Música

JUDIT NEDDERMANN

MÚSICA

“M’he retrobat amb la pau que necessito per fer música”

SONORITAT
“Les músiques urbanes han anat creixent tant que si no hi jugues sembla que siguis de la resistència!”

Judit Ned­der­mann (Vilas­sar de Mar, 1991) estrena Lar (Uni­ver­sal / Música Glo­bal), un cinquè disc ale­gre i llu­minós que sor­geix, diu, d’haver recon­nec­tat amb ella mateixa.

Què és aquesta lar a la qual invoca en el títol del disc?
Em calia un con­cepte, com aire, l’ante­rior, que fos igual en dife­rents idi­o­mes, ja que el disc torna a estar can­tat en català, cas­tellà i, també, una mica de por­tuguès. Vaig tro­bar aquesta paraula, que és d’ori­gen llatí, i que en cas­tellà i por­tuguès s’ha man­tin­gut i, en català, ha evo­lu­ci­o­nat a llar. M’agra­dava, en part, perquè el disc l’he fet després d’haver recon­nec­tat amb mi mateixa.
Es par­lava rei­te­ra­da­ment que era el gran moment de Judit Ned­der­man... i va arri­bar la pandèmia.
Sí, i em vaig ado­nar que cal­dria fer les coses a poc a poc, que és com les he fet sem­pre. I amb bona lle­tra. Vaig enten­dre que no podia espe­rar res del que ja estigués pas­sant. Va ser un bon apre­nen­tatge de vida, perquè la veri­tat és que, just abans de la pandèmia, les coses pin­ta­ven molt bé. S’obria un camí, amb Aire, que era el d’actuar per tot l’Estat, l’Amèrica del Sud... Al final ho he aca­bat fent, però tot ha anat més lent del que em pen­sava. Això, com deia, però, ha estat un apre­nen­tatge i m’ha fet replan­te­jar-me què em fa feliç i què neces­sito. M’he retro­bat amb la pau que neces­sito per fer música, que és el que fa que la gran majo­ria d’aques­tes cançons noves traspuïn molt d’amor, molta llum.
‘Aire’, segons li he sen­tit dir, era un disc més cru i menys ama­ble.
Sí, era un disc més íntim, menys expan­siu que Lar, en què hem gra­vat tan­tes gui­tar­res com hem vol­gut, moltíssima per­cussió. Té, dins del meu estil, un punt balla­ble, fins i tot. En aquest sen­tit és impor­tant la pro­ducció d’en Pau i l’Arnau Figue­ras. Després d’haver estat produïda per tots dos per sepa­rat, els vaig pro­po­sar que aquesta vegada ho fes­sin junts i ha estat una bona com­bi­nació.
Hi ha una cançó que es diu ‘Cele­brar’. Què li cal cele­brar?
Que tinc una car­rera sòlida i visc de la meva pròpia música, amb un equip de per­so­nes que m’ins­pi­ren moltíssim i que remen en la mateixa direcció. Sento que el futur és il·lusi­o­nant.
Més enllà dels seus dis­cos ha fet estat can­tant de Coe­tus i The Gra­mop­hone Alls­tars. Li ha cos­tat tro­bar, final­ment, un lloc on sen­tir-se ple­na­ment còmoda, en el ter­reny artístic?
Sí, amb Aire, això ja vaig començar a pas­sar, i amb aquest, crec que he con­fir­mat que tinc una manera carac­terística de fer música, una sono­ri­tat que no ha estat fàcil de tro­bar. De vega­des són injus­tes, aques­tes coses, ja que quan algú troba la manera d’expres­sar-se musi­cal­ment sem­pre hi ha qui diu: “Aquest sem­pre fa el mateix!”, però escol­tar algú i iden­ti­fi­car-lo és quel­com molt valuós, crec. En tot cas mai he sen­tit que m’esti­gui repe­tint, sinó que, en cada disc, sobre­tot en el ter­reny com­po­si­tiu, noto que vaig una mica més enllà.
I va crei­xent, com a can­tant.
Em noto tran­quil·la, can­tant. He tro­bat un so que m’agrada i em sento més ferma. Anar a gra­var i sen­tir el meu propi tim­bre és una experiència sonora que em satisfà. De vega­des, quan m’escolto en gra­va­ci­ons anti­gues, trobo coses que ara no faria, com veus massa nasals, però tam­poc m’hi obses­si­ono, amb aquests detalls.
Té en compte algun tipus d’equi­li­bri idiomàtic, can­tant en català, cas­tellà i por­tuguès?
Intento que sigui natu­ral perquè can­tar en dife­rents llengües, per a mi, és una cosa com­ple­ta­ment natu­ral. Quan com­ponc i faig una melo­dia, la lle­tra em surt en l’idi­oma que surt. I, això, és una cosa tan espontània que, després, es fa estranyíssim voler-la recon­duir cap a un altre lloc. La nove­tat del disc ante­rior era que podia com­pon­dre en cas­tellà, la qual cosa mai no m’havia plan­te­jat, i em sor­pre­nia. D’altra banda soc ple­na­ment cons­ci­ent del con­text en què vivim i que la llen­gua cata­lana pateix i està en desús, però aquesta consciència, com­bi­nada amb la lli­ber­tat que sento i que tinc el dret d’exer­cir com a artista, em fa fer el que faig, que és també anar a can­tar en català a Galícia, Madrid o Anda­lu­sia. Qui em segueix crec que entén per­fec­ta­ment que canti en tres idi­o­mes.
Li és fàcil resis­tir-se al boom de les músiques urba­nes i no uti­lit­zar deter­mi­nats recur­sos?
Quan vaig començar, ara fa deu anys, no hi havia tanta pressió, en aquest sen­tit! M’he que­dat inda­gant i evo­lu­ci­o­nant amb la música que m’agrada, que és aquesta que estic fent. Les músiques urba­nes han anat crei­xent tant que si no hi jugues sem­bla que siguis de la resistència, però no em pre­o­cupa gaire, la veri­tat. Sento que la música que faig, tot i gra­var amb ins­tru­ments acústics i d’una manera que seria impos­si­ble de fer només amb un micròfon i un ordi­na­dor, també és aire fresc, i hi ha un públic que ho neces­sita. Està bé que hi hagi música per ballar, és clar, o que t’animi el dia quan l’escol­tes per la ràdio. Però tot­hom té un moment en què neces­sita cali­desa, i jo pro­curo que la meva música acom­pa­nyi d’aquesta altra manera.
Què ha escol­tat, els últims mesos?
Jorge Drex­ler, per exem­ple, que toca amb la meva ger­mana [Merit­xell Ned­der­mann], en l’últim disc. I també molta música d’aquí: Magalí Dat­zira, Ges­samí Boada, Selma Bruna, Lucía Fumero… Penso que estem en un moment bru­tal.
Judit i Merit­xell Ned­der­mann, Rita Payés, Bad Gyal i Mushkaa... Totes són de Vilas­sar de Mar!
Sí, de vega­des hi ha qui em diu: “Què ha pas­sat, a Vilas­sar de Mar?” Perquè és curiós que hi hagi tants músics, en un poble rela­ti­va­ment petit...
Aquests dies, a Vilas­sar, es fa la segona edició del Fes­ti­val Flo­ral, que diri­geix vostè i en què només hi actuen dones.
És una cosa que, amb en Martí San­cli­ment, un amic de tota la vida, vam estar sem­pre tra­mant. Tots dos tenim molta consciència femi­nista i va ser molt moti­va­dor fer un fes­ti­val dife­rent des d’on poder defen­sar una rea­li­tat que, des­gra­ci­a­da­ment, és necessària. Si el fes­ti­val inco­moda, per­fecte. I si és un fes­ti­val des d’on se cele­bra, també. Quan vam fer la pri­mera edició, i només feia que veure dones pujant a l’esce­nari, vaig pen­sar: “Anem bé, perquè és molt difícil de tro­bar, això!”
Es va gua­nyant ter­reny, però?
Crec que sí. Ningú no s’atre­veix a fer fes­ti­vals amb un car­tell en què el cent per cent siguin homes, per exem­ple. Jo tinc una situ­ació molt pri­vi­le­gi­ada, perquè el lloc que m’he anat cons­truint és sòlid, però és un pro­blema estruc­tu­ral i cal fer el que sigui per con­tra­res­tar-lo.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor