Articles

18. LO CARTANYÀ I FINS AQUÍ ‘LO TEMPS’

La pri­mera sèrie ambi­en­tada a les ter­res de Lleida va aixe­car molta pol­se­guera. “TV3 ha por­tat a la pan­ta­lla, en català estàndard, pro­gra­mes de comar­ques cata­la­nes i bar­ris de Bar­ce­lona, i la pri­mera vegada que apa­reix una moda­li­tat lingüística occi­den­tal, la tele­visió ofe­reix un esper­pent rural con­ce­but segu­ra­ment per la visió deso­ri­en­tada d’un ciu­tadà urbà.” Era un argu­ment del Cen­tre Comar­cal Llei­datà, que iden­ti­fi­cava el català estàndard amb el català cen­tral. Par­lem del 2005.

Lo Car­tanyà es va estre­nar el 16 de setem­bre d’aquell mateix any, amb el Vicenç Car­tanyà (Xavier Ber­tran) com a pro­ta­go­nista. Lo Car­tanyà era el pre­sen­ta­dor auto­ri­tari i pre­sumptuós d’una emis­sora local, el Canal In. S’expres­sava en un català de Lleida molt emfàtic, amb trets lingüístics exa­ge­rats al ser­vei d’un humor estri­pat i pas­sat de rosca. Fins i tot Jaume Cabré, escrip­tor i mem­bre de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans, va entrar en la polèmica: “El vaig tenir d’alumne, Xavier Ber­tran, en un ins­ti­tut de Ter­rassa: m’ima­gino que és ter­ras­senc [nosal­tres hi afe­gim que Ber­tran és mig ter­ras­senc i mig bala­guerí]. És un actor d’una vis còmica espa­ter­rant. Té una traça magis­tral per imi­tar els dei­xos dife­rents de la llen­gua.” I ales­ho­res Cabré esmen­tava amb encert lo Bar­gadí (Cesc Casa­no­vas), un altre per­so­natge de Lo Car­tanyà, el direc­tor del canal local: “Un indi­vidu de Barna, un par­fecte imbècil ca parla amb las as i diu ‘ca fort, tiu, com us astimo’, i cap bar­ce­loní se sent al·ludit o, si més no, molest.”

Al cos­tat d’aquests cracs, els altres per­so­nat­ges també feien par­lar: la Tilda Sola­nes (Mireia Aixalà), expa­re­lla de lo Car­tanyà; la Bor­do­nida (Eva Bar­celó), la cam­brera del bar del poble; l’Anselmo (Car­les Martínez), com­pany d’ide­als repu­bli­cans; lo Gar­retó (Jordi Figue­ras), el bar­ber d’ultra­dreta; l’Angawa (Miquel Àngel Ripeu), un home de raça negra que aca­barà tre­ba­llant a Canal In; Maria Munt (Marissa Josa), la mare del pro­ta­go­nista, i Miquel Car­tanyà (Car­les Canut), lo pare. Els actors que repre­sen­ta­ven que eren de les ter­res de Lleida també reproduïen els trets nord-occi­den­tals.

I de què anava la sèrie? Resulta que lo Car­tanyà s’havia esto­ma­cat amb Tomàs Molina, l’home del temps de TV3, arran d’una dis­cussió per si havia de ploure o no. A la tele naci­o­nal havien aco­mi­a­dat lo Car­tanyà per aquell inci­dent, i ara l’home tor­nava al poble, després de deu anys de vol­tar pel món. “Fins als ous. Aquesta és la paraula que expressa lo meu estat actual res­pecte a Bar­ce­lona.” Era a la capi­tal cata­lana on lo Vicenç havia escam­pat per última vegada el seu talent de meteoròleg. El fet és que, al final de cada capítol, lo Car­tanyà pre­sen­tava Lo Temps, una secció par­ti­cu­lar del Canal In. Al cap­da­vall, es trac­tava d’un resum de l’epi­sodi en clau de ràfegues de vent, sotra­ga­des a les regi­ons més bai­xes, tem­pe­ra­tu­res altes..., amb un mapa de Cata­lu­nya de fons i també un munt de símbols espe­ci­als, sem­pre amb la imatge de lo Car­tanyà. Amb una frase final inal­te­ra­ble: “I fins aquí Lo Temps”.

L’APUNT

Al bar del poble, la mare del Cartanyà inicia una conversa amb l’Angawa. “Que bé que parla per ser així.” Així vol dir negre. “Més fosquet que natres”, matisa la dona, que li pregunta si ve per collir pera blanquilla. L’Angawa, llavors, li explica el seu origen: és nebot de l’oncle Patrocinio per part de mare, que és sueca, blanca i cosina germana del Patrocinio, que ara s’ha mort i li ha deixat una casa en herència.

EL RECORD

La primera aparició de Vicenç Cartanyà no va ser a Lo Cartanyà, sinó a 7 de notícies, un programa d’humor que es va emetre el 2001, dirigit per Toni Soler i produït per El Terrat. El 24 d’abril del 2001, va aparèixer per primera vegada lo Cartanyà per presentar l’espai El Temps de Teleset. I què va dir? “A veure, estem en plena primavera. Temps variable i absurd.” I llavors mateix parlava d’una tarda xafogosa al delta de l’Ebre. “Com sempre. Si els foten l’aigua, no els explico la xafogor... Se’ls desfaran els pastissets...”

OH!

El grup de rock lleidatà The Companys va ser el responsable de les músiques de Lo Cartanyà. Van treure un CD amb deu temes, el primer dels quals era l’obertura: “Jo flipo amb les coses que passen pel meu cervell. Jo flipo amb l’ametlla que no puja mai de preu [...] I això de flipar és bon senyal i és d’abast universal. Jove o vell, curt de gambals, de poble o de capital.” The Companys van fer un cameo al capítol 2, en la festa d’homenatge que el director del canal ofereix a la seva estrella mediàtica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.