Teatre

‘Lorca’ ballat: d’Àustria a casa

El coreògraf d’Esparreguera Enric Gasa presenta per primer cop a Catalunya una coreografia creada amb l’Òpera Ballet d’Innsbruck (Àustria). Avui i demà es podrà veure a la Factoria Cultural de Terrassa

CONFIANÇA
“Tot i la incertesa política, la bona dansa neoclàssica continuarà sempre”, diu convençut Enric Gasa, el coreògraf de ‘Lorca’

Per què l’Òpera Ballet d’Inns­bruck (Àustria) s’ha interes­sat per Fede­rico García Lorca? El poeta i dra­ma­turg, que va ser afu­se­llat pels falan­gis­tes molt a prop de casa seva, a Fuen­te­va­que­ros (encara no se n’ha tro­bat el cadàver) en les pri­me­res incur­si­ons de la Guerra Civil espa­nyola, és l’epi­cen­tre de Lorca, la core­o­gra­fia d’Enric Gasa (Espar­re­guera, 1976), un ballarí que diri­geix aquesta ins­ti­tució austríaca des del 2009. Ara, aquesta com­po­sició serà el debut de la com­pa­nyia a Cata­lu­nya en una gira que el 2020 es va veure atu­rada a con­seqüència del con­fi­na­ment per la covid (tenien pre­vist pre­sen­tar The tem­pest, de Shake­pe­are). Final­ment, la Fac­to­ria Cul­tu­ral de Ter­rassa (un dels cen­tres cab­dals per poder veure la millor dansa clàssica a Cata­lu­nya, amb una pro­gra­mació ambi­ci­osa des de fa anys) per­metrà el debut d’un coreògraf que, el 2021 ja havia fet una altra peça sin­gu­lar: Terra baixa, ins­pi­rant-se en la dra­matúrgia d’Àngel Gui­merà (tot i que és cert que pel món alpí del Tirol ja hi havia hagut ver­si­ons ante­ri­ors d’una de les peces més uni­ver­sals de la dra­matúrgia cata­lana).

Gasa és un dels noms de la dansa de Cata­lu­nya que han hagut d’empren­dre rumb i tra­jectòria fron­te­res enllà, com ara Marina Mas­ca­rell, que ha ocu­pat aquest mes d’abril la direcció de la Danish Dance The­a­ter; Rafael Bonac­hela, direc­tor de la Syd­ney Dance Com­pany, des de fa catorze anys, o el recent nome­na­ment de Mar­cos Morau com a artista asso­ciat de l’Sta­ats­ba­llett de Berlín. Gasa, després d’una nota­ble tra­jectòria com a ballarí (va ini­ciar la seva for­mació a l’Escu­ela de Danza María de Ávila de Sara­gossa, més tard va obte­nir una beca a l’Escola Naci­o­nal de Ballet de Cuba i poste­ri­or­ment s’incor­porà a la com­pa­nyia, sota la direcció d’Ali­cia Alonso) és direc­tor i també coreògraf de ballets, musi­cals i òperes.

Si el 1998 for­mava part del Ballet d’Escòcia, el 2001 es va tras­lla­dar al Ballet de Mann­heim (Ale­ma­nya) i dos anys més tard al Ballet de Karls­ruhe (Ale­ma­nya). El 2003, amb només 27 anys, va fun­dar el Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Dansa d’Espar­re­guera i l’any següent es va incor­po­rar al Ballet de l’Òpera d’Inns­bruck (Tiro­ler Lan­dest­he­a­ter), del qual va esde­ve­nir el direc­tor el 2009. Entén que es fa molt com­pli­cada la tor­nada a Cata­lu­nya perquè no hi ha un cen­tre que sigui com­pa­ra­ble al d’Inns­bruck, on acaba pro­gra­mant espec­ta­cles que venen unes 60.000 entra­des per tem­po­rada. El pri­mer con­sol, en tot cas, és aquesta visita a Ter­rassa, ni que sigui pun­tual, i és que la com­pa­nyia té molta feina al mateix tea­tre i les gires (prin­ci­pal­ment per Ale­ma­nya) van car­re­ga­des d’actu­a­ci­ons.

Per què és tan com­pli­cat tenir una com­pa­nyia de dansa a Cata­lu­nya amb sufi­ci­ent tra­jectòria pròpia? Gasa lamenta que hi ha molta ignorància entorn a la dansa: “És la ger­mana lletja de les arts escèniques; sem­pre és molt precària.” A diferència del tea­tre, “que porta molts anys d’avan­tatge a favor de la seva esta­bi­li­tat, la dansa no apa­reix gai­rebé mai per tele­visió”. I és una situ­ació prou incom­pren­si­ble perquè sí que es dona suport a la for­mació a través de, per exem­ple, l’Ins­ti­tut del Tea­tre. La contínua gra­du­ació de balla­rins els aboca a tro­bar sor­ti­des labo­rals fora de casa. Hi ha opci­ons per for­mar-se (amb suport econòmic de l’admi­nis­tració) però no per for­mar una com­pa­nyia o per for­mar el públic perquè enten­gui el valor i el com­promís de la dansa. Fa falta una empenta ins­ti­tu­ci­o­nal deci­dida, i cap par­tit polític vol apo­sar-hi perquè entén que només bene­fi­ci­a­ria una mino­ria i que hi ha altres apos­tes més gra­ti­fi­cants per als seus rèdits elec­to­rals. L’únic con­sol és que està con­vençut que “tot i la incer­tesa política, la bona dansa neoclàssica con­ti­nuarà sem­pre”.

El direc­tor de l’Òpera Ballet d’Inns­bruck rei­vin­dica un paper de més pes per al cos de ball de les òperes, no limi­tar-se a fer de “com­parsa” entre els qua­dres d’àries dels solis­tes d’òpera. Admet que pot ser una porta d’entrada per a un sec­tor de públic (amant del tea­tre líric), però ell rei­vin­dica tenir una presència pre­do­mi­nant. Per això, pre­fe­reix fer core­o­gra­fies de musi­cals com West Side Story, en què la dansa és cen­tral. De fet, ha ini­ciat una aven­tura paral·lela per core­o­gra­fiar i pro­duir musi­cals. Ara pre­para un Jesu­crist Supers­tar amb l’objec­tiu de ven­dre 20.000 entra­des.

Com un bon gra­pat d’artis­tes pro­fes­si­o­nals d’Espar­re­guera, també ha estat fill ama­teur de La Passió. En té molt bons records. I encara molts amics als rols prin­ci­pals. Per a Gasa, al tea­tre ama­teur hi ha actors fantàstics, però que no s’hi han vol­gut dedi­car. Són gent que ha pen­sat que no s’hi gua­nya­rien la vida, però que cada any es poden treure el cuc amb aques­tes fun­ci­ons pels volts de Set­mana Santa.

Tor­nem a Lorca, que ell mateix ha ballat en alguna ocasió (“és sen­si­bi­li­tat extrema; imatge pura”). Si Terra baixa (amb com­po­sició musi­cal cata­lana) plan­te­java una con­fron­tació mun­ta­nya/vall molt ente­ne­dora per a la gent del Tirol, l’uni­vers ritual del poeta sem­bla molt allu­nyat. Tot i això, Gasa cele­bra que el públic cone­gui bé l’autor de Yerma o Un poeta en Nueva York. “Tenen una cul­tura molt forta; no els era un des­co­ne­gut.” L’obra es va estre­nar l’any pas­sat amb dis­set fun­ci­ons. Per a aquest 2023, n’hi ha pre­vis­tes tretze més. Aquesta core­o­gra­fia, de fet, es va cons­truir, durant el con­fi­na­ment, en una sala d’assaig en plena covid on s’havia de vigi­lar molt els pos­si­bles con­ta­gis, i per això abun­den els solos i els duets. El coreògraf cele­bra poder pre­sen­tar el mun­tatge a prop de casa, perquè faci­li­tarà que el puguin veure fami­li­ars i amics, i no amaga que el pro­per somni seria pre­sen­tar pròxima­ment Terra baixa aquí.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor