Arts visuals

Articulacions

EL LLANGARDAIX DE BERNAT MARTORELL

És sorprenent que d’un sol pintor conservem tantes mostres de dibuixos ocults al revers de les seves obres

Aquests dies he vol­tat per Lis­boa con­vi­dat per la dele­gació del govern de la Gene­ra­li­tat a Por­tu­gal (gràcies, Rui, Marta, Gerard i David) per impar­tir una con­ferència al Museu Naci­o­nal de Arte Antiga de la capi­tal por­tu­guesa, apro­fi­tant que allà es pot veure l’expo­sició Bar­ce­lona Gótica. Obras do Museu Dio­ce­sano e da Cate­dral de Bar­ce­lona . Si han de visi­tar la ciu­tat abans del 6 d’agost, no dub­tin a crus­pir-se uns bons pastéis de Belém i, abans o després, dei­xar-se caure pel museu per gau­dir de la mos­tra.

L’expo­sició és una selecció de peces gòtiques que pre­te­nen il·lus­trar sobre l’esplen­dor artística cata­lana dels segles XIV i XV, i s’ha de cele­brar com una bona ini­ci­a­tiva d’inter­na­ci­o­na­lit­zació de la nos­tra cul­tura. Hi tro­ba­ran grans noms com els dels ger­mans Serra, Lluís Bor­rassà i Ber­nat Mar­to­rell. Sobre el dar­rer, sem­pre dic el mateix: si hagués nas­cut a Itàlia avui seria una patum dels pin­zells mun­di­al­ment reco­ne­guda. Un dels aspec­tes que sem­pre m’ha fas­ci­nat més de Mar­to­rell és la seva faci­li­tat per al dibuix, apti­tud que s’explica per la seva faceta d’il·lus­tra­dor de lli­bres il·lumi­nats. Fa anys, el Museu d’Art de Girona va dedi­car-li una expo­sició en què, pre­ci­sa­ment, un dels aspec­tes que es des­ta­cava era la gran quan­ti­tat de dibui­xos al car­bo­net, a manera d’esbos­sos, que apa­rei­xien al revers d’una de les seves grans obres, el retaule de Sant Pere de Púbol. Això no és gens habi­tual en els nos­tres pin­tors medi­e­vals. Durant aquests anys he vist cen­te­nars de com­par­ti­ments de retaule per la part poste­rior, i cre­guin-me quan els dic que és missió gai­rebé impos­si­ble tro­bar-ne. Però al retaule de Púbol, en una sola obra, en tro­bem una tren­tena, mal­grat que no tots van ser rea­lit­zats per Ber­nat Mar­to­rell, ja que alguns podrien ser obra dels seus aju­dants.

No fa pas gaire temps algú va con­vi­dar-me a exa­mi­nar una obra de Mar­to­rell con­ser­vada en mans pri­va­des. Era una pin­tura cone­guda i publi­cada, però la sor­presa va ser que, al revers, el pin­tor s’havia entre­tin­gut a dibui­xar un llan­gar­daix, un rèptil que havia pas­sat per alt als espe­ci­a­lis­tes. Era un esbós o un diver­ti­mento en un moment d’avor­ri­ment? Qui ho sap. En tot cas, aquell pobre llan­gar­daix havia estat espe­rant sis segles que algú el reco­negués. Una cosa simi­lar va pas­sar-me l’altre dia a Lis­boa, on el direc­tor del museu, en Joa­quim Cae­tano, va mos­trar-me al mòbil el revers d’una pre­del·la de retaule, que par­ti­cipa en l’expo­sició i va ser pin­tada per Mar­to­rell, en què men­tre feien el mun­tatge de la mos­tra van des­co­brir diver­sos dibui­xos fets al car­bo­net. Nova­ment, el mes­tre, gui­xant, assa­jant, diver­tint-se.

És real­ment sor­pre­nent que d’un sol pin­tor con­ser­vem tan­tes mos­tres de dibui­xos ocults al revers de les seves obres. No queda cap dubte que Mar­to­rell era pro­cliu a aquesta pràctica, que no només ens acosta una mica més al conei­xe­ment de l’artista i del seu mètode, sinó que esdevé una petita fines­tra al pas­sat que ens per­met veure’l en la inti­mi­tat del seu taller, pen­sant, cre­ant, mirant al sos­tre, emba­da­lint-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor