Lletres

Crítica

LES CASES I LES DONES

L’amor pren cos a través de la memòria de les cases, a través del pes i de la memòria. “Quan pesa, l’amor, cinquanta anys després?”

Gemma Casa­majó Solé (la Por­te­lla, 1974) és poeta i peri­o­dista. Tre­ba­lla en una empresa de comu­ni­cació i exer­ceix de pro­fes­sora a la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona, on coor­dina un màster en Peri­o­disme Lite­rari. Ha publi­cat tres lli­bres de poe­sia en vint-i-cinc anys: Bloc de notes (Pagès Edi­tors, 1999, Premi Les Talúries); Terra campa (Pagès Edi­tors, 2014, Premi de Poe­sia Jordi Pàmies), i Domèstica maragda (Qua­derns Crema, 2022). És una poeta que escriu de forma lenta, i això es per­cep en els seus poe­mes, tre­ba­llats, modu­lats i molt pen­sats.

Uti­litza la casa, el con­cepte de rusc, de cos urbà, de vida inte­rior, d’ou. És un plan­te­ja­ment prou cone­gut, un pre­text per anar cap a les qüesti­ons cab­dals. Si en l’ante­rior recull hi ha la mort d’una família i d’una casa, en aquest recull hi ha la història de nom­bro­ses cases, de nom­bro­ses dones a qui vol home­nat­jar. “La casa és com l’ani­mal que dus a dins.” Con­ver­tir la casa en un tem­ple, en una pedra pre­ci­osa que també et pot cre­mar a les mans. Sobre el gest de dei­xar les bos­ses de men­jar al mar­bre de la cuina, eleva tot un poema, un ter­ra­bas­tall de metàfores. És un dels seus millors poe­mes, en què demos­tra la seva feina. En fa un mani­fest exis­ten­cial, trist i entot­so­lat. Uti­litza recur­sos lite­ra­ris, sub­tils i dòcils, amb plan­te­ja­ments quo­ti­di­ans que t’aca­ben sor­pre­nent com a lec­tor i que anirà man­te­nint com a per­fil poètic. “No vols veure com les nan­ses t’han ser­rat els pal­mells.”

Dels roba­to­ris de coure escriu un poema d’amor. L’amant s’ha con­ver­tit en un lla­dre de coure que causa estralls en els ciu­ta­dans, àvids de tor­nar a casa, de veure altres lla­dres. “Una rassa, una altra rassa..., que em tra­vessa el cos, la casa.” L’amor pren cos a través de la memòria de les cases, a través del pes i de la memòria. “Quan pesa, l’amor, cin­quanta anys després?” La sere­ni­tat de la poe­sia de Gemma Casa­majó ens porta cap a la reflexió, cap al pas del temps, sense patir per les feri­des dels anys. Ens parla també, com a con­tra­punt, de la bon­dat del món, de rea­li­tats com­pa­ra­bles amb la natura, amb l’ocell que s’ha ins­tal·lat damunt l’antena de la teu­lada “com una mala herba metàl·lica”. I de sobte, la sor­presa, la seva poe­sia, quan com­para els cucs que es men­gen la fusta amb les per­so­nes que anem men­jant-nos la vida.

Escriu en un estil for­mal, esti­lista, molt depu­rat, sense bus­car l’excel·lència estètica, lingüística, amb un ritme tou, sense tra­ves, obert i plàcid. El prin­cipi del poema “Teu­lada” és pro­digiós, així com l’ana­lo­gia que fa entre les por­tes i la mel blanca d’un cos obert a un altre, un poema molt ben tra­vat i rítmic. Hi ha molts poe­mes que des­cri­uen la bellesa dels llocs, dels espais que hi ha en una casa, dels racons. I de sobte, hi ha poe­mes que donen la volta a les línies traçades que han anat tei­xint, frag­ments extrems, dolo­ro­sos. En un altre dels seus poe­mes des­ta­cats ens parla davant la làpida dels seus pares. Un poema que ens com­mou perquè ens mou cap a la vida.

En alguns lli­bres, les pin­tu­res o els dibui­xos de les cober­tes no s’adhe­rei­xen gaire al con­tin­gut que hi ha dins dels poe­mes. En aquest lli­bre d’heu­res, d’històries i d’ombres que van cobrint i van pene­trant les cases, s’hi troba el sen­tit de l’explo­ració exqui­sida. Es pot gau­dir del qua­dre que Gus­tav Klimt va pin­tar el 1914: Casa del guar­da­bosc de Weis­sen­bach II (jardí). La façana d’una casa coberta de fulles d’una enfi­la­dissa amb unes flors a la fines­tra. És una imatge mera­ve­llosa per entrar dins de les cases dels altres i lle­gir els poe­mes que estan vivint.

DOMÈSTICA MARAGDA Autora: Gemma Casamajó i Solé Editorial: Quaderns Crema Pàgines: 88 Preu: 12 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor