Articles

14. Secrets de família “QUAN EM PARLIS, M’HAS DE DIR BWANA”

Secrets de família va ser la gran sèrie del 1995. El pri­mer capítol es va eme­tre el dilluns 16 de gener i l’últim, el 187, el dis­sabte 23 de desem­bre d’aquell mateix any. Va ser la segona tele­no­vel·la de Tele­visió de Cata­lu­nya; la pri­mera, Poble­nou, havia estre­nat el gènere.

Els tele­es­pec­ta­dors havien d’obli­dar-se de l’Antònio i de la Rosa, dels famo­sos Aiguadé que, per Sant Esteve del 1994, encara entra­ven a la llar dels cata­lans. Ara tocava seguir les aven­tu­res dels Riera Comes, que també eren una bona colla, cadascú amb els seus pro­ble­mes.

El matri­moni gran eren Narcís Riera, en Siset, (Josep Cas­ti­llo Esca­lona) i Mar­tina Comes (Mont­ser­rat Caru­lla). Després venien els seus fills: en Narcís (Sergi Mateu), que tor­nava a casa després de vint-i-cinc anys sense tenir-ne notícies; l’Albert (Pep Fer­rer), que havia vis­cut mil experiències sense moure’s pràcti­ca­ment de casa i en Pere (Pere Molina), de qui el tele­es­pec­ta­dor va des­co­brir de seguida què el carac­te­rit­zava: era infèrtil.

Després venien els fills dels seus fills: la Marta (Íngrid Rubio) i l’Aleix (Pep Pla­nas), i també les pare­lles i els amics i els cone­guts. I els que es van anar afe­gint a la trama. I, per des­comp­tat, l’August Pagès (Joan Mas­sotk­lei­ner) i la pobra Dolors Alsina (Montse Gua­llar). La Dolors que tot­hom esti­mava, la Dolors màrtir, la Dolors que va aca­bar segres­tada, “Ai, Dolors”, ger­mana de la Joana (Núria Hosta) i filla del Marçal (Joan Borràs).

Secrets de família va ser un canvi d’aires: ara tocava Girona, tres vega­des immor­tal. Tocava la Devesa, les cases de l’Onyar, la plaça de la Inde­pendència i el barri de Sant Narcís. Bona part dels per­so­nat­ges eren fills de Girona, però vet aquí que ningú no tenia l’accent gironí. Ningú feia les os de Girona. Tam­poc Enri­que López Aguado (Chisco Amado), el metge. Però és que ell no era pas de Girona. Par­lava cas­tellà i dei­xava anar algu­nes fra­ses en català. Volia conèixer gent, volia inte­grar-se en la comu­ni­tat. “Aleix, cuando digo ‘gente’, no me refi­ero a paci­en­tes. Tu ja m’entens, oi?”

Per dir-ho d’alguna manera, Secrets de família va ser una història de passió i pati­ments. Maria Mercè Roca –giro­nina– en va escriure l’argu­ment i ho sabia la mar de bé. El dia de la pre­sen­tació ofi­cial va afir­mar que la nova tele­no­vel·la de TV3 era una història “d’amor i d’impacte”. És clar que al llarg de tot un any es van anar des­co­brint sen­ti­ments, veri­tats i secrets... i impac­tes diver­sos. Les fra­ses mítiques podrien ser unes quan­tes: “T’he enga­nyat mai, jo?”, li pre­gunta la Mar­tina al Narcís, el fill pròdig; “En el fons la Dolors és més senyora que mol­tes de les estúpides que omplen les gale­ries d’art”, li diu el Narcís a la Joana; “Albert, tu i jo hem de tor­nar a ser ger­mans... i amics”, li diu el Narcís a l’Albert. Però la frase de més impacte la va dir el jove Víctor (Lluís Fer­rer) a la Kebala (Libe­rata Sepa) en el capítol 78. El racisme, en estat pur. Ell, un paio enfa­dat amb el món i una cer­vesa a la mà. Ella, una per­sona negra que només volia entrar a casa seva. “Mira, la negra!” La Kebala li dema­nava, cap­cota, que sis­plau la deixés pas­sar. “Una mona que parla català! Que bru­tal!” La Kebala feia el gest de pas­sar. “On vols anar, mona? Per aquí es va al teu poble? Ves-te’n a l’Àfrica, negra!” I la Kebala li tor­nava a dema­nar que la deixés pas­sar. El noi s’enfu­ris­mava. “Quan em par­lis m’has de dir bwana: «Deixa’m pas­sar, bwana.»” L’espec­ta­dor com­par­tia el pati­ment de la noia que, al final, mus­si­tava “Deixa’m pas­sar, bwana.”

L’any següent arri­ba­rien els Mont­solís, pro­pi­e­ta­ris d’unes caves a Santa Eulàlia del Penedès. Ells no eren racis­tes: eren clas­sis­tes.

L’APUNT

Més de 70 milions de persones fan servir el swahili a l’Àfrica oriental com a llengua franca. Doncs en swahili, bwana vol dir ‘amo’, ‘senyor’. “Sí, bwana”, deien les persones negres als colons europeus. L’expressió la va popularitzar el cine per mostrar la submissió dels negres als blancs.

EL RECORD

“Soc Montserrat Carulla, actriu, catalana i independentista”, va dir el 2013 en recollir el Premi Gaudí d’Honor. De nena va ser escollida per recitar versos a Ràdio Barcelona i de ben jove va entrar al món del teatre. Però el gran públic li va arribar amb la televisió. Va ser la Remei de La Granja i l’Emília d’Oh, Europa! i d’Oh, Espanya! Una curiositat: la Montserrat Carulla i la Montse Guallar eren sogra i jove a Secrets de família, però mare i filla a El cor de la ciutat.

OH!

Pep Ferrer ha interpretat en més d’una ocasió el paper d’un marit poc estimat per la seva dona. A Temps de silenci era el marit de la Isabel Dalmau (Cristina Dilla), enamorada platònicament del Ramon Comes (Àlex Casanovas) i a Secrets de família, era l’Albert Riera, el marit de la Dolors, que només tenia ulls per al Narcís.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor