Articles

Bigas Luna a la terra

Les fotografies que va captar Josep Borrell Garciapons del Bigas Luna més quotidià i del cineasta en plena feina conformen la doble exposició que s’ha organitzat a Reus per commemorar els deu anys de la seva mort. El primer, i de moment únic, homenatge al director de cinema

VISIÓ CINEMATOGRÀFICA
“Els ulls de Borrell i de Bigas Luna enquadraven tot el que veien, una característica innata que es té o no es té”

Al direc­tor de cinema Bigas Luna (1946-2913) li agra­dava refe­rir-se al tri­an­gle for­mat per les ciu­tats de Tar­ra­gona, Reus i Valls, jun­ta­ment amb el Pri­o­rat i les Ter­res de l’Ebre, com “la Califòrnia cata­lana”. Mort fa deu anys, el cine­asta bar­ce­loní, amb arrels a Valls, estava molt vin­cu­lat a aques­tes ter­res, on va rodar algu­nes de les seves pel·lícules (Jo soc la Juani, La teta i la lluna...); va crear, a Reus, el Taller Bigas Luna de cinema digi­tal; va par­ti­ci­par acti­va­ment en el Fes­ti­val de Curt­me­trat­ges de Reus (FEC), i també va viure a la Riera de Gaià (al mas del Vir­gili). I és en aquesta part del país on s’ha orga­nit­zat el pri­mer, i de moment únic, home­natge en motiu del desè ani­ver­sari de la seva mort. A la doble expo­sició Bigas Luna (1946-2012): deu anys després, orga­nit­zada per la Fun­dació Pri­vada Red­dis i el Museu Sal­va­dor Vila­seca de Reus, en col·labo­ració amb el Cen­tre de Lec­tura, no només s’hi recorda la tra­jectòria del cine­asta, sinó que es posa de relleu la d’un altre gran artista de la imatge: el fotògraf Josep Bor­rell Gar­ci­a­pons. Ell va ser amic i còmplice de Bigas i va foto­gra­fiar les seves fil­ma­ci­ons cine­ma­togràfiques. Ara, una selecció de setanta-cinc imat­ges de Bor­rell Gar­ci­a­pons s’expo­sen repar­ti­des en dos espais: el Cen­tre de Lec­tura i el Museu Sal­va­dor Vila­seca. Són imat­ges impac­tants, algu­nes del Bigas Luna més íntim i quo­tidià, el que tre­pit­java la terra, i que aju­den a entre­veure què hi havia dar­rere del pro­vo­ca­dor direc­tor de cinema; d’altres mos­tren la seva acti­vi­tat pro­fes­si­o­nal i el reflec­tei­xen com “un per­so­natge inno­va­dor, visi­o­nari i avançat al seu temps”, segons Carme Bui­xeda, pre­si­denta de la Fun­dació Red­dis.

Bor­rell Gar­ci­a­pons va conèixer Bigas Luna en els anys noranta, a través d’un altre artista, Rafael Bar­to­lozzi (1943-2009). Amb ell, amb la dona de Luna, Cèlia Orós, i amb altres per­so­na­li­tats del món de la cul­tura van for­mar un cer­cle espe­cial d’amics. Es tro­ba­ven al mas del Vir­gili de la Riera o a la casa dels Bar­to­lozzi, a Ves­pe­lla de Gaià, i d’allà sor­tien pro­jec­tes, ja fos­sin de cinema, ja fos­sin per enge­gar un fes­ti­val de poe­sia visual. “Ell [Bigas Luna] havia estu­diat dis­seny, i jo, també. Bar­to­lozzi ens va pre­sen­tar i vam començar a ela­bo­rar idees junts”, explica el fotògraf. A ell i al cine­asta els unia una coin­cidència: “Els seus ulls enqua­dra­ven tot el que veien, una carac­terística innata que es té o no es té”, segons els orga­nit­za­dors de l’expo­sició.

A par­tir de l’any 2000, quan Bigas Luna havia de rodar alguna pel·lícula tru­cava a Bor­rell perquè enre­gistrés unes imat­ges de plató i després ana­ven a dinar al mas del Vir­gili. Allà Bor­rell pre­nia els retrats més quo­ti­di­ans del cine­asta, que són els que ara es poden veure al Cen­tre de Lec­tura de Reus: Bigas amb el seu gos Pirata, pas­se­jant amb un parell de ruquets o tirant petards a la finca. “Aquest és el Bigas Luna menys cone­gut, el de les tro­ba­des fami­li­ars o amb amics, el dels pas­se­jos entre la pedra seca..., és la part de l’expo­sició més inti­mista”, explica Bor­rell. Són imat­ges que cap­tava amb la com­pli­ci­tat de Bigas: les tro­ba­des amb els amics com­par­tint acti­vi­tats com ara la defensa de la pedra seca, les pro­pos­tes adreçades a polítics del País Valencià; el pro­jecte de les seves cre­a­ci­ons artísti­ques amb gale­ris­tes ita­li­ans per a una expo­sició a la sala Marena Rooms de Torí; el collage Sense de Bigas (aqua­rel·la sobre paper reta­llat, ins­crip­ci­ons en lla­pis, 2000), i la foto­gra­fia de Lac­ta­tio. També s’hi pot veure la tro­bada amb l’arqui­tecte Vicente Gua­llart per al pro­jecte New Civi­li­za­tion, un cen­tre d’inves­ti­gació tec­no­agrícola, cre­ació digi­tal i pro­ducció ecològica a Vila-seca (2004): “Era un pro­jecte espec­ta­cu­lar que no es va arri­bar a fer, suposo que per qüesti­ons polítiques i econòmiques”, segons Bor­rell.

Pel que fa al Museu Sal­va­dor Vila­seca, aplega les imat­ges rela­ci­o­na­des amb el ves­sant més pro­fes­si­o­nal. S’hi expo­sen imat­ges de fil­mació –de plató i exte­ri­ors– de l’espec­ta­cle tea­tral Come­dias bárba­ras (2003) i de les pro­duc­ci­ons cine­ma­togràfiques Jo soc la Juani (2006) i Di Di Hollywood (2010), a més de foto­gra­fies del Fes­ti­val Euro­peu de Curt­me­trat­ges FEC i del Taller Bigas Luna Reus, on el direc­tor impar­tia clas­ses de cre­ació de cinema digi­tal i Bor­rell de foto­gra­fia, tots dos amb mètodes ales­ho­res inno­va­dors. Un dels alum­nes d’aquest taller va ser l’artista, docent i cine­asta San­ti­ago Gar­rido, direc­tor del docu­men­tal Bigas x Bigas, en què apa­rei­xen les dar­re­res imat­ges enre­gis­tra­des pel direc­tor bar­ce­loní. “Vaig venir de l’Argen­tina a Reus quan tenia 22 anys per fer una prova al taller de Bigas Luna; tot ho vaig apren­dre aquí i encara ara Bigas Luna està pre­sent en la meva vida”, recorda.

Bor­rell Gar­ci­a­pons no només va tre­ba­llar amb Bigas Luna. També va ser col·labo­ra­dor habi­tual d’artis­tes com Car­les San­tos, Mari­a­e­lena Roqué i el mateix Rafael Bar­to­lozzi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor