Lletres

Crítica

MORIN: L’AVENTURA I LA PASSIÓ DE LA VIDA

Des de bon començament, Morin es defineix com a francès, d’origen sefardita, parcialment espanyol i italià, àmpliament mediterrani, culturalment europeu, ciutadà del món i fill de la terra pàtria

El cen­te­nari Edgar Morin (París, 1921) ens ofe­reix a Lec­ci­o­nes de vida un recor­re­gut biogràfic i teòric sobre la seva existència i idees. Morin ha trans­for­mat el seu temps men­tre el vivia. Mem­bre d’una família sefar­dita ubi­cada a Tes­salònica i que va sal­tar per dife­rents racons d’Europa, de jove va haver de donar la cara davant els ale­manys durant la invasió de França i es va afi­liar, amb molts altres intel·lec­tu­als, al Par­tit Comu­nista, pro­va­tura fona­men­tal per des­co­brir des de dins el que sig­ni­fica el tota­li­ta­risme, una experiència que va reco­llir en alguns dels seus lli­bres impor­tants.

En for­mat d’entre­vista, sense pre­gun­tes, però amb tito­lets, el Morin –en els seus papers ofi­ci­als Nahoum–que tro­bem aquí no és el del pen­sa­ment com­plex, ni el que s’embar­bussa en refle­xi­ons teòriques, sinó un home que es des­pu­lla davant les seves inter­lo­cu­to­res i parla clar sobre els assump­tes que van sac­se­jar el segle i que el van mar­car per­so­nal­ment amb cica­trius pro­fun­des. Des de bon començament, es defi­neix com a francès, d’ori­gen sefar­dita, par­ci­al­ment espa­nyol i italià, àmpli­a­ment medi­ter­rani, cul­tu­ral­ment euro­peu, ciu­tadà del món i fill de la terra pàtria. Després d’abraçar el mar­xisme, que sem­pre l’ha acom­pa­nyat sense dog­ma­tis­mes, Morin es veu lli­gat a una tra­dició huma­nista, que va de Mon­taigne a Vic­tor Hugo.

Morin ha estat un far per als huma­nis­tes i per als libe­rals, un com­promès amb l’eco­lo­gia i la lli­ber­tat, però també un crític, fins i tot amb la repressió pro­vo­cada per l’exèrcit i la poli­cia isra­e­li­a­nes. No es queda, però, amb un ves­sant exclu­si­va­ment polític i ideològic, o amb la soci­e­tat com un tot, sinó que entra dins d’aspec­tes més per­so­nals. Pere exem­ple, sobre el con­tin­gut de la família –“em con­si­dero un mal fill i un mal pare, però un amant apas­si­o­nat”– o aposta fer­ma­ment per una poe­sia de la vida, que dife­ren­cia de la vida pro­saica, com ja havia fet en un dels seus últims lli­bres. Dona vol­tes a temes iden­ti­ta­ris, a la recerca de noves fórmu­les: “El rebuig d’una iden­ti­tat monolítica o reduc­tora, la consciència de la uni­tat/mul­ti­pli­ci­tat de la iden­ti­tat són neces­si­tats d’higi­ene men­tal per millo­rar en les rela­ci­ons huma­nes.”

Està molt bé perquè l’ora­li­tat li per­met viat­jar cap a casos con­crets de gent que l’ha influ­en­ciat, des de la Duras dels anys de la resistència fins a la valen­tia de Mit­ter­rand i la resiliència de Boris Cyrul­nik, sense obviar el que implica viure, l’atzar, la sort o la desgràcia i les dupli­ci­tats que gene­ren. La lliçó de vida no deixa al marge l’autocrítica, per exem­ple sobre la militància esmen­tada o sobre la feli­ci­tat, que con­si­dera que només dura un període breu de temps. Entre les múlti­ples anècdo­tes que fa esbro­tar, inci­deix en la seva experiència poètica: “La poe­sia comença amb la vida; flo­reix quan apa­reix el que ano­me­nen ale­gria de viure, el que fa som­riure al nadó, sal­tar als gos­sos, esti­rar-se als gats, jugar als cadells dels mamífers o el que fem nosal­tres matei­xos amb ale­gria a la infan­tesa, l’ado­lescència o, fins i tot, en l’edat adulta.” Visca!

Lecciones de un siglo de vida
Autor:
Edgar Morin
Traducció:
Núria Petit Editorial:
Paidós
Preu:
13,30 euros

Arild Andersen toca el cel amb el seu nou quartet

Aquesta mena de ressò, l’espai metafísic que caracteritza els discos del segell alemany ECM, ha estat un dels signes distintius de la discogràfica des de la seva fundació. Amb cinquanta-tres anys implicat en les gravacions, el contrabaixista noruec Arild Andersen torna a demostrar les seves habilitats en un disc únic, amb el categòric títol Affirmation. Andersen va debutar amb ECM el ja llunyà 1970, en d’un disc de Jan Garbarek, un dels clàssics del segell. Avui es presenta amb el bateria Hakon Mjaset Johansen, i amb dues estrelles emergents Marius Neset –saxo– i Helge Lien –piano–, que lideren projectes personals. Basant-se estrictament en les afinitats i la improvisació, escoltar aquest disc és com llegir poesia de la bona, té diferents lectures, fins i tot una lectura diferent cada cop que l’escoltes. En qualsevol cas, totes provoquen un estat d’amplitud, de respirar lliure... L’espontaneïtat com a bandera és una de les distincions del treball dins un disc que es va gravar fa un any i mig al Rainbow Studio d’Oslo. Els intervals orientalitzants, quasi romàntics, d’Andersen són ben presents en un treball únic, en què la solidesa no impedeix l’originalitat genial.

Affirmation
Autor:
Arild Andersen Group
Discogràfica:
ECM
Preu:
18 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor