Teatre

L’escenari és acció

Alumnes i professionals de l’Institut del Teatre participen fins demà a la Quadriennal de Praga, l’esdeveniment escenogràfic més important del món i que es revela com un festival. L’escenari implica una acció del públic

MICROORGANISMES
L’exposició ‘Crop’ s’ha completat amb un taller de sembra de fongs a càrrec de l’artista Sara de Ubieta

El tea­tre pro­cura inter­pel·lar sem­pre, sigui de la manera més con­ven­ci­o­nal, amb els per­so­nat­ges d’una trama, o com ho pot fer una escul­tura en un museu. Per això, la Qua­dri­en­nal de Praga, un esde­ve­ni­ment mun­dial en el camp de l’esce­no­gra­fia que se cele­bra cada qua­tre anys des del 1967, amplia la seva mirada i con­vida els par­ti­ci­pants a ela­bo­rar esce­no­gra­fies interac­ti­ves amb què tras­pas­sar emo­ci­ons als espec­ta­dors perquè vis­quin en pri­mera per­sona una acció. Per això, aquesta pla­ta­forma inter­na­ci­o­nal de tro­bada i inter­canvi entre pro­fes­si­o­nals, estu­di­ants, esco­les, arqui­tec­tes, peda­gogs, inves­ti­ga­dors i públic interes­sat en el món del dis­seny esce­nogràfic ha anat deri­vant cap a un for­mat de fes­ti­val. Enguany hi han pre­sen­tat les seves pro­pos­tes més d’un cen­te­nar de països. L’Ins­ti­tut del Tea­tre (IT) hi assis­teix des del 1987. Des del 2015, hi va repre­sen­tant Cata­lu­nya amb el suport de l’Ins­ti­tut Ramon Llull.

Marta Rafa i Pau Masaló han estat els comis­sa­ris que han vet­llat per l’èxit de les dues pro­pos­tes que pre­sen­ta­ven a con­curs: Crop, a la secció països i regi­ons, i El cant de la Sibil·la, en la secció estu­di­ants. Rafa adver­tia fa uns dies que Praga es va diri­gint cada cop més cap a la interacció amb l’espec­ta­dor: ha pas­sat de l’expo­sició d’estands a l’acció que inter­pel·la el públic. La qua­dri­en­nal per­met fer un tre­ball d’inves­ti­gació, amb mate­ri­als i dra­matúrgies que rara­ment es poden pro­duir en el dia a dia d’un escenògraf pro­fes­si­o­nal, que ha de pri­mar el prag­ma­tisme i fer ser­vir l’espai per on es des­pla­cen els per­so­nat­ges res­pec­tant la coherència que ha inci­dit en la direcció d’un espec­ta­cle. Un mes abans d’anar a Praga, les dues ins­tal·laci­ons es van posar a prova al mateix Ins­ti­tut del Tea­tre, la qual cosa va ser­vir per fer les dar­re­res modi­fi­ca­ci­ons per garan­tir una millor satis­facció de l’espec­ta­dor.

Crop, sig­nada pels figu­ri­nis­tes i escenògrafs Albert Pas­cual i Car­lota Ricart i per la direc­tora escènica i dra­ma­turga Raquel Cors (tots tres gra­du­ats a l’IT), ima­gina una dis­to­pia: el 2053, apa­reix ves­tu­ari i indu­mentària del TNC que, pel motiu que vul­gui ima­gi­nar l’espec­ta­dor, ha sofert una inter­rupció o una trans­for­mació. El públic cir­cula entre les piles de roba amb uns auri­cu­lars i ser­vint-se del telèfon mòbil per cap­tu­rar els QR que els incor­po­ren en les pis­tes de so en cada espai. La roba es troba en procés de des­com­po­sició, coberta de micro­or­ga­nis­mes com fongs, molsa, ger­mi­nats i bac­te­ris. Se’ls pot obser­var amb una lupa. El viatge tem­po­ral con­vida a sub­mer­gir l’espec­ta­dor en rea­li­tats pos­si­bles i experiències vin­cu­la­des pel pas del temps. L’expo­sició es com­pleta amb el taller de l’artista Sara de Ubi­eta, que ofe­reix “un taller de sem­bra”, en parau­les de Masaló. Per a Pas­cual (escenògraf i figu­ri­nista de La Calòrica), la ins­tal·lació fa una hipotètica recerca arqueològica amb els mice­lis que s’han anat cul­ti­vant en la roba. Uns micro­or­ga­nis­mes que gene­ren una estra­nya des­con­fiança després d’uns anys en què tot el món ha vis­cut al ritme de la covid. Un dels rep­tes ha estat, pre­ci­sa­ment, tras­lla­dar aquests ele­ments vius sense que es con­ta­mi­nes­sin entre si ni als vehi­cles on es trans­por­ta­ven. La reflexió de l’equip és fugir de l’homo­cen­trisme i enten­dre que hi ha vida que trans­corre més enllà dels estralls que pro­voca la huma­ni­tat.

El Cant de la Sibil·la és el resul­tat dels alum­nes Quim Pal­mada, Pol Roig i Mireia Sin­tes de subli­mar el cant litúrgic homònim medi­e­val. La Sibil·la és una figura mitològica de l’antiga grècia que evo­lu­ci­ona amb el cris­ti­a­nisme i que s’està recu­pe­rant com a cant al vol­tant de la nit de Nadal. I és que El Cant de la Sibil·la està con­si­de­rat un ritu pagà que se cele­bra a les esglésies i que pro­nos­tica l’arri­bada del Mes­sies i la fi del món. Els tres alum­nes s’han desprès del dogma cristià i han vol­gut ima­gi­nar totes les pos­si­bi­li­tats de la fi del món per gene­rar un debat amb el públic. La subli­mació del per­so­natge ha com­por­tat “l’absència del cos”, comenta Rafa. I per això, la peça s’ha con­ver­tit en una mena de capa dau­rada on es poden pen­jar eslògans i car­tells que pro­nos­ti­quin el futur (i el final de la huma­ni­tat). Qua­tre cops al dia es baixa aquesta cam­pana dau­rada a terra i es per­met engan­xar-hi mate­rial i escriure-hi parau­les tot insi­nu­ant el destí de la huma­ni­tat.

D’altra banda, fora de con­curs, la qua­dri­en­nal de Praga ha con­vi­dat Montse Amenós a la secció Frag­ments II, un espai dedi­cat al dis­seny esce­nogràfic on s’exhi­bei­xen maque­tes d’espec­ta­cles i pro­jec­tes escènics. S’hi han con­vi­dat només vint-i-tres artis­tes de setze països. Amenós (una habi­tual en la fitxa artística del tea­tre públic i comer­cial de Cata­lu­nya des de fa anys) hi ha pre­sen­tat el teatrí de Pate­tisme il·lus­trat (2015), l’últim espec­ta­cle que Car­les San­tos va com­par­tir amb Jordi Oriol amb la par­ti­ci­pació dels alum­nes de l’Ins­ti­tut del Tea­tre. Amenós també hi ha fet una con­ferència. Aquest es el pri­mer cop que Cata­lu­nya intervé en aquesta secció.

L’Ins­ti­tut del Tea­tre s’ha com­promès a poder ofe­rir dates d’expo­sició d’aquests mun­tat­ges a Cata­lu­nya, un cop aca­bada l’experiència a Praga. El tre­ball per­so­nal es vol com­par­tir i difon­dre tant com sigui pos­si­ble. En aquest sen­tit, també han mirat de fer un gir al web que recull tot el mate­rial sobre la par­ti­ci­pació de Cata­lu­nya a la qua­dri­en­nal. Pau Masaló rei­vin­dica que el web sigui tan nte­rac­tiu com sigui pos­si­ble a diferència dels dos dis­senys webs de les edi­ci­ons ante­ri­ors. És el que per­met un major atrac­tiu per a l’usu­ari i, alhora, el que com­brega amb l’espe­rit de la qua­dri­en­nal de con­ver­tir un esce­nari en una experiència.

Tenen vida aques­tes ins­tal·laci­ons als fes­ti­vals i pro­gra­ma­ci­ons con­ven­ci­o­nals de Cata­lu­nya? Encara que sigui pun­tu­al­ment, car­tells com el Ter­rassa Noves Tendències (TNT) amb Inte­rior noche o Inert? o el Sismògraf (Bark, Fre­eze...) inda­guen en espec­ta­cles con­tem­pla­tius i que volen dia­lo­gar amb la natura. També hi ha mun­tat­ges en què l’acció per­for­ma­tiva es pro­du­eix sense per­so­nat­ges i en què s’il·lus­tra la trama a par­tir de l’evo­lució de mate­ri­als que es des­pla­cen per l’esce­nari (i acom­pa­nyats d’una breu trama o com­po­sició sonora que ima­gini una nar­ra­tiva més o menys tan­gi­ble): Donde empi­eza el bos­que acaba el pue­blo i Els ossos de Mon­taigne, per citar dos títols que s’han des­crit a La República.

tornen a REPIcar

Dimarts es van fer públics els premis de la Quadriennal de Praga. De nou, l’Institut del Teatre (representant Catalunya) van rebre un dels premis de la categoria països i regions, per la seva instal·lació ‘Crop’. Unes setmanes abans, a Barcelona, quan se’ls va preguntar per les possibilitats de rebre una distinció (que ja havien rebut en l’edició del 2019), es treien responsabilitat de sobre perquè era altament probable repetir. Duien un projecte que va convèncer el jurat per ser el més sensible socialment. Repetir palmarès a Praga no és fruit de la casualitat. L’IT es prepara cada edició amb ambició: encarregant la labor a uns comissaris que donen suport i acompanyen els equips que acaben signant la proposta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor