Teatre

LA DANSA ARRIBA EN METRO

Alessandra Garcia té la intensitat del clown que desarma amb la seva lúcida quotidianitat. Ensenya la ridiculesa de l’aparença amb la radicalitat d’universos com els d’Alba Sarraute
La coreografia ‘Wild’ juga entre la dansa enèrgica i l’acrobàcia en un quadre angoixant i còmic alhora: ha estat una bona troballa per estar present en moltes places del Dansa Metropolitana
La Re-Sentida ha tornat al Lliure amb una peça devastadora, de mim i ball: en comptes d’empoderar, delata un implacable control del poder

Aquest diu­menge es tanca el car­tell de Dansa Metro­po­li­tana, un pro­jecte en què una dot­zena de muni­ci­pis de l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona (de Vila­de­cans a Ter­rassa, de Gra­no­llers a Bada­lona) coor­di­nen actu­a­ci­ons com si fos un fes­ti­val intens: del 9 al 25 de març, se n’han repre­sen­tat més de 200 (i un cen­te­nar d’acti­vi­tats vin­cu­la­des). Un pano­rama ina­bas­ta­ble que per­met tas­tar una pro­gra­mació molt diversa amb alguns punts de coin­cidència (a través de les acci­ons de car­rer o específiques com con­ver­tir la dansa en patri­moni de cada ciu­tat). Aquest és un repàs a vol d’ocell del que hem pogut res­ca­tar aquests dies a cop de metro.

Core­o­gra­fia: Marco da Silva Fer­reira Dia i lloc: 9 de març, Mer­cat de les Flors (Bar­ce­lona)

CARCAÇA

La peça desprèn una ener­gia que busca l’esgo­ta­ment dels intèrprets. Hi ha la neces­si­tat de mos­trar la rea­li­tat sense pre­o­cu­par-se gaire de la bellesa. Tot i així, el tre­ball evo­lu­ci­ona i va incor­po­rant cro­ma­tis­mes al ves­tu­ari i sor­pre­ses escèniques (amb la trans­for­mació de part del linòleum en una mena de ciclo­rama pro­vi­si­o­nal o el con­tra­llum final, pro­ba­ble­ment el moment més ben aca­bat de tot el mun­tatge). Tot és a la vista i hi domina un movi­ment de bot i rebot indi­vi­dual que troba en les repe­ti­ci­ons dels com­panys una mena de ressò que per­met iden­ti­fi­car situ­a­ci­ons simi­lars, tot i que par­tir de rea­li­tats dife­rents. En aquesta dansa hi ha la potència de Hofesh Shech­ter i també un cert aire urbà, per­formàtic. En aquesta diver­si­tat, hi ha una cele­bració a la diferència, fins i tot amb el ballarí que juga a treure’s la pròtesi del braç: no hi ha denúncia ni dolor, sim­ple­ment l’assumpció d’aquesta pròtesi i la manera com pot seguir ballant. Da Silva Fer­re­rira denun­cia una soci­e­tat domi­nada pel poder. El seu cant pretén aixe­car una certa revolta del poble ador­mit, tot adver­tint, com a amenaça, les clas­ses domi­nants que “tots els murs cauen”. Superada la fron­tera sem­bla que s’esde­vin­gui un món més harmònic i equi­li­brat entre els balla­rins de la com­pa­nyia, que, tot i l’esgo­ta­ment (aquell recurs que també bus­cava Jan Fabre en peces com Bel­gian rules) acce­dei­xen a un ins­tant de feli­ci­tat. En el seu deliri core­ogràfic hi ha imat­ges ben tro­ba­des com els lla­vis que pro­nun­cien el dis­curs (fet amb samar­re­tes roses esti­ra­des amb els braços.

Com­pa­nyia: Moti­on­house Dia i lloc: 11 de març, Antiga Fàbrica Mer­ce­des (Bar­ce­lona)

WILD

Té potència i espec­ta­cu­la­ri­tat. Moti­on­house beu de la inten­si­tat i l’espec­ta­cu­la­ri­tat de Block i dels tre­balls juga­ners de Moveo (Echoes, Con­seqüències), pro­gra­mats ante­ri­or­ment al Dansa Metro­po­li­tana. Els sis inte­grants de la com­pa­nyia alter­nen movi­ment i acrobàcia en unes peces de conte angoi­xant suburbà (que es con­ver­tei­xen en una diver­tida peripècia perquè el públic veu que és una excusa per a les seves acrobàcies): se’ls veu per­duts en una mena de bosc for­mat per una estruc­tura de tubs, com si fos l’esque­let d’un gran edi­fici en cons­trucció. Hi pugen per divi­sar la sor­tida del labe­rint. Els per­so­nat­ges alter­nen la deso­ri­en­tació per veure qui troba el camí (qui vol impo­sar el seu parer) amb els moments corals de cons­trucció. Unes core­o­gra­fies entre les dia­go­nals de les estruc­tu­res i ser­vint-se dels tubs com si fos­sin pals xine­sos, tot i la seva ines­ta­bi­li­tat.L’excel·lent tre­ball acrobàtic, amb una música que reforça les postals acon­se­gui­des, con­tracta amb una sobre­ac­tu­ació dis­cu­tint entre ells o pre­gun­tant a públic el camí cor­recte. Segu­ra­ment, un asses­so­ra­ment dra­matúrgic aju­da­ria a arro­do­nir o reduir aquesta pun­tual dis­sonància. També és cert que la repe­tició de les fun­ci­ons per­metrà afi­nar el to i sin­to­nit­zar les inter­ven­ci­ons dels per­so­nat­ges, molt ben equi­li­brats en l’apar­tat cir­cense. Com més rodi, millor sonarà tot ple­gat.Wild ha estat una molt bona tria com a espec­ta­cle per girar pel fes­ti­val.

Core­o­gra­fia: Nadine Gers­pac­her Dia i lloc: 11 de març, Jar­dins Audi­tori Can Roig i Tor­res (Santa Coloma de Gra­me­net)

CHECKING INTO PARA­DISE

Core­o­gra­fia nar­ra­tiva de con­fi­an­ces amb el per­so­natge extern. Els extra­ter­res­tres són una amenaça a l’equi­li­bri natu­ral (assen­tat en una relació desi­gual entre la majo­ria de la població i la mino­ria dels pri­vi­le­gi­ats) en les pel·lícules del gènere. Pro­ba­ble­ment, aquesta sen­sació de perill ve pro­pi­ci­ada pels que tenen por de per­dre el seu esta­tus i trans­forma en agres­si­vi­tat les apro­xi­ma­ci­ons vin­gu­des de l’espai. En la comu­ni­tat que balla, des d’una apa­rent feli­ci­tat, hi emer­geix un interès per una petita tri­pu­lació que els observa i els ense­nya a afi­nar per sal­tar de pan­ta­lla i acce­dir a un món supe­rior. . No hi ha menys­te­ni­ment però sí una relació estra­nya perquè els nou­vin­guts tenen un codi de movi­ment més aviat mecànic, robo­tit­zat, que s’estova amb la veu però con­ti­nua sense ser humà. També es per­cep un ves­tu­ari que ha evo­lu­ci­o­nat d’aquests tres per­so­nat­ges: per sobre dels ves­tits de fil amb frag­ments de punt, hi ha una mena de capa/abric llam­pant, de color de lluna plena. La comu­ni­tat no recela gens dels nou­vin­guts; acce­deix al seu joc i suma la veu al seu gaudi pel movi­ment. La dansa mul­ti­plica el con­tacte i la pro­xi­mi­tat, s’obre a una civi­lit­zació sense des­con­fiança i sense que, apa­rent­ment, els sot­meti a res més. El gaudi pel ball els apropa més a un paradís de con­fi­an­ces, d’apre­nen­tat­ges, de cons­trucció comuna des de la diver­si­tat. Checking into Para­dise ha superat la des­con­fiança de La guerra dels mons.L’uni­vers de Nadine Gers­pac­her és dinàmic, de grans evo­lu­ci­ons en el movi­ment i de con­ti­nus inter­can­vis corals, amb duos i trios que des­ple­guen acci­ons paral·leles que fan una dansa opti­mista, espe­rançadora.

Com­pa­nyia: La Re-Sen­tida Dia i lloc: 11 de març, al Lliure de Gràcia (Bar­ce­lona)

OASIS DE LA IMPU­NI­DAD

Oasis de la impu­ni­dad sem­bla que faci un retrat petit d’aquesta impu­ni­tat, però en rea­li­tat es demos­tra tan acla­pa­ra­dor que esdevé el desert ampli, incor­re­gi­ble, que tot ho tapa sota les dunes i les cati­fes del poder. La com­pa­nyia situa l’acció en un museu. El dis­curs muse­ogràfic és el que supera la peripècia d’un man­dat de govern. El temps polític és molt més breu que el que explica la història d’un museu: la tria dels qua­dres indi­quen quins són els pun­tals sobre els quals es reco­neix un país, una soci­e­tat. I, encara ara, el pes de la monar­quia, la bur­ge­sia i l’esta­ment judi­cial i mili­tar van, sovint, de bra­cet, impla­ca­bles amb els intents de rever­tir el pre­sent i el futur de la població. En rea­li­tat, si no hi ha can­vis –tot i que la classe popu­lar sigui majo­ritària– és perquè tot­hom en té part de res­pon­sa­bi­li­tat (de manera activa o pas­siva). Els qua­dres de La Re-Sen­tida van de la farsa a la fos­cor de la pin­tura negra de Goya. Tot i la seva apa­rent comi­ci­tat amb el vigi­lant del museu, els col·legi­als apa­rent­ment inno­cents (però bot­xins al ser­vei d’un poder fan­tasma, que mai es revela, més que amb el llençol, com el qua­dre que sem­pre domina l’esce­nari) o les des­pre­o­cu­pa­des famílies fent carn a la brasa al camp, en un diu­menge des­va­gat, s’hi intu­eix una cons­tant amenaça, una foto molt més crua. Per això, els cos­sos nusos expo­sats sense res­pecte i diana d’una pos­si­ble tor­tura emer­gei­xen d’aquells qua­dres quasi ano­dins. La paraula arriba amb comp­ta­go­tes, a diferència de Pai­sa­jes para no colo­rear. Hi ha text pro­jec­tat amb dis­cur­sos que reve­len impos­si­bi­li­tat de sub­ver­tir el règim. La core­o­gra­fia és plàstica i amb una ges­tu­a­li­tat (entre el mim i el ball) des­pro­por­ci­o­nada: aporta l’estra­nyesa per inco­mo­dar el públic, dei­xar-lo en un espai vul­ne­ra­ble: enmig d’un desert ple d’abu­sos. Com les dones assas­si­na­des de Ciu­dad Juárez (Mèxic) que expo­sava Rigola en l’adap­tació de la novel·la de Bolaño, 2666.La vitrina (una mena de cabina de telèfons que con­demna tot­hom al petó del poder) és impla­ca­ble: s’acon­se­gueix l’obediència a través de la por. El qua­dre del fan­tasma observa pla­ent que res ni ningú li qüesti­ona el seu pri­vi­legi. I les morts con­ti­nuen este­nent-se, sota la pàtina d’una democràcia. Poden que­dar enter­ra­des en cune­tes o expo­sa­des, escan­da­lo­sa­ment, al mateix pati de buta­ques. Devas­ta­dor retrat. El com­promís social del govern pot can­viar, però no varia la forma social de Xile, que sem­bla man­te­nir-se en un cons­tant dese­qui­li­bri.

Auto­ria: Ales­san­dra García Dia i lloc: 16 de març, l’Antic Tea­tre (Bar­ce­lona)

MUJER EN CINTA DE COR­RER SOBRE FONDO NEGRO

Ales­san­dra García és una bèstia escènica. Com Sergi López a Non solum esprem cada vèrte­bra de la seva columna tot pas­se­jant sobre una cinta de córrer d’un metre i mig de llar­gada per demos­trar com l’esta­tus social com­porta una manera de cami­nar. La seva arren­cada és ful­gu­rant. El seu sarcàstic ena­mo­ra­ment pel capi­ta­lisme és la nos­tra bui­dor. Juga cons­tant­ment a la pro­vo­cació, sense la can­ta­re­lla d’una mono­lo­guista i picant l’ullet a qui rebenta el cor­pus de l’alta cul­tura. La llen­gua és del poc que ens dis­tin­geix, asse­gura, en canvi. Efec­ti­va­ment, hi ha més sem­blan­ces entre dues comu­ni­tats de la classe obrera que entre l’alta cul­tura i l’entre­te­ni­ment. De fet, ella busca sub­ver­tir parau­les i con­cep­tes i con­ver­tir el seu dis­curs sur­re­a­lista en una core­o­gra­fia a tocar del clown, amb un cant a les mino­ries. Com l’Alba Sar­raute de Mirando a Yukali, La diva o Des­va­ri­a­ci­ons d’Otel·lo (la prèvia al Desdèmona, que s’ha pogut veure recent­ment al TNC). Fa un cant de classe sense la con­tundència de Massa diva per a un movi­ment assem­ble­ari de Juana Dolo­res (que ho can­via per empa­tia) i canta a la dona que cal rei­vin­di­car, sense arri­bar a la tragèdia d’Agnés Mateus (Rebota, rebota y en tu cara explota). Hi ha un to desen­fa­dat que pot recor­dar a The followers (Cry babies). L’actriu és una màquina de pre­sen­tar les situ­a­ci­ons amb els mínims ele­ments pos­si­bles. Una corda de nusos, les bau­les d’una cadena, una pilota amb la seva manxa taronja i una cinta com­prada per tele­ti­enda (si més no aquesta és l’apa­rença). Ella i el públic. La peça par­teix d’un ritme acce­le­rat i sap escol­tar bé la res­pi­ració dels espec­ta­dors per donar marge al riure i a la sor­presa. La capa d’humor domina però, per sota, va llançant bom­bes de pro­fun­di­tat al dia a dia i al pen­sa­ment política­ment cor­recte.

Coreògraf: Tho­mas Noone Dia i lloc: 17 de març, al SAT! (Bar­ce­lona)

BENE­ATH

Tho­mas Noone torna a una dansa de llar­gues cames i braços volàtils després del seu solo After the party, pot­ser el més nar­ra­tiu dels seus dar­rers tre­balls per a adults. Bene­ath expressa dife­rents mons, del més digi­tal (en què s’anul·la el con­tacte) al d’uns cos­sos que es des­pla­cen seguint la inèrcia de l’ante­rior i acce­dei­xen al terra, a l’horit­zon­ta­li­tat. Hi ha la intenció de defi­nir cada escena en funció del color que emet una mena de llum tri­an­gu­lar. El sos­tre és baix. L’uni­vers té aire de soter­rani. Li va bé per expli­car què hi ha sota les con­ven­ci­ons soci­als.

La rotació dels per­so­nat­ges (amb una mena d’uni­forme divers, que tenen con­tras­tos i simi­li­tuds encara que es vagi can­vi­ant la com­po­sició dels trios)fa que es des­em­pa­lle­guin de cap vin­cu­lació amb un per­so­natge o trama con­creta. Es pre­sen­ten cor­re­la­ti­va­ment, però no en jux­ta­po­sició. Sí que hi ha una certa sen­sació de bucle, d’ense­nyar un ven­tall ampli de situ­a­ci­ons, però sense apro­fun­dir en gaire res. No ho busca; és un pre­text per des­ple­gar una dansa acu­rada, exi­gent per la seva pre­cisió més que pel seu esgo­ta­ment físic (que també però sense arri­bar a l’extrem de l’esgo­ta­ment). És una core­o­gra­fia que s’ajuda de la il·lumi­nació i d’un espai sonor que com­pleta les coor­de­na­des. Res­se­gueix l’aven­tura de Cinc mane­res de matar el temps, estre­nat al Sismògraf el 2021. El movi­ment de Noone és bonic de veure perquè els balla­rins dis­fru­ten exe­cu­tant-lo. Hi ha una par­ti­tura molt com­pen­sada. Els salts de com­po­sició per­me­ten donar noves tex­tu­res a les rela­ci­ons dels balla­rins i a la forma de la dansa. La seva fisi­ci­tat, en aquest cas, s’escapa de la nar­ra­ti­vi­tat que tenen altres peces de Tho­mas Noone per al públic fami­liar com ara La gata que volia can­viar la història o Molsa.

Com­pa­nyia: Taiat Dansa Dia i lloc: 18 de març, Sala OM. Mer­cat de les Flors (Bar­ce­lona)

TRES

Amb un dis­po­si­tiu molt sug­ge­ri­dor, que té molt de lúdic, Taiat Dansa juga a desen­vo­lu­par peti­tes peces d’orfe­bre­ria dins d’una bom­bo­lla (amb el públic dins). No és una peça pen­sada per a un públic fami­liar estric­ta­ment, però hi podria jugar per­fec­ta­ment (tre­ba­llant la con­nexió amb els espec­ta­dors, atre­vint-se a mirar-los i a interac­tuar-hi, ni que sigui al prin­cipi i final de cada peça). El terra amb un joc d’il·lumi­nació que va pas­sant de pan­ta­lla (com a Bene­ath de Tho­mas Noone) no té un diàleg cohe­rent amb el ball. I és una llàstima perquè podria ser un ele­ment més de joc i que res­pongués a la jerar­quia que, apa­rent­ment, se li vol donar en cada pausa. Una peça breu pot tenir una pre­tensió més ambi­ci­osa. Pot plan­te­jar un codi, una nar­ra­tiva que suposi un punt de par­tida per al públic. Ara és massa hermètic en si mateix.

Core­o­gra­fia: Gisèle Vienne Dia i lloc: 18 de març, Sala MAC. Mer­cat de les Flors (Bar­ce­lona)

CROWD

El Mer­cat de les Flors va emer­gir com a tea­tre gràcies a la invi­tació de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona a Peter Brook. Ell, en rea­li­tat, va fer una par­ti­cu­lar rave ines­pe­rada en uns antics magat­zems de via pública. Ara, el Mer­cat és l’esce­nari d’un mun­tatge en què es repre­senta, a càmera lenta, el com­por­ta­ment de la mul­ti­tud en una rave. S’intu­ei­xen ganes de festa, de des­pre­o­cu­pació, ganes de diver­tir-se a un cost mínim i algu­nes reac­ci­ons primàries de violència (però que que­den apun­ta­des, sense degra­dar cap intèrpret en la repre­sen­tació). Les raves tenen mala premsa perquè sub­ver­tei­xen el cànon de l’entre­te­ni­ment. Com aque­lla ruta del baka­lao valen­ci­ana que, tot i l’evi­dent excés de des­fa­sa­ment, es va voler demo­nit­zar per apla­car una festa fora de l’ordre esta­blert. Al qua­dre de Gisèle Vienne no hi ha mos­sos d’esqua­dra vigi­lant l’accés a la festa. Sim­ple­ment, la festa s’acaba quan els cos­sos s’esgo­ten. La core­o­gra­fia de noranta minuts juga a la càmera lenta davant d’una música tecno insis­tent. Com a espec­ta­dors, pot esgo­tar aque­lla len­ti­tud però, com a La casa de la fuerza, d’Angélica Lid­dell, en les repe­ti­ci­ons pot emer­gir la catarsi.

Dansa Metro­po­li­tana no es mou entre food trucks, es mou en metro.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor