Pantalla

QUI ÉS EL MONSTRE?

Pasen señores, vean a...” No fa tant, a les fires de casa nos­tra encara et podies tro­bar bar­ra­ques peti­tes i bru­tes on s’anun­ci­a­ven sense pudor mons­tru­o­si­tats en què pagant una entrada et per­me­tien con­tem­plar per­so­nat­ges tan estrambòtics com la mujer bar­buda, el niño lagarto, la mujer ser­pi­ente o, embo­li­cant encara més la troca, el niño cap­tu­rado vivo en las pro­fun­das sel­vas del Ama­zo­nas y estu­di­ado por los científicos más impor­tan­tes de las Naci­o­nes Uni­das. Lite­ral, fins i tot aquest últim. Res era veri­tat, és clar, però quina fas­ci­nació des­per­ta­ven en la nos­tra ingènua ima­gi­nació aque­lles bar­ba­ri­tats que els nos­tres pares no ens dei­xa­ven veure.

Havíem sen­tit que anti­ga­ment el circ era un tea­tre de la cru­el­tat on s’exhi­bien totes les mal­for­ma­ci­ons de l’ésser humà. Aque­lles sí que eren reals i no hi havia pie­tat: nans, dones amb excés de pèl –i d’altres de cal­bes–, homes tronc sense extre­mi­tats i fins i tot per­so­nes amb pro­ble­mes men­tals. Ho vam poder veure per pri­mera vegada en una pel·lícula única i irre­pe­ti­ble, La parada de los mons­truos, de Tod Brow­ning, un film cen­su­rat durant molts anys que encara avui dia esdevé per­tor­ba­dor, pro­ta­go­nit­zat per tota una sèrie de cri­a­tu­res tan anor­mals com reals, poètiques com hor­ro­ro­ses, a través del qual vam apren­dre que la mons­tru­o­si­tat no recau tan sols en l’apa­rença, ni de bon tros!

Un jove David Lynch, que s’havia donat a conèixer amb Cabeza bor­ra­dora (Era­ser­head, 1977) –un film amb nens i mares defor­mes i ments gro­tes­ques que, més que una paràbola sobre la pater­ni­tat, esde­ve­nia una metàfora de to sur­re­a­lista sobre la impos­si­bi­li­tat de ser feliç en un món mise­ra­ble–, va ento­mar un nou repte no menys suïcida com era por­tar a la pan­ta­lla la vida de Joseph Mer­rick, un ciu­tadà anglès que va viure del 1862 al 1890 i que es va fer cèlebre per unes greus mal­for­ma­ci­ons, con­dem­nat a un rebuig gene­ral i a ser explo­tat com a feno­men de fira en l’època vic­to­ri­ana, tot i el seu demos­trat caràcter edu­cat i sen­si­ble.

Cone­gut com l’Home Ele­fant, es creia que les seves defor­mi­tats més que patents eren pro­ducte d’un espant que va patir la seva mare quan estava emba­ras­sada. Avui se sap que no va ser això, també es dubta que fos per la supo­sada síndrome de Pro­teus i encara es debat entre els ente­sos quin és real­ment el seu diagnòstic mèdic.

D’això va en bona part el film de Lynch L’home ele­fant, un cas d’estudi que por­tarà un metge fas­ci­nat i obses­si­o­nat en el seu cas, Fre­de­rick Tre­ves (Ant­hony Hopkins). La seva mirada, com­pas­siva, és la de Lynch, així com la del pro­duc­tor de la pel·lícula, Mel Bro­oks, que sem­pre va man­te­nir el seu nom en segon terme perquè la seva aura de comi­ci­tat no afectés gens el drama d’aquesta història que defuig des del pri­mer minut la mor­bo­si­tat. Només cal veure l’escena en què el metge pre­senta Mer­rick a la seva dona, que plo­rarà per la innocència i bon­dat d’aquest ésser tan tràgic. És d’una huma­ni­tat abso­luta.

Que la rodés en blanc i negre, com havia fet amb la seva opera prima, no té res a veure amb cap mena de pre­tensió for­mal (i tam­poc em faria res si fos així), sinó amb la idea de retra­tar una època i una temàtica fos­ques, en què les esclet­xes són brins de llu­mi­no­si­tat que escal­fen la nos­tra ànima. La de Mer­rick és irra­di­ant, d’una dig­ni­tat que com­mou. La foto­gra­fia és obra de Fred­die Fran­cis, gua­nya­dor de dos Oscars, la car­rera del qual va fina­lit­zar pre­ci­sa­ment amb aquesta obra mes­tra, empa­ren­tada amb el Frankens­tein de James Whale i al nivell de les millors obres de David Cro­nen­berg, segu­ra­ment el direc­tor que més i millor ha sabut mos­trar el pre­ci­o­sisme de la defor­mi­tat i la “nova carn”.

L’Home elefant (The Elefant Man) Direcció: David Lynch Producció: Stuart Cornfeld Jonathan Sanger, Mel Brooks Guió: David Lynch, Christopher De Vore, Eric Bergren País: Estats Units Any: 1980
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor