Arts visuals

ALBERT VELASCO

HISTORIADOR DE L’ART, AUTOR DEL LLIBRE ‘A LA RECERCA DE L’OBRA PERDUDA’

“Els museus no fan un seguiment prou acurat del mercat de l’art”

POLITITZACIÓ
“És trist que unes obres d’art que explicaven la relació de dos territoris agermanats acabin generant una situació anticatalanista”
AFANY DE POSSESSIÓ
“El que porta la gent a col·leccionar és l’afany de possessió. És un fet més masculí perquè els homes som més possessius”
PATRIMONI FUGISSER
“Catalunya ha estat una de les comunitats més afectades per la destrucció i per la sortida de patrimoni a l’estranger”
CAS SIXENA
“Polítics i religiosos d’Aragó, la judicatura i el govern espanyol van provocar una situació inèdita en la història de la museologia mundial”
ADQUISICIONS
“Avui dia, en general, els conservadors de museus no segueixen el mercat, i el mercat és una font d’oportunitats”

En un dels capítols del lli­bre A la recerca de l’obra per­duda (Pòrtic), que explica la història de l’arqueta que havia con­tin­gut una sandàlia de la Mare de Déu, l’his­to­ri­a­dor de l’art i medi­e­va­lista Albert Velasco (Lleida, 1976), con­fessa que la recerca el feia sen­tir “com una versió de secà de l’Indi­ana Jones”.

Té la sen­sació que va res­se­guint sem­pre un mapa del tre­sor?
Sí, la tinc motes vega­des. És una imatge que han con­tribuït a difon­dre el cinema i la lite­ra­tura i que està molt miti­fi­cada, però contínua­ment tinc aquesta sen­sació que vaig rere una pista i una altra, i és apas­si­o­nant.
La recerca deu ser tant o més interes­sant que un cop tro­bada la peça?
A mi m’agrada bus­car el tre­sor. La recerca dona mol­tes satis­fac­ci­ons i, a més, sem­pre intento que acabi plas­mada en paper. Les recer­ques que explico al lli­bre són la cara B de les inves­ti­ga­ci­ons, perquè ja ho tinc tot publi­cat a les revis­tes i lli­bres espe­ci­a­lit­zats. Però com que dar­rere de totes aques­tes històries hi ha un com­po­nent més aven­tu­rer, con­si­de­rava que agru­pa­des en un lli­bre podien fer pas­sar bones esto­nes a la gent. La nos­tra missió és fer recerca, publi­car resul­tats i fer avançar el conei­xe­ment, però la fina­li­tat última, i diria que la més impor­tant, és con­nec­tar amb la soci­e­tat: fer veure a la gent que el patri­moni, la història, l’arque­o­lo­gia, i en gene­ral tot allò que penja de les huma­ni­tats, és fona­men­tal per a la seves vides.
Sobre la sen­sació de tro­bar una obra per­duda, escriu: “Se’m fa difícil des­criure les ares­tes d’aquest neguit que l’avant­sala de la des­co­berta em pro­du­eix. És una mena d’angoixa [...] I, de sobte, el clic.”
La sen­sació del moment de la tro­ba­lla és molt fugis­sera; és com una pujada d’adre­na­lina. Algun cop he fet la broma que és com la pujada que pro­vo­quen les dro­gues: una sen­sació molt pun­tual que des­a­pa­reix. En canvi, el procés de recerca és satis­facció rere satis­facció, i en el segui­ment està la gràcia. La des­co­berta és el premi, però es gau­deix molt més del procés.
De quina de les “aven­tu­res” se sent més satis­fet? De l’arqueta de Bell­puig de les Ave­lla­nes que havia guar­dat la relíquia de la Santa Sandàlia de la Mare de Déu? De l’ampo­lleta persa a la Vall d’Aran? Del retaule gòtic que tenien ama­gat a Abe­lla de la Conca?
És molt difícil triar, però si m’he de que­dar amb una trio la de la Mare de Déu de Bell­puig de les Ave­lla­nes, pel que va impli­car: la tor­nada, durant deu dies, de la Mare de Déu al mones­tir. Allò va ser el millor que m’ha pas­sat a la vida com a pro­fes­si­o­nal. Vam arri­bar amb la fur­go­neta, escor­tats pels Mos­sos d’Esqua­dra, amb el Cen­tre de Res­tau­ració de Béns Mobles... Vam des­car­re­gar la caixa i la gent ens abraçava i plo­rava... Gent dels pobles del cos­tat havien vin­gut a fer-nos la rebuda; escoltàvem com sona­ven les sar­da­nes a tot drap per la mega­fo­nia del mones­tir, les cam­pa­nes repi­cant...
Rebut com un heroi.
Tenia la sen­sació que després de tots els anys d’estudi, de tra­jectòria, ja no podia fer res millor. Allò era la Cham­pi­ons. Aquell dia es va demos­trar que un frag­ment de pedra poli­cro­mada del segle XIV pot gene­rar una sèrie de sen­ti­ments en la gent, que és el que dona sen­tit al patri­moni. Aque­lla peça ens va fer ado­nar de com és d’impor­tant el patri­moni per enten­dre’ns a nosal­tres matei­xos.
Aquell dia va ser un dels més feliços, però un dels més tris­tos devia ser l’11 de desem­bre del 2017, quan la Guàrdia Civil va entrar al Museu de Lleida per empor­tar-se les obres d’art cap a Sixena. Com explica tot el que va pas­sar?
El Museu de Lleida m’ha donat el dia més feliç de la meva vida, el que acabo d’expli­car sobre la Mare de Déu de Bell­puig de les Ave­lla­nes, i també el més trist, que és aquest del 2017. Ara que ha pas­sat el temps, les sen­sa­ci­ons con­ti­nuen i roma­nen ben vives. No obli­daré mai el que va pas­sar aquell dia al museu i no obli­daré mai qui ho va pro­vo­car: els repre­sen­tats polítics i reli­gi­o­sos d’Aragó, del govern espa­nyol, de la judi­ca­tura. Van pro­vo­car una situ­ació anòmala i inèdita en la història de la muse­o­lo­gia mun­dial. El que va pas­sar a Lleida va ser gravíssim. Ho recordo amb tris­tesa perquè el que va pas­sar aquell dia, en el fons, com va dir la sentència del Tri­bu­nal Suprem, estava pro­vo­cat per un defecte de forma. I crec que un defecte de forma no pot gene­rar anys i anys d’enfron­ta­ment, ni veure les imat­ges dels Mos­sos d’Esqua­dra pegant els ciu­ta­dans fora del museu; és incon­ce­bi­ble. Tots ple­gats hem de fer la reflexió de si tots aquests anys de con­flicte per un defecte de forma han val­gut la pena. Per a mi, la res­posta és evi­dent.
És evi­dent que el procés de Sixena no només anava d’art, sinó que hi havia una pàtina d’anti­ca­ta­la­nisme per part d’Aragó.
És evi­dent que l’excusa va ser el patri­moni, però aquí hi ha un caldo de cul­tiu que s’ha anat cui­nant des del tar­do­fran­quisme, i sobre­tot durant els anys setanta i vui­tanta, amb una sèrie de cape­llans de la zona de la Franja i de la zona més ori­en­tal d’Aragó –que no és la Franja–, que no volien pertànyer al Bis­bat de Lleida, per unes con­no­ta­ci­ons anti­ca­ta­la­nis­tes furi­bun­des. Aquest caldo de cul­tiu va pro­vo­car aque­lla situ­ació que després va deri­var en altres mos­tres d’anti­ca­ta­la­nisme, fins i tot ben explícites per part de per­so­nes, com ara el pre­si­dent de la Comu­ni­tat d’Aragó, Javier Lambán, que s’ha fet un fart de donar mos­tres en aquest sen­tit. És tristíssim que unes obres d’art que expli­ca­ven la relació de dos ter­ri­to­ris ager­ma­nats durant segles aca­bin gene­rant una situ­ació anti­ca­ta­la­nista d’aquest cali­bre.
Diu que als ara­go­ne­sos només els ha interes­sat avi­var la con­fron­tació amb els cata­lans i mirar de des­pos­seir de patri­moni el Museu de Lleida i el MNAC. I avisa: “Cal­cem-nos, perquè això encara no s’ha aca­bat.” Fa una mica de por, tot ple­gat.
Els res­pon­sa­bles polítics ara­go­ne­sos han actuat d’una manera molt irres­pon­sa­ble en tot aquest afer. Tinc l’espe­rança que el temps els posi a tots a lloc, perquè no es pot atiar el foc de la manera que l’han atiat. A més, podrien gene­rar altres con­flic­tes simi­lars que no pro­vo­quen perquè les peces que podrien recla­mar estan a l’Estat espa­nyol i ja els està bé que esti­guin allí. El pro­blema és que esti­guin a Cata­lu­nya. Hi ha infi­ni­tat de museus de l’Estat (a Sevi­lla, Bil­bao, Madrid, Pon­te­ve­dra, Toledo...) amb obres d’art ara­go­ne­ses que no recla­ma­ran mai.
Això ho explica tot.
Sí. I hi ha més casos judi­ci­als que estan per caure i que vin­dran per dues vies dife­rents. D’una banda, estem espe­rant que el Suprem dicti sentència sobre l’art de la Franja. Molta gent es pensa que el litigi per l’art de la Franja és el mateix que el de Sixena i no, són dife­rents. Quan surti aquesta sentència serà fona­men­tal perquè no només tindrà afec­tació sobre el patri­moni ara­gonès con­ser­vat a Cata­lu­nya, sinó sobre qual­se­vol peça d’art sacre venuda a l’Estat durant el segle XX, i podrà afec­tar infi­ni­tat de museus i col·lec­ci­ons pri­va­des de tot l’Estat. Les con­seqüències poden ser enor­mes. Veu­rem què sen­ten­ciarà el Suprem, perquè una cosa és que vagi en con­tra dels interes­sos de Cata­lu­nya, que això ja hem vist dar­re­ra­ment que hi estan abo­nats, i una altra cosa és que vagi en con­tra dels interes­sos d’infi­ni­tat de museus i col·lec­ci­ons espa­nyo­les. I, d’altra banda, és evi­dent que la sentència que ja tenim del Suprem de Sixena sí que gene­rarà altres liti­gis, perquè al Museu de Lleida encara es con­ser­ven obres de Sixena que no van for­mar part d’aque­lles ope­ra­ci­ons de com­pra­venda dels anys vui­tanta. Per tant, no sé quant tri­ga­ran, però els polítics ara­go­ne­sos obri­ran nous fronts judi­ci­als per recu­pe­rar les peces que encara estan a Lleida.
Les raons per les quals va ple­gar del Museu de Lleida el juny del 2019 encara no es poden expli­car?
No. Encara no és el moment.
El de Lleida ha estat un museu amb una política d’adqui­si­ci­ons d’obres molt activa, en part per pal·liar les pèrdues dels liti­gis de Sixena i la Franja. A la resta de museus, aquesta política ha estat la cor­recta?
Tinc una opinió bas­tant crítica sobre aquesta qüestió, i suposo que el que diré pot­ser no agra­darà a alguns com­panys meus del món dels museus. Trobo que des dels museus cata­lans no es fa un segui­ment prou acu­rat del mer­cat de l’art ni del col·lec­ci­o­nisme per tal d’engran­dir les nos­tres col·lec­ci­ons públi­ques. És a dir, no hi ha con­ser­va­dors de museu amb el per­fil que jo tenia al Museu de Lleida, de fer un segui­ment exhaus­tiu del mer­cat a la recerca de peces que puguin interes­sar. En gene­ral, els con­ser­va­dors no seguei­xen el mer­cat. I el mer­cat és una font de proveïment d’objec­tes i d’apa­rició d’opor­tu­ni­tats molt impor­tant. Espero que en els pro­pers anys els com­panys dels museus cata­lans es posin les piles en aquest sen­tit. Perquè és una de les obli­ga­ci­ons que té un con­ser­va­dor de museu: fer un segui­ment del mer­cat per tro­bar opor­tu­ni­tats. La Gene­ra­li­tat ha fet un esforç ingent els dar­rers anys per apor­tar diners i fer adqui­si­ci­ons, però hi ha mol­tes opor­tu­ni­tats que es dei­xen esca­par.
Un exem­ple és el cas que expli­cava en un arti­cle publi­cat a La República, sobre una obra de Jaume Huguet.
Em consta que és un arti­cle que no ha agra­dat gens a deter­mi­na­des per­so­nes.
Perquè qüesti­ona el paper de l’admi­nis­tració a l’hora d’adqui­rir les obres?
Sí. Jo col·laboro habi­tu­al­ment amb l’admi­nis­tració, però con­si­dero que he de ser crític. Sem­pre he lloat els meus com­panys de museus o de l’admi­nis­tració quan han fet bé les coses, però con­si­dero que també tinc dret a mani­fes­tar les meves opi­ni­ons contràries o dis­cre­pants. El que no entenc és que això pugui no agra­dar, perquè el que deia en aquell arti­cle era ben nor­mal i la queixa era jus­ti­fi­cada.
Les cases de sub­has­tes són tot un món. Al lli­bre explica que l’admi­nis­tració és lentíssima, i que tot s’agi­litza fent “les típiques tru­ca­des a cer­tes per­so­nes de la Gene­ra­li­tat”. Aquesta és la clau?
Va ser el que va pas­sar amb la Mare de Déu de Bell­puig de les Ave­lla­nes. Al Museu de Lleida volíem aque­lla obra perquè era fona­men­tal per al dis­curs del museu, i teníem por –i que s’enten­gui el que ara diré– que el MNAC també s’hi interessés, perquè és una peça relle­vant, que podria estar per­fec­ta­ment en qual­se­vol museu del món. Per això vam jugar les nos­tres car­tes i vam fer algu­nes tru­ca­des per posi­ci­o­nar-nos. Cer­ta­ment, el món del mer­cat és molt dinàmic, tot és fugis­ser, i, per con­tra, cada vegada l’admi­nis­tració, que hau­ria de ser més ràpida i efi­ci­ent, va a pit­jor. Són dos mons amb dinàmiques antagòniques. Les per­so­nes que estem al mig hem d’inten­tar faci­li­tar les coses. Jo dic sovint que soc un faci­li­ta­dor del mer­cat: intento posar en con­nexió el mer­cat amb l’admi­nis­tració per acon­se­guir que deter­mi­na­des peces aca­bin for­mant part del patri­moni públic. Perquè els museus no són de l’admi­nis­tració; nosal­tres en som els pro­pi­e­ta­ris i els prin­ci­pals bene­fi­ci­a­ris.
Els diners que des­tina l’admi­nis­tració a l’adqui­sició d’obres són sufi­ci­ents?
Per a una per­sona que es dedica a això sem­pre és poc. Tenim l’admi­nis­tració que tenim i tenim les neces­si­tats que tenim, que són molt grans. Al món del mer­cat i de l’adqui­sició i recu­pe­ració de patri­moni, evi­dent­ment que s’hi des­ti­nen diners, però si ho com­pa­rem, en pro­porció, amb els diners que hi des­ti­nen a l’Estat espa­nyol, és molt menor. La Gene­ra­li­tat ha fet un esforç molt gran en els dar­rers anys, però crec que encara ens hem de posar més les piles.
L’art ha d’estar sem­pre al seu lloc d’ori­gen?
Si això ho pre­gun­tes a qual­se­vol his­to­ri­a­dor de l’art, i jo m’hi incloc, la res­posta és evi­dent: l’art sem­pre ha d’estar al seu lloc d’ori­gen, sem­pre. Les peces de Sixena no hau­rien d’haver sor­tit mai del mones­tir de Sixena. I les peces de les esglésies de la Franja no hau­rien d’haver sor­tit mai d’allà. Això és inqüesti­o­na­ble. Però la història és un caprici rere un altre: hi ha guer­res, hi ha legis­la­ci­ons poc pro­tec­ci­o­nis­tes amb el patri­moni i hi ha tota una sèrie d’agents que han pro­vo­cat que les peces hagin sor­tit. I si han sor­tit de manera legal, i d’acord amb la legis­lació que hi havia en aquell moment, què hi podem dir nosal­tres? Cata­lu­nya ha estat una de les comu­ni­tats autònomes més afec­ta­des per la des­trucció i per la sor­tida de patri­moni cap a l’estran­ger. Si vas pel món, a Nova York, París, Roma..., sem­pre tro­bes peces cata­la­nes. Però el que no podem dir és: “Des­ba­lles­tem els museus, i totes les peces als seus llocs!” No, els museus són ins­ti­tu­ci­ons fona­men­tals i no ens els podem car­re­gar. Però pel que fa a aque­lles peces que hagin mar­xat de manera il·legal o per con­flic­tes bèl·lics o per situ­a­ci­ons colo­ni­als, s’han d’ence­tar pro­ces­sos de res­ti­tució.
Al lli­bre explica uns quants des­as­tres patri­mo­ni­als. L’Església en té bona part de culpa?
El més fàcil és car­re­gar les tin­tes con­tra els anti­qua­ris i l’Església, que són agents en tot aquest pro­blema, i que en tenen bona part de culpa, però s’han d’expli­car les situ­a­ci­ons. En el con­text de la Cata­lu­nya de finals del segle XIX i prin­ci­pis del XX, en què la legis­lació no pro­te­gia aques­tes peces, en què l’església estava sumida en una galo­pant crisi econòmica, i en un con­text en què els anti­qua­ris feien la seva feina... Si sumem tot això, el còctel és explo­siu. Això vol dir que els anti­qua­ris eren males per­so­nes i que els cape­llans eren males per­so­nes? No, és molt més com­plex que tot això. És evi­dent que hi va haver cape­llans i anti­qua­ris que van actuar amb cobdícia, però també hi va haver anti­qua­ris que es van limi­tar a fer la seva feina d’acord amb la lega­li­tat vigent, i hi va haver cape­llans i bis­bats que es van veure obli­gats a des­pren­dre’s de patri­moni perquè no els va que­dar cap més remei. Hem d’anar amb cura a l’hora de fer anàlisis, perquè tenim tendència a ana­lit­zar situ­a­ci­ons de fa més de cent anys amb cri­te­ris actu­als, i això no ser­veix.
Per exer­cir bé la seva feina cal estar infec­tat amb el que ano­mena “el virus de la cerca i cap­tura d’obres per­du­des”. Quina és la clau per fer bé la feina?
Hi ha una cosa òbvia: que t’agradi la recerca, que siguis una per­sona curi­osa, tafa­nera. A mi això em ve perquè el meu pare era anti­quari i des de petit he tin­gut una certa relació amb el mer­cat. I és en el mer­cat on es pro­du­ei­xen mol­tes d’aques­tes tro­ba­lles. No sem­pre. Però per tenir el meu per­fil, que no és un per­fil habi­tual, sinó una mica estrany, s’han de donar tota una sèrie de cir­cumstàncies. Bàsica­ment, que t’agradi la recerca, que se’t doni bé i que et sàpigues moure en aquest món. És com el peri­o­disme: com­par­tim molts punts de vista i mol­tes meto­do­lo­gies.
Al lli­bre explica com són d’impor­tants els mit­jans de comu­ni­cació per als his­to­ri­a­dors de l’art.
Són fona­men­tals en la nos­tra tasca. Sem­pre he inten­tat man­te­nir una relació molt directa amb la premsa, perquè sou els nos­tres medi­a­dors. Els his­to­ri­a­dors de l’art que no col·labo­rin amb la premsa no podran acon­se­guir una part dels seus objec­tius pro­fes­si­o­nals.
Per la seva acti­vi­tat a les xar­xes social, diria que també són impor­tants per a un his­to­ri­a­dor de l’art?
Són fona­men­tals. Hi ha his­to­ri­a­dors de l’art que no tenen interès a con­nec­tar amb el públic i que només volen la recerca i la torre d’ivori de la inves­ti­gació. Jo crec que s’equi­vo­quen. Avui dia un his­to­ri­a­dor de l’art que vul­gui arri­bar a la ciu­ta­da­nia, si pres­cin­deix de les xar­xes soci­als, ja ha begut oli. Es tracta d’ino­cu­lar el virus del patri­moni a la gent, i que s’adoni que el patri­moni és una part impor­tant de la seva vida i de la seva iden­ti­tat.
En aquest moment està immers en la recerca d’alguna obra per­duda?
Sem­pre tinc coses en dansa, es puguin expli­car no, però sí que des de fa anys tinc l’ullet cla­vat en una peça: el Sant Bol­quer del Nen Jesús que es con­ser­vava a Lleida. Una relíquia medi­e­val que va des­a­parèixer l’any 1936 i de la qual només es coneix una foto­gra­fia. Ben aviat inten­taré cla­var-li la dent perquè és un tema apas­si­o­nant.
Ja en té prou pis­tes?
Sobre la loca­lit­zació de la relíquia no, però és una història fas­ci­nant que tinc mol­tes ganes d’expli­car, i crec que no tri­garé gaire a fer-ho.
També és col·lec­ci­o­nista d’art? Què mou una per­sona a ser-ho?
Jo vinc d’un ambi­ent de col·lec­ci­o­nisme, perquè el meu pare era anti­quari i també col·lec­ci­o­nava. Des de petit he col·lec­ci­o­nat de tot. No tinc una gran col·lecció d’art perquè tam­poc no tinc els mit­jans econòmics per per­me­tre-me-la, però sí que tinc, per exem­ple, pin­tura llei­da­tana. Si tingués molts diners sí que m’agra­da­ria tenir una gran col·lecció, perquè a més tinc els conei­xe­ments i sé on bus­car les peces. El que porta la gent a col·lec­ci­o­nar és l’afany de pos­sessió. Hi ha molts estu­dis sobre això des del punt de vista de la psi­co­lo­gia humana. I han arri­bat a la con­clusió que la passió col·lec­ci­o­nista és un fet molt més mas­culí que femení, perquè els homes som molt més pos­ses­sius. Això no vol dir que no hi hagi dones col·lec­ci­o­nis­tes, que n’hi ha, com Peggy Gug­gen­heim. Però l’afany de pos­sessió és el que mou el col·lec­ci­o­nista a acu­mu­lar.
Les fal­si­fi­ca­ci­ons són un dels grans pro­ble­mes que arros­sega el mer­cat de l’art. Vostè ha acon­se­guit atu­rar ven­des frau­du­len­tes.
Cada vegada m’interes­sen més les fal­si­fi­ca­ci­ons que les obres ori­gi­nals. El meu dis­curs d’ingrés a la Reial Acadèmia de Belles Arts el vaig dedi­car pre­ci­sa­ment a les fal­si­fi­ca­ci­ons d’art medi­e­val a Cata­lu­nya, perquè són el resul­tant d’un con­text deter­mi­nat. En aquell dis­curs vaig expli­car per què a Cata­lu­nya a finals del segle XIX i prin­ci­pis del XX hi ha tan­tes fal­si­fi­ca­ci­ons d’art medi­e­val. I és perquè Cata­lu­nya és una nació que sem­pre ha pouat en el pas­sat medi­e­val a l’hora de bus­car les nos­tres arrels. Aquesta fas­ci­nació que sem­pre hi ha hagut pel món medi­e­val, i que con­ti­nua sent-hi, explica que en un deter­mi­nat moment a Cata­lu­nya es produïssin fal­si­fi­ca­ci­ons de pin­tura gòtica o romànica. M’interes­sen molt aquests vin­cles entre el món medi­e­val i la soci­e­tat con­tem­porània, per això també em dedico a fer història del col·lec­ci­o­nisme, a estu­diar els col·lec­ci­o­nis­tes i els anti­qua­ris que van ope­rar en el pri­mer terç del segle XX a Cata­lu­nya, i inten­tar enten­dre per què com­pra­ven i col·lec­ci­o­na­ven art medi­e­val. A part que dar­rere de les fal­si­fi­ca­ci­ons hi ha històries per­so­nals molt interes­sants i diver­ti­des.
Recordi alguna d’aques­tes històries.
Per exem­ple la història dels ger­mans Sebastià i Car­les Junyer, que són pro­ta­go­nis­tes d’un dels capítols del lli­bre i a qui es pot con­si­de­rar entre els prin­ci­pals fal­si­fi­ca­dors d’art antic d’Europa. Feien unes fal­si­fi­ca­ci­ons d’una qua­li­tat excep­ci­o­nal, que costa molt fins i tot als ulls experts detec­tar-les. Eren uns per­so­nat­ges que tre­ba­lla­ven gai­rebé d’ama­ga­to­tis. Desem­mas­ca­rar-los és molt moti­va­dor per als inves­ti­ga­dors. A part, eren amics de Picasso. Quan estava amb ells, Picasso anava fent dibui­xos a les tar­ge­tes de visita de la botiga que tenien els Junyer, però no els sig­nava. Després, quan Picasso es va con­ver­tir en el pin­tor més impor­tant del món, els Junyer tenien aquells dibui­xos sense sig­nar. Van pen­sar que era un bon moment per sig­nar-los: els van sig­nar ells i els van posar en cir­cu­lació. Això va arri­bar a oïda de Picasso, que es va empre­nyar moltíssim.

DIVULGADOR

Poques vegades els historiadors de l’art surten del cau de les publicacions i dels fòrums especialitzats per explicar les entranyes de les seves recerques i troballes a tot el públic. Albert Velasco, sí. A través de la seva activitat intensa a les xarxes socials, amb els articles que publica periòdicament a La República o amb el llibre A la recerca de l’obra perduda (Pòrtic) aquest doctor en Història de l’Art i investigador relata els millors episodis viscuts, una feina que queda clar que no sempre es desenvolupa entre muntanyes de llibres o magatzems. Explica que va tenir problemes per triar les històries. “En tinc unes quantes més a la nevera i estic convençut que me’n passaran més.” Esperem, doncs, la segona part del llibre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor