Articles

16. OLIANA MOLLS “ET FARÉ XIXINA!”

Fes flash va ser un dels pri­mers pro­gra­mes infan­tils de TV3. Va arren­car el 1985 i es va eme­tre durant dues tem­po­ra­des. Era un pro­grama diari, amb diver­sos per­so­nat­ges i sec­ci­ons. Doncs a la secció “Pobles i lle­gen­des” hi va començar a sor­tir un pro­fes­sor amb bar­ret, i sem­pre amb una lli­breta a la but­xaca, que es dedi­cava a reco­llir lle­gen­des dels pobles de Cata­lu­nya. No tenia nom, fins que per casu­a­li­tat, gra­vant a Oli­ana (Alt Urgell), al direc­tor se li va acu­dir d’ano­me­nar-lo Oli­ana..., Oli­ana Molls.

El 7 de novem­bre del 1985, el pro­fes­sor va estre­nar-se en una sèrie d’aven­tu­res al marge de Fes flash: es deia Oli­ana Molls i l’astàlec de bronze. Se’n van fer trenta-qua­tre epi­so­dis. L’argu­ment era ben sen­zill: el pro­fes­sor Oli­ana Molls (Pep Parés) i la jove Betty Apri­cot (Eli­sa­bet Pujol) havien de loca­lit­zar una esta­tu­eta de bronze. Lord Apri­cot, muti­mi­li­o­nari, havia anat dei­xant tot de pis­tes, abans de morir, repar­ti­des per tot Cata­lu­nya. Qui trobés l’esta­tu­eta rebria una part de la for­tuna del mag­nat. Però uns parents del lord també ana­ven dar­rere d’aquest objecte.

Quin terme, astàlec, per a una sèrie infan­til! Els nens sabien que es trac­tava d’una esta­tu­eta, perquè cada capítol començava amb la imatge de l’astàlec. I també perquè, en el pri­mer capítol, s’explica que el 1940 lord Apri­cot va tro­bar una esta­tu­eta en una cova a prop de l’Eufra­tes i la va bate­jar “amb aquest nom estrany”, una “paraula màgica”. Oli­ana Molls en lle­gia la notícia al diari Avui: “El mis­teri de l’astàlec de bronze pre­o­cupa molt els arqueòlegs.” Seguint les ordres de For­tuna d’Ors (Xus Estruch), el mal­vat Cunèpiles (Artur Costa) per­se­guia Oli­ana Molls per­tot arreu. I com que no se’n sor­tia, sem­pre aca­bava lamen­tant-se’n. “Et faré xixina!”, deia amb un parell de fri­ca­ti­ves xar­do­ro­ses i xeno­mor­fes. És a dir: et faré miques, et des­tros­saré, et des­faré, Oli­ana. La sèrie jugava amb els sons de les parau­les.

En el capítol 17, Cunèpiles adver­tia: “Tro­baré l’Oli­ana! El faré xixina!” I men­java cire­res gro­gues, les cire­res que feien tor­nar el cor dur i el pen­sa­ment espès i maligne. “Aquesta nit la bola tor­narà a ser meva. I us faré xixina!”, sen­ten­ci­ava el bon ser­vent. Era la For­tuna qui li ofe­ria les mal­va­des cire­res amb una frase que es va repe­tir més d’una vegada: “Una cire­reta de Pol­teròquia, Cunèpiles?”

En el capítol 8, hi va haver una col·labo­ració espe­cial: la gran Mary Sam­pere va inter­pre­tar el paper de la direc­tora del Museu Arqueològic de Lenin­grad, la doc­tora Irina Tupo­leva. I què va dir la doc­tora, tota som­ri­ent, quan el doc­tor Tar­ru­ell (Miquel Gra­neri) estava a punt de ser­vir-li una copeta de vi... sense que ella tingués cap copa a la mà? “No, així nooo.”

Després d’aquests trenta-qua­tre capítols en van venir vint-i-set més. Es trac­tava de la segona tem­po­rada d’Oli­ana Molls: l’Oli­ana i la Betty s’havien gas­tat els diners de l’herència en la fabri­cació d’una estra­nya màquina que tant era capaç de fer viat­jar en el temps com de plan­xar pan­ta­lons o fer que la gent entengués just el con­trari del que deies. Els dolents d’aquests nous epi­so­dis eren el Soci­e­tat (Fer­ran Rialp) i l’Anònima (Car­les Miras), que tro­ba­ven que la màquina era banal perquè, deien, “no fa pes­se­tes”.

L’APUNT

Pep Parés, l’actor que feia d’Oliana Molls, es va fer popular gairebé una dècada més tard interpretant un altre personatge de ficció: el Capità Enciam. Un superheroi de carn i ossos que donava consells sobre reciclatge i estalvi abans dels telenotícies de TV3. El seu lema era “els petits canvis són poderosos”.

EL RECORD

A la segona temporada coneixem els veïns de l’Oliana: la Tina (Meritxell Botet) és l’atractiva veïna de dalt de qui l’Oliana queda encaterinat. El Tomeu Marconi (Pep Sabaté), que és escriptor, i la seva germana Hortènsia (Elisa Crehuet), missatgera, viuen al pis del costat. Un forat immens a la paret causat per l’explosió de la màquina de l’Oliana uneix els dos pisos. El Marconi sempre demana consell per escollir el títol de les seves novel·les: “Què et sembla millor: Sol a Sebastopol (sic) o Els rellotges de Sant Pol?”

OH!

La banda sonora d’Oliana Molls i l’astàlec de bronze és una adaptació del tema Whistle stop de la pel·lícula d’animació Robin Hood. La melodia és tan alegre que és difícil, en sentir-la, treure-se-la del cap. Hi ha qui diu que, per malament que et vagi el dia, aquesta melodia xiulada sempre et fa somriure. La cançó d’obertura de la segona temporada té lletra i música de producció pròpia, i la frase final que dona pas a cada capítol és: “Aquí hi ha pela, nen!”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor