Articles

Crítica

OMPLE EL COR, OMPLE’L DE VIDA

Som en una zona enmig de la poesia, amb els instruments interactuant amb la veu de Pons de Vall, ‘Ginger’, més inspirat que mai

És, sense dubte, una de les reve­la­ci­ons de la tem­po­rada, el doble com­pacte Gin­ger, que sig­nen dos vete­rans dels temps difícils, Oriol Pons de Vall, teclats, saxo, per­cus­si­ons i reci­ta­ci­ons, i Enric Cer­vera, con­tra­baix, gui­tarra i per­cus­si­ons. Es tracta d’un disc enqua­der­nat amb una col·lecció de postals amb poe­mes ins­crits a la part poste­rior. Un tre­ball fabulós, de recre­ació i d’estats anímics, ple d’encerts en la impro­vi­sació jazzística, com una recu­pe­ració dels vells Peruc­hos, dels quals que­den l’Oriol Gin­ger i els vells ali­ats Cer­vera i Altaba. L’he tro­bat a la selecta i molt reco­ma­na­ble Jazz Mes­sen­gers, un autèntic oasi musi­cal enmig de la con­ta­mi­nació acústica i les moto­ma­mis d’arreu.

Oriol Pons de Vall ens comenta: “De nit és quan han pres vida la majo­ria d’aques­tes músiques i escrits, domes­ti­cats per la feina de l’Enric, que en va ser l’ins­ti­ga­dor i que ha estat el res­pon­sa­ble del tre­ball que ara pre­sen­tem. Sense ell, la seva tria, les seves il·lus­tra­ci­ons i el seu cri­teri, res hau­ria estat igual.” Un dels poe­mes podria actuar de poètica perquè el tre­ball sintètic con­densa mig segle d’expe­ri­men­tació, tot i que per escol­tar aquests dis­cos només cal acti­var la tecla del bon gust al nos­tre cer­vell, no cal ser un avant­guar­dista, per enten­dre’ns. Un dels poe­mes de resum de tot ple­gat: “No han de ser parau­les vol­gu­des / poden ser parau­les llençades / no han de ser parau­les pre­ci­o­ses / poden ser parau­les tren­ca­des.”

Dar­rere tro­bem tot un equip d’incan­sa­bles, des dels autors fins a Edu­ard Altaba, encar­re­gat de la mas­te­rit­zació, i Marc Valls, autor de la bella maque­tació del tre­ball. Divi­dit en dues parts, Mun­dana i Per­sona, cadas­cuna arti­cula un so en què la quo­ti­di­a­ni­tat es fil­tra de l’emis­sor a l’oïdor, que no pot evi­tar sen­tir-se seduït per aquest con­junt de sons. De Mun­dana ens diuen “que és propi de la vida ter­re­nal, con­tra­po­sada a la vida celes­tial o espi­ri­tual”, i de Per­sona que és “indi­vidu humà que trans­cen­deix la rea­li­tat fisi­o­biològica, gau­deix d’una radi­cal auto­no­mia, es rea­litza en la relació amb els altres i pot deci­dir per ell mateix el seu propi destí”. Remarco les notes de l’àlbum perquè són indi­ca­ti­ves de com pot trans­cen­dir un tre­ball fora de l’àmbit comer­cial en les sen­sa­ci­ons per­so­nals. Em va pas­sar fa més de qua­ranta anys amb el vinil històric dels Peruc­hos, i m’ha pas­sat ara amb aquest superb doble disc i les seves postals: “Omple el cor, omple’l de vida.”

Els res­sons carac­terístics de Peruc­hos ara són més sofis­ti­cats, menys agres­sius, però con­te­nen tota la nostàlgia i la sole­dat, el ter­ri­tori de sen­sa­ci­ons en què es movia el grup expe­ri­men­tal bar­ce­loní dels setanta. Els grills i els sorolls del car­rer es mes­clen amb els ins­tru­ments, sovint tocats amb ingenuïtat, com si fos­sin nens entre­ma­li­ats que es dis­pu­ten l’atenció de l’espec­ta­dor. Som en una zona enmig de la poe­sia, amb els ins­tru­ments interac­tu­ant amb la veu de Pons de Vall, Gin­ger, més ins­pi­rat que mai. El disc és un pro­digi, no un disc més de sèrie.

Ginger
Autor:
Oriol Pons de Vall i Enric Cervera
Productora:
Altervideo
Preu:
29 euros

Els veterans Yellowjackets publiquen un disc únic

El veterà grup Yellowjackets actua des del llunyà 1981 i ha esdevingut una referència del jazz californià actual. Des de l’àlbum de debut homònim, el grup ha traçat un camí personalíssim, amb artesania compositiva i una barreja d’influències en canvi constant. En molts aspectes, Yellowjackets encarnen tant la continuïtat com la renovació, amb el pianista i teclista fundador Russell Ferrante proporcionant el fil de quatre dècades que es va unir per primera vegada a Will Kennedy, que es va fer càrrec de la bateria entre el 1987 i el 1999 i va tornar el 2010. Dels del 1990, Bob Mintzer hi col·labora amb els saxos. Segons els estàndards de la banda, el virtuós del baix elèctric, l’australià Dane Alderson, segueix sent el benjamí. Ferrante afirma: “Els dos últims projectes van ser col·laboracions, i volíem fer un projecte centrat en el quartet. Pel que fa al material, hem volgut ampliar les aportacions de tothom. Dane està representat per diverses melodies. Will és en la barreja. Tothom està implicat en els diferents rols.”

El disc sona com si haguessin col·locat a la batedora els millors estils dels últims quaranta anys, i és un còctel exquisit.

Parallel Motion
Autor:
Yellowjackets
Discogràfica:
Mack Avenue
Preu:
16 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor