Lletres

Crítica

SI TU NO VENS

Sembla com si Feliu Formosa s’hagués tret del damunt alguns dogmes i plantejaments teòrics, com si fos un poeta que vol investigar nous llenguatges, formes i conceptes visuals

Feliu For­mosa (Saba­dell, 1934) és poeta, tra­duc­tor i home de tea­tre. És un dels autors degans de la poe­sia cata­lana. Lli­cen­ciat en filo­lo­gia romànica a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, va ampliar els seus estu­dis a Ale­ma­nya, on va exer­cir de pro­fes­sor a la Uni­ver­si­tat de Hei­del­berg. Té una extensa obra poètica, que va que­dar reco­llida al volum: Dar­rere el vida. Poe­sia. 1972-2002 (Edi­ci­ons 62-Empúries, 2002). A la vegada ha anat con­fi­gu­rant els seus assaigs, entre els quals des­taca El pre­sent vul­ne­ra­ble (1982), un die­tari de referència, i El gest i la paraula. Assaigs 1969-2001 (Viena, 2022). Ha traduït més de cent obres literàries, de Schi­ller, Goethe, Brecht, Ibsen, Trakl, Mann, Musil o Kafka. Una llista pro­di­gi­osa. Del 1975 al 2000, durant vint-i-cinc anys, va fer de pro­fes­sor a l’Ins­ti­tut del Tea­tre. El 2005 va rebre el Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes.

Ah, sí? (Bal­bec, 2022) és el seu últim lli­bre de poe­sia, escrit entre el 2020 i el 2022. Sem­bla com si Feliu For­mosa s’hagués tret del damunt alguns dog­mes i plan­te­ja­ments teòrics, com si fos un poeta que vol inves­ti­gar nous llen­guat­ges, for­mes i con­cep­tes visu­als, regis­tres humorístics, com si estigués bus­cant una altra trans­cendència, com si cada nou lli­bre o cada nou poema fos una manera de començar.

Els poe­mes tenen un to polit, net, molt sintètic, molt prim, de reducció màxima del llen­guatge, amb una nova forma con­cep­tual de veure el món: “El núvol de Maiakovski es posa damunt el dic­ci­o­nari. Avui som petits.” Apa­rei­xen uns diàlegs entre els ver­sos, refle­xi­ons. És així com una per­sona es pot sen­tir inter­pel·lada pels seus pro­pis pen­sa­ments que van i venen. Als seus poe­mes hi ha una existència con­tin­guda que alguns dels seus lec­tors ja reco­nei­xen.

D’aquest lli­bre con­vin­dria des­ta­car els poe­mes visu­als, peces con­cre­tes, indi­ca­ti­ves de les seves inqui­e­tuds intel·lec­tu­als, que explo­ren idees. Per exem­ple, “Apro­fun­dir” està con­fec­ci­o­nat amb una sèrie de línies espa­ia­des, on es van inter­ca­lant els ver­sos buits, sense lle­tres ni parau­les, amb els ver­sos que estan con­fec­ci­o­nats amb inter­ro­gants i que aca­ben plan­te­jant el con­cepte de fondària. Altres, són expres­si­ons de rei­vin­di­cació naci­o­nal, d’alli­be­ració, que ens reme­ten als anys d’eufòria del procés. El poema “Ele­gia” és molt clar: “La ban­dera esta­tal d’aquest Ajun­ta­ment en com­pli­ment d’una sentència judi­cial.”

Alguns lec­tors es podrien endin­sar al lli­bre com un joc, com un diver­ti­ment, sense temps per ana­lit­zar-lo, tal com sí que fem amb la poe­sia pre­te­sa­ment seri­osa, com si la seri­e­tat es pogués ana­lit­zar i l’humor no tingués aquest dret. Feliu For­mosa té mol­tes pre­gun­tes que no adme­ten res­pos­tes. En un poema no exis­tei­xen els dub­tes; els dub­tes s’han de lle­gir com una afir­mació, com una rei­vin­di­cació.

“Fes-te envol­tar per una dona àgil, dina quan tres milans alcin el vol, infil­tra dino­sau­res a l’agenda.” Al lli­bre hi ha una mirada ten­dra, humorística, però amb un fons trist, nostàlgic, sense solució. Els poe­mes riuen, però, en el fons, es pot per­ce­bre com estan plo­rant amb les pedres, amb els records i les divi­ses exis­ten­ci­als que va apun­tant al llarg del lli­bre. “Val més la teva mà que el teu nom.” És com si la seva moral, la seva visió del món, no et volgués dei­xar del tot. Hi ha ver­sos en què s’acaba dilu­ci­dant la seva savi­esa, la con­cen­tració del seu talent.

AH, SÍ? Autor: Feliu Formosa Editorial: Balbec (Cafè Central i Llibres del Segle) Pàgines: 102 Preu: 18 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor