Articles

Un vals per als nous temps

Compositors com Robert Gerhard, Mestres Quadreny, Benet Casablancas i Joan Guinjoan van cultivar el dodecatonisme, un estil innovador. Ara, en commemorem el centenari

DOS GENIS
“Robert Gerhard (1896-1970) és el compositor català que beu directament el doll compositiu schönberguià”

Ara fa cent anys, el 1923, Arnold Schönberg inau­gu­rava el dode­ca­to­nisme, un estil com­po­si­tiu inno­va­dor que tra­ves­sa­ria tot el segle XX, fent rea­li­tat la pro­fe­cia del mes­tre de “fer un des­co­bri­ment que asse­gurés la supre­ma­cia de la música ale­ma­nya del pro­per segle”. I el fet és que el dode­ca­to­nisme, i el seu ves­sant més genèric com a seri­a­lisme, va estar viu arreu d’Europa i els Estats Units –com a mínim– durant tot el segle XX. I també a Cata­lu­nya. Noms com Benet Casa­blan­cas, Joan Guin­joan, Josep Maria Mes­tres Qua­dreny i espe­ci­al­ment Robert Ger­hard van cul­ti­var el gènere en algun moment de la seva car­rera. Ara, en com­me­mo­rem el cen­te­nari.

El dode­ca­to­nisme neix com una evo­lució de l’ato­na­li­tat, en què els sons no es rela­ci­o­nen entre si pel tra­di­ci­o­nal sis­tema tonal, sinó sen­zi­lla­ment per una relació total­ment des­lli­gada de qual­se­vol ele­ment sintàctic i ideològic. El moti­visme, el con­tra­punt i el text ja no són sufi­ci­ents per garan­tir la coherència (Zusam­men­hang) com­po­si­tiva, una veri­ta­ble cerca que el com­po­si­tor vienès va rea­lit­zar des de ben jove.

En rea­li­tat, Schönberg va escriure molt poc sobre el dode­ca­to­nisme, i molt poques vega­des va emprar aquest terme. L’ano­me­nava Met­hode der Kom­po­si­tion mit Zwölf nur aufei­nan­der bezo­ge­nen Tönen (‘mètode de com­po­sició amb dotze tons els quals estan exclu­si­va­ment rela­ci­o­nats entre si’) o, sim­ple­ment, Kom­po­si­tion mit Zwölf Tönen (‘com­po­sició amb dotze tons’). Per arri­bar a la for­mu­lació del dode­ca­to­nisme, Schönberg va enca­mi­nar la seva recerca envers la lògica i la forma en tres camps: 1) el desen­vo­lu­pa­ment temàtic, 2) la inte­gració de l’espai musi­cal i 3) el desen­vo­lu­pa­ment de tot l’espec­tre cromàtic.

Al dode­ca­to­nisme ens tro­bem amb la sèrie bàsica, una enti­tat abs­tracta basada en una suc­cessió d’inter­vals dels dotze del total cromàtic, que després es pot variar rítmi­ca­ment i així asso­lir les qua­tre for­mes: l’ori­gi­nal (thema o grun­dreihe), la retro­gra­dada (umkeh­rung), la inversa (krebs) i la retro­gra­dada inversa (kreb­sumkeh­rung). Aques­tes qua­ranta-vuit pos­si­bles per­mu­ta­ci­ons per­me­ten jugar al com­po­si­tor per sig­nar una obra sen­cera sense neces­si­tat de recórrer a les rela­ci­ons tonals.

La majo­ria no podem per­ce­bre per l’oïda una sèrie dode­catònica. I és que hi ha una diferència entre sèrie i motiu: la sèrie és un ens pura­ment com­po­si­tiu que pren una dimensió espa­ial múlti­ple, horit­zon­tal i ver­ti­cal i, per això, pre­ci­sa­ment per apor­tar aquesta uni­tat, pot ser imper­cep­ti­ble a l’oïda. En canvi, un motiu és una petita frase que “se sent”, que es reco­neix. Aquí hi entra el binomi vista-oïda. El motiu és per­cep­ti­ble per l’oïda i a la par­ti­tura, men­tre que no tenim garan­ties que la sèrie sigui per­ce­buda amb els dos sen­tits: per com­pren­dre ple­na­ment la música dode­catònica estem lli­gats al paper.

El vals inau­gu­ral

A diferència de les obres ins­tru­men­tals ato­nals, les obres dode­catòniques tin­dran una durada més llarga, perquè el dode­ca­to­nisme és, en si, un mètode cohe­si­o­na­dor del dis­curs. Ja no neces­sita el text, per això les pri­me­res obres poden ser estric­ta­ment ins­tru­men­tals. I és per aquest motiu que comença l’aposta per­so­nal de Schönberg amb for­mes clàssi­ques com el vals, les vari­a­ci­ons o la giga. Les seves pri­me­res obres dode­catòniques són els Fünf Kla­vi­erstücke op. 23. I el número cinc, el vals, és la pri­mera de la història.

Sobre el Wal­zer op. 23 núm. 5, l’estudiós René Lei­bowitz en va dir que està escrit “de forma rudi­mentària”. Es pot dir que es tracta d’una peça de manual, un assaig per a obres més com­ple­xes com­po­si­ti­va­ment, i més lliu­res en l’ús de la sèrie. En el cas d’aquesta obra dode­catònica que ha resul­tat la pri­mera en l’opus schönber­guià (abans havia com­post el Pre­ludi de l’op. 25 i, frag­mentària­ment, el Sonet op. 24), la tex­tura polifònica de totes les veus deriva de la mateixa sèrie, que es va repe­tint inva­ri­a­ble­ment al llarg de la peça, que inau­gura un llen­guatge deri­vat del tra­di­ci­o­nal. 

Tan­ma­teix, aques­tes peti­tes irre­gu­la­ri­tats no són sig­nes d’un mètode for­mu­lat de forma incom­pleta, al con­trari, seran pas­sos impor­tants en el desen­vo­lu­pa­ment del dode­ca­to­nisme. Això no sig­ni­fica, tan­ma­teix, que el com­po­si­tor s’hagi desprès de tot ras­tre tonal.

No deixa de ser curiós que l’obra que inau­gura el dode­ca­to­nisme en l’opus schönber­guià sigui un vals, fet que es pot enten­dre com una picada d’ullet al record de la Viena impe­rial, a l’“edat d’or de la segu­re­tat” de Zweig o al “mite Habsbúrbic” de Wis­trich. Es tracta d’una mirada plena d’iro­nia sobre el pas­sat en el moment d’obrir les por­tes del futur. 

a Cata­lu­nya

Robert Ger­hard i Ottenwa­el­der (1896, Valls-1970, Cam­bridge) és el com­po­si­tor català que beu direc­ta­ment el doll com­po­si­tiu schönber­guià. El 2020 se cele­brava el 50è ani­ver­sari de la mort del com­po­si­tor vallenc, que va allu­nyar-se dels cor­rents musi­cals impe­rants al país, influ­en­ci­ats per l’impres­si­o­nisme francès, i va fixar el seu objec­tiu al cor d’Europa: Viena, i, con­cre­ta­ment, en Arnold Schönberg. La relació dels dos genis mar­ca­ria l’ethos artístic del català, del qual la seva neces­si­tat inte­rior ha donat com a fruits una àmplia però encara poc cone­guda pro­ducció com­po­si­tiva desen­vo­lu­pada a Valls, Bar­ce­lona i Cam­bridge, ciu­tat d’aco­llida un cop esclatà la Guerra Civil, i on aca­ba­ria sent reco­ne­gut per artis­tes i acadèmics que han poten­ciat la seva figura molt més que el seu país de nai­xe­ment.

Ja el 16 de desem­bre del 1950, Ger­hard ens ofe­ria una nova visió del dode­ca­to­nisme i dis­cu­tia a Schönberg la dis­po­sició de les dotze notes, revi­sava el con­cepte d’ato­na­li­tat i recu­pe­rava el per­so­nal mètode que Alban Berg cul­ti­vava sobre les per­mu­ta­ci­ons. Ger­hard afir­mava: “Sem­bla que hi ha una relació directa entre l’escala cromàtica, el cer­cle de quin­tes i l’escala diatònica”, i pro­po­sava una nova nomen­cla­tura per a la sèrie dode­catònica. A par­tir d’aquest moment seria més lliure, més autèntic. Així es mos­tra en la cor­res­pondència amb Schönberg que podem lle­gir en català en ocasió del cin­quan­te­nari de la seva mort, basada en l’edició crítica de la ger­ma­nista Paloma Ortiz de Urbina, Arnold Schönberg und Roberto Ger­hard: Bri­efwech­sel (Peter Lang, 2019).

Situ­ant-nos molt més enllà en el temps, el com­po­si­tor Agustí Char­les va dedi­car la seva tesi doc­to­ral i un poste­rior lli­bre, Dode­ca­fo­nismo y seri­a­lismo en España. Com­po­si­to­res y obras (Impromptu Edi­to­res, 2005) a aquesta matèria, després que l’esti­mat Benet Casa­blan­cas escrivís un parell d’arti­cles de referència en aquesta direcció, com “Recepció a Cata­lu­nya de l’Escola de Viena i la seva influència sobre els com­po­si­tors cata­lans” (1984), en què par­lava del mateix Ger­hard, Joa­quim Homs, Joan Guin­joan, Teresa Pelegrí, Albert Sardà i Miquel Roger. Casa­blan­cas va estu­diar amb un dei­xe­ble directe de Schönberg a Viena, Fri­e­drich Cerha, i va escriure algu­nes obres seri­als, com Cinc Inter­lu­dis i D’Huma­nal Frag­ment (1983).

Altres com­po­si­tors cata­lans que van tre­ba­llar el seri­a­lisme són Xavier Mont­sal­vatge i Josep Maria Mes­tres Qua­dreny, que ens va dei­xar el gener del 2021, amb qui, jun­ta­ment amb Casa­blan­cas, vaig poder pas­sar esto­nes xer­rant sobre la Segona Escola de Viena. Ell va ser qui em va fer can­viar la paraula dode­ca­fo­nisme per dode­ca­to­nisme. Un lle­gat impres­cin­di­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.