Lletres

Crítica

SORTIR AL BALCÓ, ESCRIURE UNA POÈTICA

El tema de la majoria de poemes de la segona part és la política nacional, sobretot la que deriva dels anys del procés

Tot, en aquest lli­bre escrit durant el con­fi­na­ment, sor­prendrà el lec­tor habi­tual de la poe­sia de For­mosa. D’entrada, el títol, que diríeu d’antiquíssi­mes res­sonàncies filosòfiques, com si aquesta expressió inter­jec­tiva –Ah, sí?– res­pongués a l’asto­ra­ment que ens pro­du­eix la infi­ni­tud de l’uni­vers. Sor­pre­nen, també, les cita­ci­ons que l’autor ha triat per encapçalar dues de les sec­ci­ons de l’obra. A la pri­mera part, una de Fran­cesc Tra­bal (“Sol, sota el sol, la bava li queia”) que sem­bla que obri un inter­ro­gant una mica defor­mat, amb un traç cari­ca­tu­rit­zat. En la ter­cera part, aquesta d’Ernst Jandi, poeta vienès: “Si no pot fer res amb el seu cap, almenys posi’s bé la gorra.” Magnífics epígrafs, val a dir-ho, que pot­ser des­con­cer­ten una mica per tal com figu­ren en un lli­bre de ver­sos (en una novel·la de Monzó no hi farien gens estrany). I, final­ment, sorprèn, per des­comp­tat, la matèria de l’obra, que és diversa, magmàtica, i que se’ns imposa per la repro­ducció lírica d’un for­mi­gueig de vida inces­sant. Si no fos per algu­nes referències con­cre­tes, per deter­mi­na­des mar­ques d’estil que ens reme­ten ine­vi­ta­ble­ment a la poe­sia de l’autor, em fa l’efecte que el lli­bre podria sem­blar escrit –i con­ce­but– per algú molt més jove. Ara bé, pot­ser la iro­nia que hi campa per­tot –sub­til, punyent– revela que els ver­sos que pre­sento no es poden deure sinó a una mà que coneix el pes i l’esgra­ti­nyada dels anys.

Joan Casas, com­pany i amic de For­mosa en aven­tu­res cre­a­ti­ves vàries des de fa molts anys, ho resu­meix així: “Aquest lli­bre no s’incor­pora a la seva obra sinó que s’asseu a la vora del camí que aquesta va fent i s’atura a mirar-la com passa. És, en aquest sen­tit, i no com a cap mena de judici de valor, una obra mar­gi­nal. Deli­be­ra­da­ment mar­gi­nal.” La segona part, per exem­ple, és una anto­lo­gia de poe­sia con­creta que fa pen­sar en Joan Brossa i Gui­llem Vila­dot (aquest últim solia quei­xar-se que ell havia estat el pri­mer a obrir el camí de la poe­sia con­creta al país, i que Brossa, en canvi, era qui, final­ment, se n’havia endut la fama). El tema de la majo­ria de poe­mes d’aquesta secció és la política naci­o­nal, sobre­tot la que deriva dels anys del procés. Un pilar d’enyes (el símbol de la llen­gua cas­te­llana, la ñ) és sos­tin­gut per una pinya de ces tren­ca­des (Des de l’oest). El cal·ligrama Cons­tel·lació esgruna en síl·labes la paraula inde­pendència, síl·labes que dibui­xen el mapa del país. A la bros­si­ana manera, Ele­gia pren una frase ofi­cial –de règim admi­nis­tra­tiu muni­ci­pal, igua­ladí–, que, des­con­tex­tu­a­lit­zada, adqui­reix tot el pes d’una inequívoca ordre atàvica: “La ban­dera esta­tal penja d’aquest Ajun­ta­ment en com­pli­ment d’una sentència judi­cial.” L’opti­misme de la volun­tat, en canvi, està for­mat per una tira­llonga d’adjec­tius de signe més aviat nega­tiu que com­ple­men­ten el verb vivim, i que, gràcies a la (re)per­cussió de la rima, tenen un ressò gai­rebé profètic.

La pri­mera part té alguna cosa de calaix de sas­tre, de summa heteròclita d’ele­ments. És una poe­sia que acull l’altre: “Escriure una ‘poètica’/ o bé sor­tir al balcó (hi veus cap diferència? / Jo diria que no).” En la pri­mera poe­sia lle­gim: “Seguim amb les lla­vors de Car­les Riba / escam­pa­des”, però el fet és que aquests ver­sos són lluny de la solem­ni­tat de la sem­bra de les estan­ces o les ele­gies del mes­tre. En canvi, resul­ten més a prop de la collita del joc (i fins del foc): “Demana al poble de Moguer que es mogui, / digues a don Fran­cisco de Que­vedo / que deixi de mirar els apa­ra­dors / on s’expo­sen sos­te­ni­dors i cal­ces / i oblida’t del rec­tor de Vall­fo­gona.” La com­po­sició 5 –una mena d’encre­ua­ment entre les pro­ses super­re­a­lis­tes de Foix i els poe­mes en prosa de Perucho– m’ha sem­blat la joia d’aquesta secció.

Si les dues pri­me­res parts sem­blen home­nat­ges enco­berts a autors de l’avant­guarda pròpia (oh Foix, oh Brossa!), la ter­cera diria que podria pas­sar per un auto­ho­me­natge, si em per­me­ten el neo­lo­gisme. S’hi reco­neix la veu greu, fonda, de For­mosa, fent-nos pas­se­jar per la Ter­rassa de la seva edu­cació sen­ti­men­tal. No em puc estar de trans­criure, sen­cera, la pri­mera de les peces dedi­ca­des a la Cris, esplèndida: “Jo t’agafo la mà, amb tots els anells que hi dus, / men­tre sen­tim can­tar aquell cone­gut que ens ha / vol­gut demos­trar que quan canta no tar­ta­mu­deja. / M’estrenys la mà com volent dir: què pretén / aquest dai­xon­ses? Quan dei­xa­rem d’estar / a les fos­ques, obri­rem aque­lla llauna de cloïsses / i no come­trem la vul­ga­ri­tat de can­tar cap himne, oi?”

AH, SÍ? (POEMES DEL CONFINAT) Autor: Feliu Formosa. Epíleg de Joan Casas Editorial: Cafè Central - Llibres del Segle Pàgines: 84 Preu: 18 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor