Lletres

Crítica

ELEGIA PEL GOIG SUBLIM D’UN MOMENT

El que produeix estranyesa –i dolor– és prendre consciència d’aquesta terra que es ven, que es fa malbé, que ha perdut l’essència avial

Fa molts anys que segueixo amb interès l’obra lírica –pro­lixa i rica– de Jordi Julià (Sant Celoni, 1972), i, fora d’alguna comp­tada excepció, no em decep mai. És més, crec que la poe­sia d’aquest autor cal apre­uar-la en con­junt, d’una forma diacrònica –dei­xeu-me man­lle­var als estu­dis filològics l’adjec­tiu–. Els dos lli­bres que pre­sento, escrits con­se­cu­ti­va­ment –pri­mer Ele­gia d’agost, després L’estra­nya terra, bé que aquest va aparèixer abans–, seguei­xen el camí que va inau­gu­rar un dels títols més remar­ca­bles del poeta: Pla­nis­feri lunar (2008). Es tracta d’una poe­sia d’una extrema capa­ci­tat lírica –la bellesa de les imat­ges ens demana, sovint, el subrat­llat– que no és rar que s’aliï amb una certa denúncia social i moral. Sem­bla que el poeta enyori “un món antic per­fecte”, en què només hi havia l’esbor­rany del mal de les gui­lles, i que trobi a fal­tar aquell “pai­satge d’una altra època, / sabers i hàbits del camp, / escapçats com la llen­gua / que perd mots, sons, par­lants”. En aquests qua­tre ver­sos de L’estra­nya terra ja hi adver­tim l’ele­ment de denúncia –germà del que, des de fa anys, també esgri­meix un altre nota­ble poeta, Ponç Pons, i no sola­ment en un dels seus títols més cele­brats: Nura.

De fet, L’estra­nya terra exa­cerba aquest ele­ment de denúncia per la degra­dació del pai­satge, del país, que no tro­bem en Ele­gia d’agost, lli­bre que repre­senta la for­mu­lació lírica de la memòria d’infància –esti­val, empor­da­nesa– de l’autor. En una peça des­plaçada del lloc que es des­criu tan bé al lli­bre, El ven­tre de la balena, ens hi sorprèn un cetaci mort: “Més de vui­tanta bos­ses / li van fer un tap intern: / va morir, tip, de gana, / asfi­xiat per tant pes.” El símbol és molt potent. Julià, en aquests dos lli­bres, ha optat pel vers d’art menor, i, més con­cre­ta­ment, per l’hexasíl·lab. Això dona a cada poe­sia un aire alat de cançó, que con­trasta amb la gra­ve­tat dels assump­tes de què tracta. Hi con­tri­bu­eix la dif­ton­gació gene­ral dels hiats que hi adopta el poeta, una opció que ha anat con­so­li­dant des de fa uns quants lli­bres i que té a veure amb la importància que atri­bu­eix al cant de cada poe­sia. Encara en el lli­bre que va merèixer el premi de poe­sia dels Recvll, en la peça titu­lada Intrús, el jo recorda el “dolor en el tracte ingenu / amb l’entorn natu­ral”; un dolor físic, doncs, que, implícita­ment, sem­bla que es con­tra­posi al dolor moral que neix de l’assumpció de la irre­pa­ra­ble dege­ne­ració natu­ral que dèiem. El que pro­du­eix estra­nyesa –i dolor– és pren­dre consciència d’aquesta terra que es ven, que es fa malbé, que ha per­dut l’essència avial: “Allà la brossa hi nia / i l’estepa hi fa flor. / Pro­miscuïtat d’objec­tes, / rebuig de molts racons / que no fan una casa, / ni els records el teu món.”

Ele­gia d’agost és un lli­bre força més plàcid, més ama­ble, que el que acabo de glos­sar: els records no duen verí, i el vers els va regis­trant, emmar­cant-los (i, doncs, els con­ce­deix un gruix simbòlic). El títol és tan just, tan precís, com el del lli­bre ante­rior. Podríem dir que el con­cepte d’ele­gia s’estén, però, més enllà de l’agost del pas­sat. I, mal­grat el que apunto, la pri­mera poe­sia té a veure amb la des­trucció: en con­cret, amb un incendi devas­ta­dor (també hi començava un dels lli­bres de la tri­lo­gia dels setanta de Vinyoli, Ara que és tard, amb la “insistència rei­te­ra­tiva en el foc”). De seguida, però, l’obra ens con­vida a pren­dre “el mateix camí atàvic / que és físic i és men­tal”. I que no està, com tants dels camins des­crits a L’estra­nya terra, emmaleït. En aques­tes pàgines tan reco­ma­na­bles, el poeta hi evoca el nen, i el lec­tor té la sen­sació d’anar a l’encon­tre d’un bon sal­vatge –“com un home ances­tral”– que gau­deix bàrba­ra­ment, tres­cant per un pai­satge molt esti­mat. Els for­mi­guers són “vol­cans d’estius vis­cuts” (pro­di­gi­osa metàfora!). I una fre­gida de peix acaba amb aquesta estricta reflexió moral: “Ungits d’un verd alli­oli, / beneïts ali­ments. / Serem res­tes cor­rup­tes. / Goig sublim d’un moment.”

La memòria, doncs, encara no ferida pels anys que vin­dran, pels exces­sos come­sos, per la pèrdua de vita­li­tat –dei­xeu-m’hi insis­tir– del país, del pai­satge, de la llen­gua. Per mitjà de l’aroma d’una sem­pre­viva, el poeta con­voca el mis­teri del temps: “Ben a prop de l’espona, / quan el fred ungli el cos, / que una olor ens agom­boli, / sem­pre vius i un xic morts.” Més intensa resulta, encara, l’aroma que ve del pas­sat: “L’olor de terra molla, / de sem­pre­viva intens, / puja d’una cla­ri­ana. / Ve d’un estiu de nen.” Immune a la ferida, a la cor­rupció.

Autor: Jordi Julià. LVII Premis Recvll de Blanes. Premi Benet Ribas de Poesia 2021 Editorial: Pagès Editors Pàgines: 92 L’ESTRANYA TERRA
ELEGIA D’AGOST Autor: Jordi Julià. Premi Narcís Lunes i Boloix 2021 Editorial: Saldonar Pàgines: 80
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor