Arts visuals

LLUÍS DOMÈNECH I GIRBAU

AUTOR DE ‘LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER. UNA VISIÓ DES DEL SEGLE XXI’

“Domènech i Montaner va ser oblidat”

ARQUITECTE OBLIDAT
“Lluís Domènech i Montaner va ser un personatge oblidat pel noucentisme, que era contrari al modernisme”

Fa cinc anys, l’arqui­tecte Lluís Domènech i Gir­bau (Bar­ce­lona, 1940) va dedi­car un lli­bre monu­men­tal a res­se­guir la bio­gra­fia del seu besavi, Lluís Domènech i Mon­ta­ner, una figura cab­dal del moder­nisme català (La Magrana, 2018). Ara, ens ofe­reix una nova apro­xi­mació, un assaig auto­bi­ogràfic en què s’entre­lla­cen dues vides, la del biògraf i la del bio­gra­fiat, totes dues sepa­ra­des per un segle però amb mol­tes coses en comú. El lli­bre, a més, incor­pora un epíleg del seu fill, el també arqui­tecte Lluís Domènech Amadó. Tres gene­ra­ci­ons, doncs, lli­ga­des per una mateixa passió i pel lle­gat d’un arqui­tecte que va morir fa jus­ta­ment cent anys.

Al lli­bre parla de tres recer­ques, la pri­mera de les quals és el seu procés d’apro­xi­mació a la figura del seu besavi, Lluís Domènech i Mon­ta­ner. Pel que explica, aquest procés no va ser gens sen­zill...
No. Va ser un procés bas­tant llarg. En tot cas, com que fa pocs anys vaig treure la bio­gra­fia diguem-ne canònica, em van que­dar molts temes per tocar. És per aquest motiu que em vaig deci­dir a fer un nou lli­bre. A més, han anat sor­tint més temes i els he anat incor­po­rant.
A l’epíleg, el seu fill explica que Domènech i Mon­ta­ner no ha estat mai una figura bor­rosa, a recu­pe­rar. Per què aquest con­trast entre pare i fill?
Així com jo des de molt aviat em vaig dedi­car a inves­ti­gar i a escriure sobre Lluís Domènech i Mon­ta­ner (el meu pri­mar arti­cle deu ser dels anys setanta o vui­tanta) perquè es trac­tava d’una figura bor­rosa, en el cas del meu fill ha estat una cons­tant, i ell mateix el defi­neix sense dub­tar-ho com “el segon arqui­tecte del moder­nisme”. Com a bon urba­nista, ell de seguida es va entu­si­as­mar amb el tema de l’avin­guda Gaudí, en la qual s’intu­eix clara­ment la intel·ligència i l’habi­li­tat de Lluís Domènech i Mon­ta­ner.
Al lli­bre reco­neix que la bio­gra­fia és un ins­tru­ment per escriure la seva auto­bi­o­gra­fia. Qui­nes simi­li­tuds hi ha entre vostè i el seu besavi?
Durant els anys sei­xanta i setanta, vaig anar adqui­rint un conei­xe­ment del moder­nisme i de Domènech i Mon­ta­ner. L’any 1963, Oriol Bohi­gas va publi­car a la revista del Col·legi d’Arqui­tec­tes un número par­lant d’ell. Es trac­tava d’un fet extra­or­di­nari, perquè des de la mort de Domènech i Mon­ta­ner el 1923 fins a aquell moment, havia estat un per­so­natge sis­temàtica­ment obli­dat. Pri­me­ra­ment, pel nou­cen­tisme, que era con­trari al moder­nisme, i després pel fran­quisme, que era con­trari al cata­la­nisme.
Plan­teja la vida de Domènech i Mon­ta­ner com una recerca de la nació, de l’estruc­tura ori­gi­nal de Cata­lu­nya per tal de refer­mar la iden­ti­tat d’aquesta com a nació. És tracta d’un ves­sant que ho amara tot?
Domènech i Mon­ta­ner va començar sent un afi­liat a la Jove Cata­lu­nya, un grup de joves que volien pre­ser­var la llen­gua i que dema­na­ven una certa auto­no­mia en el con­text d’aquell moment. Tot i així, es va anar acos­tu­mant als malen­te­sos i als insults que rebien des de Madrid i ell mateix en un arti­cle que va escriure en una publi­cació ano­me­nada La Lec­tura insi­nu­ava que no hi havia res a fer i que més valia que Cata­lu­nya anés pel seu compte.
Des­taca simi­li­tuds en l’evo­lució política de Domènec i Mon­ta­ner i la situ­ació actual. De qui­nes es tracta?
D’alguna manera es podria dir que jo he seguit una evo­lució sem­blant, pas­sant del cata­la­nisme a l’inde­pen­den­tisme.
Ana­litza amb detall la tem­pes­tu­osa relació amb Puig i Cada­falch...
Fins ara, Josep Puig i Cada­falch ha estat un per­so­natge molt a l’ombra. Però les inves­ti­ga­ci­ons recents, sobre­tot la tesi doc­to­ral que va fer Tate Cabré al vol­tant del ves­sant periodístic de qui va ser pre­si­dent de la Man­co­mu­ni­tat, ens des­co­brei­xen un per­so­natge molt pole­mista, que s’enfa­dava amb molta gent (Enric Prat de la Riba, Eugeni d’Ors...). Puig i Cada­falch va pren­dre a Domènech i Mon­ta­ner tot el mate­rial que havia fet con­jun­ta­ment amb els seus alum­nes per la ruta del romànic, va edi­tar-lo com a lli­bre i lògica­ment Domènech es va enfa­dar i va deci­dir ama­gar tot el mate­rial que tenia sobre el romànic en un calaix i dir als seus fills que no el toques­sin. De fet, tot aquest mate­rial no es va poder recu­pe­rar fins a l’any 2000, quan la seva família va lle­gar el seu mate­rial al Col·legi d’Arqui­tec­tes. El mate­rial va donar lloc a un lli­bre extra­or­di­nari que se sub­ti­tula Viat­ges per l’arqui­tec­tura romànica, d’Enric Gra­nell i Antoni Ramon, edi­tat pel mateix col·legi l’any 2006.
Pre­ci­sa­ment el viatge més impor­tant és el que el porta al romànic. Un viatge que dife­reix del d’altres estu­di­o­sos de la seva època. En quin sen­tit?
La dèria del romànic li ve per una idea que ell té, i és que traçant el mapa del romànic amb els seus camins, rius, pobles i ponts, està esta­blint la pri­mera estruc­tura física de Cata­lu­nya. D’altra banda, crea una altra expec­ta­tiva, que és la de l’heràldica, que li ser­veix per recons­truir el tei­xit social i l’estruc­tura de poder, des dels comp­tes fins als vas­salls.
Al pri­mer capítol del lli­bre parla de des­co­brir “nous trets d’una per­so­na­li­tat sin­gu­lar que s’aparta de la qua­li­fi­cació d’arqui­tecte moder­nista”. Encara segueix pesant molt l’eti­queta de moder­nista per ana­lit­zar la com­ple­xi­tat del per­so­natge?
Durant molt anys, l’interès cap al per­so­natge ha vin­gut sobre­tot per part d’arqui­tec­tes, que s’han cen­trat molt en la seva apor­tació al moder­nisme. L’his­to­ri­a­dor Borja de Riquer, però, ens ha des­co­bert aspec­tes molt interes­sants del pen­sa­ment i l’acti­vi­tat política de Domènech i Mon­ta­ner, tant en el pri­mer lli­bre que va fer sobre la Lliga Regi­o­na­lista com en la monu­men­tal bio­gra­fia que ha dedi­cat recent­ment a Fran­cesc Cambó.
Què espera d’aquest any Domènech i Mon­ta­ner?
Segu­ra­ment que ens per­metrà apro­fun­dir molt més en la com­ple­xi­tat del per­so­natge. Per exem­ple, hi ha un cicle de con­ferències a l’Hos­pi­tal de Sant Pau aquest mes de març (Domènech, Cata­lu­nya, Europa, els dies 16 i 17) en què par­ti­ci­pen his­to­ri­a­dors i antropòlegs i que ens per­metrà des­co­brir aquesta mul­ti­pli­ci­tat. El pro­grama pre­vist, que inclou con­certs, con­ferències i tau­les rodo­nes, és molt com­plet.
El lli­bre acaba amb una frase lapidària: “La recerca a la memòria porta uns sig­nes del pas­sat que es ree­la­bo­ren i creen una nova rea­li­tat, més rica que el fet ori­gi­nal en si.” És aquest l’objec­tiu essen­cial del lli­bre?
Sí. Amb el pas dels temps hi ha noves inter­pre­ta­ci­ons. Segur que si es com­pa­ren els pri­mers tex­tos que vaig escriure sobre Domènech i Mon­ta­ner amb els que es poden tro­bar en aquest lli­bre, el lec­tor s’ado­narà que no només hi ha ingre­di­ents i infor­ma­ci­ons noves, sinó també una visió dife­rent, feta des del segle XXI, tal com es diu al subtítol.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor