Lletres

Crítica

L’ULL immisericordiós DE MARGUERITE

Manipuladora de les consciències, el desig és també un altre dels temes argumentals de la història, un protagonista que implica el lector amb les cames d’ella, les ombres i la roba estesa per l’habitació on es troben els amants

Com si portés incor­po­rada una màquina de fil­mar, l’ull nar­ra­tiu de Mar­gue­rite Duras (Sai­gon, 1914 - París, 1996) ens porta al relat L’home que seu al pas­sadís les dues dimen­si­ons dels seus interes­sos: la mirada, la pura mirada que diria Josep Pla, i la tècnica des­pu­llada per des­criure dos amants a par­tir dels seus ges­tos i els seus diàlegs tallants. El pro­ta­go­nista és, en rea­li­tat, l’omnisciència nar­ra­tiva que domina la trama dels dos per­so­nat­ges. Com sem­pre, la prosa de Duras impacta amb gran con­tundència.

El volum, publi­cat per l’edi­to­rial Afers, ha estat traduït pel poeta mallorquí Arnau Pons, que incor­pora un assaig de 70 pàgines en forma d’epíleg, una lec­tura deta­llada d’una nar­ració de poc més de trenta. El regust d’absenta que et deixa el text breu de la Duras té una mena de debat de cinefòrum, en què l’Arnau des­plega algu­nes teo­ries sobre la poètica de l’autora. Novel·la voyeu­rista, les des­crip­ci­ons de l’home i la dona són magis­trals, també per la sen­su­a­li­tat. En cas­tellà va aparèixer, perquè se’n facin una idea, a La Son­risa Ver­ti­cal, la col·lecció eròtica de l’edi­to­rial Tus­quets. La sen­sació de ser entre la càmera i la ins­tantània fotogràfica reforça el to des­pu­llat carac­terístic de Duras, que tan bé va recrear a L’amant, una obra mes­tra que ens va dei­xar a tots boca­ba­dats el 1984, i que va obte­nir el pres­tigiós premi Gon­court.

L’home que seu al pas­sadís és una mica ante­rior. Tal com ho recorda Pons en el bri­llant epíleg, amb una pri­mera versió publi­cada en una revista l’any 1962, seguit d’una letar­gia de 18 anys i, final­ment, en vista a la publi­cació en forma de lli­bre l’any 1980, “una dar­rera represa reso­lu­tiva que el va can­viar de dalt a baix, amb un gir de pers­pec­tiva arran d’una nova incor­po­ració, la veu de la nar­ra­dora, que va donar lloc a una tri­an­gu­lació, la santa tri­an­gu­lació de Duras –perquè tot fa pen­sar que la per­sona que narra és una dona, la mateixa autora, pot­ser cal­dria dir-ne la direc­tora en el sen­tit cine­ma­togràfic, però a la vegada l’espec­ta­dora: és ella la que hi veu i esquar­tera el que es pot veure; ella, la que fixa les esce­nes, imposa els can­vis de plànol i espaia les seqüències. En comp­tes de diri­gir els movi­ments i les veus dels dos per­so­nat­ges, deci­deix el que en podem veure i sen­tir...” Podríem pen­sar també en un guió cine­ma­togràfic, però no és la intenció perquè Duras tras­passa el límits men­tre s’adona de les pos­si­bi­li­tats del punt de vista i el domini del nar­ra­dor sobre la volun­tat dels per­so­nat­ges des­pu­llats i també del lec­tor. Gran mani­pu­la­dora de les consciències, el desig és també un altre dels temes argu­men­tals de la història, un pro­ta­go­nista que implica el lec­tor amb les cames d’ella, les ombres i la roba estesa per l’habi­tació on es tro­ben els amants. El relat no entra dins la por­no­gra­fia perquè no és explícit. Busca una fórmula que vagi més enllà de la gimnàstica del gènere i els líquids de la pare­lla. L’eja­cu­lació del relat és fas­ci­nant i sintètica, sexe intel·ligent de mirada alerta.

L’home que seu al passadís
Marguerite Duras
Editorial:
Afers
Preu:
14 euros

Cohen converteix la música de la pandèmia en 11 clàssics

Durant els llargs dies d’aïllament i incertesa de la primavera de fa tres anys, el pianista Emmet Cohen, el baixista Russell Hall i el bateria Kyle Poole ens van oferir, com molts altres artistes de diferents gèneres i disciplines, unes còpies del seu treball en un web extraordinari. Uptown in Orbit, el nou treball de Cohen a la prestigiosa Mack Avenue, recupera moltes d’aquelles peces. Acompanyats a quintet del trompetista Sean Jones i el saxofonista Patrick Bartle, l’àlbum mostra la perícia com a instrumentistes i improvisadors, i el talent d’uns temes que tenen el bouquet del vi just del cep a la copa. Des del seu debut a Mack Avenue, amb Future Stride, Cohen ha recorregut el món constantment, aportant l’alegria de la música a les persones que ho necessiten, més encara durant la pandèmia, en què va organitzar concerts setmanals en directe des de casa seva a Harlem. Les retransmissions en directe van proporcionar una sensació de comunitat i una llar als músics desplaçats de Nova York, que recordava les festes dels anys vint. La pandèmia també va servir per aplegar genis, que ara ens presenten un treball avantguardista i clàssic, superb!

Uptown in Orbit
Autor:
Emmet Cohen
Discogràfica:
Mack Avenue
Preu:
19,95 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.