Teatre

Aforismes col·lapsats

La directora Glòria Balañà proposa una mirada profunda sobre els pensaments de Montaigne. El seu l’aïllament voluntari coincideix amb els confinaments domiciliaris recents. La seva reflexió d’humanista escèptic espetega en la foscor

INDAGAR
Glòria Balañà és una directora que indaga: ara amb la dramatúrgia de Sadurní Vergés i, sovint, de bracet de Victoria Szpunberg

Com una tam­bo­ri­nada incle­ment. La dra­matúrgia d’Els ossos de Mon­taigne con­trasta entre l’adjec­tiu eru­dit que arros­sega sig­ni­fi­cació específica i el movi­ment que, per moments, apa­reix des­con­nec­tat del que es parla. Resulta que el pen­sa­dor Mic­hel de Mon­taigne (1533-1592), que ha estat ins­pi­ra­dor per a molts filòsofs poste­ri­ors (des de René Des­car­tes fins a Vir­gi­nia Woolf i Fri­e­drich Nietszche), va deci­dir recloure’s en la sole­dat del seu cas­tell i dei­xar diva­gar els seus pen­sa­ments. Sense una trama argu­men­tal (sí que hi emer­geix una intro­ducció i un final que fa d’epíleg i que apro­fita la coin­cidència de la tro­ba­lla de l’esque­let de Mon­taigne) deixa que els pen­sa­ments implo­si­o­nin com eslògans ina­ca­ba­bles, amb refle­xi­ons que s’amun­te­guen unes dar­rere les altres. Una mirada lúcida, un pen­sa­ment huma­nista, escèptic i catòlic, con­tra­dic­tori, que con­vida a lle­gir-lo amb més calma. La qui­e­tud que tant cele­brava Mon­taigne no és tal, perquè el seu cer­vell és irre­fre­na­ble. L’espec­ta­cle demana una atenció con­tem­pla­tiva, no mili­tant L’espec­ta­dor que vul­gui abraçar molt estre­nyerà ben poc. En canvi, dei­xar que la tem­pesta cai­gui a sobre i que algu­nes idees entrin com un raig de sol enmig d’un cel enca­po­tat és una bene­dicció. I, al davant tres cos­sos donen ànima tot res­se­guint (per empa­tia o per con­trast) la sono­ri­tat de les parau­les, la potència radi­cal d’un Mon­taigne que se sap en un món de pri­vi­legi i car­re­gat d’injustícia que, com a alcalde de Bor­deus, va pro­var de rela­ti­vit­zar amb una sort miti­fi­cada però insu­fi­ci­ent.

Els ossos de Mon­taigne es va estre­nar al Grec del 2022 i ara fa una estada a l’Esce­nari Joan Brossa del Cen­tre de les Arts Lliu­res, fins l’11 de juny. L’arren­cada del mun­tatge és a la seu de la Fun­dació Brossa i s’acce­deix a l’esce­nari per una esquerda des­co­ne­guda pel públic entre els dos espais. Balañà es dis­tan­cia de la con­ferència per­for­ma­tiva, d’apor­tar un per­so­natge con­cret que exposi raci­o­nal­ment l’uni­vers de Mon­taigne. És fidel al desor­dre del pen­sa­ment capriciós i con­vida el públic a rebre l’embat de les marees que les duen d’un lloc a un altre, intuïtiva­ment. Al cos­tat d’aquests afo­ris­mes se n’amun­te­guen d’altres que en són hereus. No s’indica quasi mai si són pen­sa­ments de John Cage, Susan Son­tag o Blaise Pas­cal. En tot cas, el tea­tre és “una altra manera d’ano­me­nar la vida”, com indica Cage.

Es diu que el pare de Mon­taigne el va por­tar a viure amb page­sos els pri­mers tres anys de vida. Després va haver d’apren­dre la lle­tra i la ciència. I va anar com­ple­tant el seu pen­sa­ment des de l’obser­vació i el viatge (tant filosòfic com físic). Va pro­var de con­ci­liar l’embat de reli­gi­ons pro­cu­rant esto­var les ten­si­ons entre els dos rivals (el cato­li­cisme i el pro­tes­tan­tisme). Quan es va pen­sar que al Nou Món es podria cons­truir la soci­e­tat ideal va ado­nar-se que, en rea­li­tat les potències apro­fi­ta­ven el des­co­bri­ment per acla­pa­rar els seus poblats ori­gi­na­ris i extreure tanta riquesa com els vai­xells eren capaços d’embar­car. Després d’abran­dar l’eman­ci­pació de l’home davant la religió, per­ce­bia que aquest tam­poc era inno­cent, que l’ambició crei­xia sense atu­ra­dor. Els ossos de Mon­taigne fa una referència a Tarkovski: “No us sem­bla que les plan­tes sen­ten, medi­ten, que els arbres s’ente­nen? No cor­ren cap a enlloc. Nosal­tres, en canvi, cor­rem, espe­ri­tats, i diem coses banals.” L’home ha pas­sat a ser l’amo de l’Uni­vers i el sot­met sense escol­tar la natura ni tam­poc Déu que li ha brin­dat l’opor­tu­ni­tat al Gènesi. L’home és mor­tal, i per això com­pa­nyies com Pagans ja en feien un cant a la sim­bi­osi de la natura a Arbres que tren­quen ossos. Aquesta set­mana (que s’han pre­sen­tat els pro­jec­tes cata­lans que es des­plaçaran a la Qua­dri­en­nal de Praga), de fet, l’escenògraf Albert Pas­cual adver­tia de la vida paral·lela dels fongs, que es desen­vo­lupa a espat­lles d’una soci­e­tat que exer­ceix el poder amb la carac­terística del cavall d’Àtila.

Fa unes set­ma­nes, en aques­tes pla­nes de La República, Santi Bor­rell feia una anàlisi de Camins que el temps no esborra (Edi­to­rial Afers 2022), de Vicent Alonso, reco­ne­gut per la tra­ducció dels Assaigs de Mon­taigne (Proa 2006-2008). Alonso també va optar per un aïlla­ment volun­tari avançant la seva jubi­lació a la uni­ver­si­tat. En aquest die­tari el pen­sa­ment de Mon­taigne és pro­ta­go­nista perquè coin­ci­deix amb l’època de la tra­ducció. El seu die­tari remet, doncs, a aquest pen­sar de Mon­taigne. La dra­matúrgia de Sadurní Vergés con­clou la veu del pen­sa­dor francès amb una con­fessió: “Cal aco­mo­dar la meva història a l’hora. Aviat podria can­viar, no només per la for­tuna, sinó per la intenció. És un inven­tari d’acci­dents diver­sos i muta­bles i d’ima­gi­na­ci­ons irre­sol­tes i, si s’escau, contràries. Tant és així que em con­tra­dic tot sovint, però la veri­tat no la con­tra­dic gens ni mica. L’ànima sem­pre està apre­nent i posant-se a prova.”

Glòria Balañà (recent­ment ha estre­nat Tot el que pas­sarà a par­tir d’ara) és una direc­tora que indaga. Ara, amb Vergés, però sovint amb la intuïció de Vic­to­ria Szpun­berg, amb qui coin­ci­deix amb una mirada pre­o­cu­pada per la soci­e­tat. Balañà hi ha bus­cat res­posta a par­tir de Ste­ven Berkoff (Decadència), Ionesco (Cadi­res) i Caryl Churc­hill (El setè cel). Amb Szpun­berg han fet peces com Boys don’t cry i La marca pre­fe­rida de las her­ma­nas Claus­man. La recerca de la dra­ma­turga, per la seva banda, l’ha dut a des­til·lar a l’escena Han­nah Arendt (Amor mundi). Són veus pre­o­cu­pa­des per un exis­ten­ci­a­lisme mili­tant en una soci­e­tat d’entre­te­ni­ment, de bui­dor, de sim­pli­fi­cació de mis­sat­ges. Per això aquests Ossos de Mon­taigne poden ser con­si­de­rats exces­sius, impos­si­bles d’abas­tar. Al final, com Mon­taigne, les cre­a­do­res adver­tei­xen que el seu cos aca­barà clos en un clot. I que, si la natura es trans­forma contínua­ment i evo­lu­ci­ona segons les con­di­ci­ons que es dis­posi en cada moment, la huma­ni­tat pot dei­xar pen­sa­ment per subli­mar els com­por­ta­ments. Per con­fiar, ni que sigui utòpica­ment, en soci­e­tats que, com deia Txèkhov, hau­ran superat el dolor i la misèria (com recull el qua­dre icònic de Millet amb els cam­pe­rols de L’ange­lus) i que agrai­ran l’esforç de les gene­ra­ci­ons pre­de­ces­so­res per l’esta­tus de con­vivència i con­for­ta­bi­li­tat que en puguin gau­dir i com­par­tir. Siguin més o menys soci­a­bles.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.