Lletres

Crítica

“EN CADA INDRET, UN CATALÀ”

El to de l’obra no és el d’un derrotat, ni el de l’escriptor que, lluny de casa, esqueixat pel drama de la guerra, es rabeja llepant-se les ferides. Ben al contrari

El 1939, a l’edat de 41 anys, l’escrip­tor Josep Maria Poblet (Mont­blanc, 1897 - Bar­ce­lona, 1980) va haver d’empren­dre, com tants altres cata­lans, el camí de l’exili. Un homònim seu –el con­sa­gradíssim Josep Maria de Sagarra, només tres anys més gran que ell– també ho va haver de fer. Com li pas­sava al pri­mer, la seva vida peri­llava, encara que les ame­na­ces per a l’un i l’altre no pro­ve­nien del mateix bàndol. Sagarra s’aca­bava de casar amb Mercè Devesa, i junts van fer un viatge de noces de set mesos llargs per la Polinèsia, del qual van sor­gir dos lli­bres: un, en prosa, La ruta blava, i l’altre, en vers, Entre l’Equa­dor i els tròpics.

I, bé que la fugida, el sen­tit de l’èxode, eren ben dife­rents per als dos Josep Maria, em sem­bla que hi ha alguna cosa que n’ager­mana els tres lli­bres (els dos de Sagarra i el de Poblet que pre­sento): un cert dile­tan­tisme que des­criu vívida­ment l’exo­tisme de les ter­res visi­ta­des i el de les ànimes que les habi­ten: “Aquí la fruita xis­cla com la carn / i aquí la carn és una fruita immensa”, escriu Sagarra. I, una mica més enda­vant, en uns ver­sos que avui farien arru­far el nas a més d’un zela­dor de la cor­recció política: “Tres coco­ters, un negre... i l’infi­nit. / El negre es va tor­rant l’esquena nua: / el pit s’eixam­pla i al canal del pit / hi ha tot el tròpic escal­dat que sua.” Poblet, per la seva banda, escriu sobre l’escala que el vai­xell Saint-Domin­gue fa a Pointe-à-Pitre: “Els habi­tants del país –excep­tu­ats unes dot­ze­nes d’euro­peus– són negres mil per mil. Els car­rers fan olor de rom, i la gent, de misèria.” Una mica més enda­vant, seguint el seu viatge per mar, arriba a Port-au-Prince, la capi­tal d’Haití. I no s’està de repro­duir literària­ment la misèria del lloc. Ho fa cedint la veu a un dels indígenes: “Negrito no saber nada. Aquí haber poco tra­bajo. No pagar jor­na­les. Pero negrito creer en Dios. Si no comer hoy, saber espe­rar mañana.”

De Bar­ce­lona a l’Havana... pas­sant per Dar­nius és un dels pri­mers lli­bres de l’exili català. Què ens en sorprèn, però? Essen­ci­al­ment, que el to de l’obra no és el d’un der­ro­tat, ni el de l’escrip­tor que, lluny de casa, esquei­xat pel drama de la guerra, es rabeja lle­pant-se les feri­des o arrau­lint-se en el refugi de la memòria. Ben al con­trari. Poblet es mos­tra, en aques­tes pàgines aco­lo­ri­des i sabo­ro­ses, com un home resolt a apro­fi­tar al màxim el que li arribi d’una experiència que no desit­java, però que no pot defu­gir. Aquesta em sem­bla que és la gràcia prin­ci­pal d’aquest aplec de dis­set cròniques que abas­ten des de la fugida del país fins a l’arri­bada i esta­bli­ment a Cuba. Jaume Fer­rer i Puig, que ha dedi­cat esforços ingents i reei­xits a la figura d’aquest escrip­tor tan mal cone­gut –i que, en aquest volum, a banda la magnífica intro­ducció, ens obse­quia amb més d’un cen­te­nar de notes d’allò més per­ti­nents–, des­criu molt bé el tarannà de l’escrip­tor: “Poblet és un cameràman que filma sem­pre la rea­li­tat amb un fil­tre opti­mista per cop­sar-ne allò que li crida més l’atenció i que té com a deno­mi­na­dor comú l’anècdota, la facècia i el tipisme, amb la volun­tat de donar la seva visió literària del par­ti­cu­lar peri­ple d’exili, però també d’entre­te­nir i fer pas­sar una bona estona al lec­tor.” A fe de Déu que Poblet acon­se­gueix aquest propòsit! Però és que, a més, ho fa amb unes cròniques d’una inne­ga­ble qua­li­tat literària.

Les pàgines fran­ce­ses con­tras­ten viva­ment amb les dedi­ca­des al Carib i, en espe­cial, a Cuba, les millors del lli­bre. El tracte, en gene­ral mala­gradós, rebut al país veí de part dels repre­sen­tants de l’auto­ri­tat: “Aquells dies nosal­tres no érem sinó uns pobres réfugiés que la police fran­cesa havia clas­si­fi­cat com a homes sense pàtria”, és als antípodes de la joie de vivre que Poblet reco­neix en els illencs. De sem­blan­ces memo­ra­bles de per­so­nat­ges que va tro­bant pel camí, en podríem trans­criure unes quan­tes. En des­ta­ca­ria la del comer­ci­ant i poeta amb arrels cata­la­nes que coneix a les Illes Ver­ges: “Tor­neu més tard –els deia–. Ara estic per les coses de l’espe­rit.” Efec­ti­va­ment, per damunt de tot era un espe­ri­tista recal­ci­trant. La iro­nia, com es veu, és un dels atots de la prosa poble­ti­ana.

DE BARCELONA A L’HAVANA... PASSANT PER DARNIUS Autor: Josep M. Poblet Edició i introducció: Jaume Ferrer i Puig Editorial: Adesiara Pàgines: 310 Preu: 20 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.