Articles

12. Teresina, SA “NENA, QUE MAAAACO”

Només van ser tretze capítols de poc menys de mitja hora cada un, però el fet és que Tere­sina, SA es va con­ver­tir en una comèdia de situ­ació de gran èxit des del pri­mer capítol, és a dir, des del 2 d’abril del 1992. Ja fa uns quants anys que vam entre­vis­tar Jordi Milán, el direc­tor de La Cubana, a propòsit de la sèrie que pro­ta­go­nit­zava el grup tea­tral. Ens va rega­lar un munt de comen­ta­ris. Per exem­ple: “El cor­rec­tor de la sèrie estava amar­gat. No podíem tor­nar a gra­var una seqüència perquè algú havia dit un bar­ba­risme.” Milán va expli­car que la millor ficció remet a una rea­li­tat con­creta gràcies a la natu­ra­li­tat en la inter­pre­tació i a una llen­gua no afec­tada. Les Tere­si­nes havien de par­lar un català pla­ner, natu­ral, directe: “Els tocava dir pedi­dos. Les meves ties eren Tere­si­nes i era impos­si­ble que digues­sin coman­des.”

Tres Tere­ses que vore­gen els 60 anys por­ten un negoci fami­liar, en negre, des d’un pis del car­rer Verdi de Bar­ce­lona. Són la Tere­sina (Mercè Comes), la Teresa (Mont Plans) i la Tere (Sílvia Ale­a­car). Tenen un germà petit, el Tomàs (Miquel Crespi), i les acom­pa­nyen veïnes i cone­gu­des diver­ses: la Mont­ser­rat (Carme Mon­tornés); l’Ange­lina (Anna Bar­rac­hina); la Paca (María José Pérez), valen­ci­ana; la Rosita (Filo­mena Mar­to­rell); la Mari­eta (també Filo­mena Mar­to­rell); la Con­xi­teta (Est­her Soto); el Sebastià (Jaume Bau­cis)... També hi sor­tia l’Euge­nio (José Cor­bacho) i un parell de trans­ves­tits (Miquel Crespi i Santi Millán).

Cada capítol era una història inde­pen­dent, lli­gada sobre­tot a cele­bra­ci­ons diver­ses: Tots Sants, Sant Jordi, festa major... Els tele­es­pec­ta­dors ana­ven des­co­brint la sin­gu­la­ri­tat de cada per­so­natge.

La Mont­ser­rat, gran­deta com les Tere­si­nes, acaba d’arri­bar d’una lluna de mel a Mallorca, i la Tere­sina li diu que està gua­pota. És que... “ens vam posar a jugar amb l’Antònio i ja no vam sor­tir de l’habi­tació”. La Mont­ser­rat sem­pre parla de les excel·lències amatòries del seu marit.

Per Santa Teresa, la Paca porta una figura a la Teresa. “De guix”, salta l’Ange­lina. “Nooo, de pols de mar­bre”, acla­reix la Paca. La Teresa l’ense­nya a les seves ger­ma­nes, quan estan soles a la cuina. “Que lleig, déu de la creu!” “On ho posa­rem, això?” “Ho ama­ga­rem”, diu la Tere­sina. “Això ho ha com­prat d’oferta al mer­cat de la Lli­ber­tat.” I quan la Paca entra a la cuina per pre­gun­tar si les Tere­si­nes han vist la figura de la Venus, cor­ren a dir: “Nena, que maa­a­a­aco.” “Pre­e­eciós”. “És de gust, és de gust.” Però entre elles es fan una ganyota de fàstic.

Les Tere­si­nes no volen adme­tre que tot el que fan és eco­no­mia sub­mer­gida. “No n’ha de fer re ningú, del que fem i dei­xem de fer aquí dins de casa”, diu la Tere­sina. I donen tot d’expli­ca­ci­ons sobre el que paguen: l’enllu­me­nat, la pavi­men­tació, les escom­bra­ries... Però el Tomàs, que és una mica beneit, intervé: “Tot això és il·legal”. Les Tere­si­nes s’escan­da­lit­zen.

Tots els per­so­nat­ges fan som­riure perquè en tots hi ha un retrat del que som i del que fem (uns més que altres): l’Ange­lina, per exem­ple, sem­pre ha d’expli­car que per a ella, gràcies a déu, els diners no són cap pro­blema. “El meu marit té un bon sou i em puc per­me­tre tots els luxes que vul­gui.” Però els tele­es­pec­ta­dors saben que està pelada.

L’APUNT

La teresinologia és la ciència que demostra que tots portem una Teresina a dins i que els gags de la sèrie són premonitoris. Hi ha un compte de Twitter, @teresinologia, en què es mostren algunes escenes de Teresina, SA i es relacionen amb l’actualitat política i social. De fet, trenta anys després, les reflexions d’aquests personatges són tan vigents que el 13 de febrer d’aquest 2023 van estrenar pòdcast a Catalunya Ràdio: Les Teresines, pim pam pum.

EL RECORD

Al capítol 11, San Fermín, la televisió mostra una actuació singular d’una companyia de teatre. És The Moreneta, cantada en anglès amb els números de l’1 al 10: quan s’arriba al 10, es torna a l’1. El càiron explica que es tracta de la “companyia titular del teatre OLDVIC (Broadway) de Nova York”. Però és La Cubana. També són ells els personatges d’El beso maldito, la “metasèrie”.

OH!

Teresina, SA va tenir tant d’èxit que, el 1992, el programa de Cap d’Any de TV3 el va conduir La Cubana. L’any següent el grup va estrenar una minisèrie diària de quatre minuts, Els Grau, formada per una família de crítics de televisió que “orientava” els espectadors sobre els programes del dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.