Articles

Crítica

PERE SUAU ENS EMPENY A ORFEU

Cortés: “Què tenim, doncs? Una doctrina original i pròpia sobre l’origen del món i dels déus, uns rituals populars que circulaven en mans d’endevins i de sacerdots, una literatura disseminada per aquí i per allà...”

La cul­tura jude­o­cris­ti­ana, amb totes les seves repres­si­ons i la pro­hi­bició sis­temàtica de tot el que no fos mono­te­ista va sepul­tar un dels grans patri­mo­nis de la huma­ni­tat, la comunió de l’home amb la natura. Els romans, sem­pre ena­mo­rats de la cul­tura grega i de les seves tra­di­ci­ons, van imi­tar els déus que repre­sen­ta­ven la natu­ra­lesa. Després, els cris­ti­ans, amb el seu ampli i obli­dat san­to­ral, van inten­tar fer una cosa sem­blant, però defi­ni­ti­va­ment no ha reei­xit. En aquests moments de rei­vin­di­cació ecològica i d’intent de neteja dels nos­tres hàbits nefas­tos, la cul­tura mira cap a la tra­dició i es troba sor­pre­ses que res­ta­ven ama­ga­des.

Aquest seria el cas dels Him­nes Òrfics, vui­tanta-set cants atribuïts a Orfeu, per­so­natge clau de la mito­lo­gia grega, que s’ha fil­trat per la música, la poe­sia i el tea­tre en l’ima­gi­nari modern de manera deci­siva. Inèdits en català, el poeta mallorquí Pere Suau Palou (Bunyola, 1975) ens n’ofe­reix unes tre­ba­lla­des i tra­va­des ver­si­ons, que res­ca­ten no només la tra­dició grega, sinó que entren de ple en la llen­gua cata­lana com si fos­sin un huracà. Explica que va ser a través de la inter­lo­cució amb Octa­vio Cortés –que signa el pròleg magis­tral– que es va deci­dir a afron­tar la tasca de repro­duir les estruc­tu­res i con­clu­si­ons dels poe­mes d’Orfeu a la nos­tra llen­gua. Ho va fer amb con­vicció i impo­sant estil i bellesa.

A falta d’una edició canònica –tal com reclama el mateix poeta–, l’apro­xi­mació és un con­vin­cent exer­cici d’estil que ens acosta a alguns dels lli­bres més impor­tants de Suau, com ara Cors arte­si­ans o Pas­cor, pro­fun­da­ment influ­en­ci­ats per la tra­dició medi­terrània clàssica i plens de refe­rents de la mito­lo­gia. En l’esmen­tat pròleg al·ludit, Cortés ens diu que l’orfisme és un feno­men com­plex que tra­vessa i con­ta­mina tota la Grècia antiga: “Què tenim, doncs? Una doc­trina ori­gi­nal i pròpia sobre l’ori­gen del món i dels déus, uns ritu­als popu­lars que cir­cu­la­ven en mans d’ende­vins i de sacer­dots errívols, una lite­ra­tura incon­gru­ent i dis­se­mi­nada per aquí i per allà en forma de làmines que es podien com­prar com a remeis màgics, una con­ta­mi­nació sil­ves­tre amb la religió de Dionís i, final­ment, i no menys impor­tant, tot el poder de la música i de la poe­sia arcaica, enti­tats com­ple­ta­ment entre­lli­ga­des en aque­lla època.”

Cortés par­teix de la tesi de l’under­ground místic, i Suau la posa en pràctica mit­jançant els reci­tals amb grups musi­cals. Si d’una banda hi ha una certa difi­cul­tat amb el lèxic emprat, el cert és que les lec­tu­res i el salt a la música –ger­mana bes­sona de la poe­sia– ator­guen a les ver­si­ons lliu­res una altura defi­ni­tiva. Reco­ma­na­ria sen­tir el mateix poeta men­tre les fa seves i, alhora, armar-se amb un dic­ci­o­nari de mito­lo­gia i el Fabra per assu­mir el tre­sor que apa­reix en cada racó, “...perquè és el teu fat, con­tra tots els aco­ra­ments, espe­rançar-nos.” Ho acon­se­gueix amb ple­ni­tud.

Himnes Òrfics
Autor:
Pere Suau
Editorial:
Cal·lígraf
Preu:
20 euros

Keith Jarrett ens acosta de nou a Déu a través del seu piano

A finals dels anys vuitanta no em vaig cansar d’escoltar el doble vinil en què Keith Jarrett interpretava Bach amb un clavicordi. Era un disc impressionant, equiparable als seus millors discos en solitari. En plena recuperació de la seva obra, després del greu accident vascular que li impedeix moure el braç, ECM ens està regalant a tots els aficionats concerts, com els de Bordeus o Budapest, que van editar fa poc. Ara li ha tocat el torn a un doble compacte, on Jarrett fa el prodigi de dur al piano les belles i alegres balades del geni alemany. L’excepcional enregistrament, realitzat l’any 1994 i inèdit, troba el pianista en sintonia amb les implicacions expressives de les sonates en cada moment. Diuen que la música és la millor manera d’acostar-se a déu –o als déus–, i el millor guia és Bach, o algú que sàpiga impregnar de l’esperit del compositor barroc, del jove Bach que les va signar. Jarrett va explicar que “havia escoltat les sonates interpretades per clavecinistes i vaig sentir que hi havia espai per a una versió per a piano”. . La idiosincràsia del jove Bach, el suau joc de la música, l’afició als canvis de tempo subtils i sobtats, l’extraordinària invenció ondulant.

Carl Philipp Emanuel Bach
Autor:
Keith Jarrett
Discogràfica:
ECM
Preu:
23 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor