos de Jeanne Diel­man. Els homes, habi­tu­al­ment, no veuen que les dones ren­ten els plats perquè ho donen per fet”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor