Pantalla

El festival FIC-CAT busca el públic jove

L’aposta pel públic jove i l’estrena de la sèrie ‘La Mirada de la Fiona’, dirigida per Dídac i Sergi Cervera, són dues de les novetats del festival de cinema en català FIC-CAT, que arrencarà el 10 de juny a Roda de Berà

“Treballem per impulsar la indústria, l’educació audiovisual per a tots els públics i, especialment, per als joves”

Amb la tossuderia de qui vol la llengua catalana al lloc que li pertoca, també al cinema, fa quinze anys Antonio Barrero va impulsar el festival internacional de cinema en català FIC-CAT. L’objectiu era promocionar, projectar i premiar exclusivament produccions en català. I aquesta premissa s’ha mantingut fidel fins avui, tot i el canvi de direcció del festival, que des de l’any passat van assumir Cris Gambín i Toni Pinel. L’edició d’enguany tindrà lloc del 10 al 17 de juny a Roda de Berà, amb dues novetats: una major aposta pels joves, no només com a públic, sinó en tot el procés organitzatiu del festival, i l’estrena de la sèrie La Mirada de la Fiona, produïda per TV3 i Yumagic Films i dirigida per Dídac Cervera i Sergi Cervera.

A la secció oficial de competició s’hi projectaran 57 produccions, entre les quals els llargmetratges Beach House, una comèdia amb tocs de thriller d’Hèctor Hernández Vicens, que arribarà a Roda en estrena europea i que serà el film que inaugurarà el certamen; Dos dies i l’eternitat, de Marc Esquirol; Un cel de plom, de Miquel Romans, sobre la vida de la republicana Neus Català; Unicorns, d’Alex Lora, i Un sol radiant, de Mònica Cambra Domínguez i Ariadna Fortuny Cardona. També a la secció oficial, hi competiran 6 documentals, 15 curtmetratges, 14 videoclips i 17 propostes de la categoria Centres Educatius, a més de les que formen part del concurs Jove 48 Hores, que convida els menors de 35 anys a crear un audiovisual en dos dies.

Una de les novetats d’aquesta edició és la Nit Jove, coordinada per una nova comissió formada per persones joves vinculades al festival des dels inicis. Amb l’etiqueta #elcurtéscinema, serà un espai dirigit als joves, en què es projectaran diversos curtmetratges al Teatre del Casino Municipal de Roda i també es muntaran activitats a la plaça de la Sardana. La directora, Cris Gambín, deixa palesa l’aposta per involucrar la gent jove: “Estem treballant colze a colze [amb la comissió jove] per assolir els objectius que ens hem proposat: que el públic més jove trobi el seu espai al FIC-CAT”.

I el segon gran atractiu d’aquesta edició serà l’estrena de la sèrie La Mirada de Fiona, que té com a rerefons la complexa temàtica de l’autoconeixement i les malalties mentals. Es projectarà el dijous 15 de juny, a dos quarts de deu del vespre, a la mateixa seu del festival. L’organització explica que un cop visualitzats en exclusiva els sis episodis de la temporada 1, es recollirà l’opinió del públic i es farà un col·loqui. Sergi Cervera, guionista, actor i codirector juntament amb Dídac Cervera, explica que la sèrie, protagonitzada per l’actriu Mireia Oriol, s’adreça especialment als millennials, “una generació que ha viscut diverses crisis”. I també destaca la importància d’estrenar una sèrie com aquesta al FIC-CAT, perquè “és un festival molt especial, sobretot referent a la llengua catalana”, a més de poder-ho fer “de la mà de TV3, ja que és una oportunitat que no es té cada dia”. Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3, ha confirmat que TV3 tornarà a col·laborar en l’edició en línia del festival, i per això 25 dels projectes del FIC-CAT estaran disponibles a TV3 a la carta. D’aquest conjunt en sortirà el Premi del Públic en línia, que s’atorgarà a la producció més viral.

Com a acte previ al festival, s’ha organitzat una jornada professional, un espai de debat i conversa per a professionals del món del cinema en català. Tindrà lloc el dijous 1 de juny a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, a Barcelona i, entre d’altres, hi prendran part la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell; la productora d’El fred que crema, Sandra Forn, i el director de vendes nacionals i adquisicions de Filmax, Jonathan Cogul. La taula rodona final girarà al voltant de la temàtica que enguany planarà sobre el festival: “El cinema en català, als cinemes”, que vol reivindicar el cinema a les sales. Per al director, Toni Pinel, a més d’impulsar el cinema en català, un dels pilars del festival del 2023 és fomentar l’eix temàtic El cinema, als cinemes: “Treballem per impulsar la indústria, l’educació audiovisual per a tots els públics i, especialment, per als joves. El FIC-CAT és un festival consolidat, en què es projecten estrenes mundials i europees, un cinema de gran qualitat, en català, sense complexos, i que ha demostrat que no té fronteres.”

Totes les sessions de projecció seran d’entrada lliure i gratuïta. Només caldrà invitació per a la inauguració i la gala de cloenda, moment en què es farà el lliurament de premis. Tindrà lloc el 17 de juny, i comptarà amb el mag Roberto Vara i el cantant i músic Hugo Marlo.

17

projectes
audiovisuals han estat produïts per alumnes de primària i secundària.

57

films
es projectaran a la secció oficial, alguns dels quals hi arribaran en estrena.

PREMI PER A VENTURA PONS

El director, guionista i productor Ventura Pons rebrà el Premi Montserrat Carulla 2023, en un acte que tindrà lloc el 10 de

juny a Roda de Berà. Ventura Pons va rodar la seva primera pel·lícula l’any 1977, Ocaña, retrat intermitent, seleccionada pel Festival de Canes, i actualment té més de trenta films a les espatlles. Pel que fa al Premi Honorífic del FIC-CAT, l’organització ha volgut que aquest any que el certamen té com a eix temàtic la defensa del cinema a les sales, sigui per al projeccionista i cinèfil Josep Maria Vallès, responsable del Museu del Cinema de Vilallonga del Camp.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor