Articles

Opinió

EL POGROM DE JEDWABNE

Es calcula que van exterminar més d’un milió de jueus dels territoris polonesos. Els parricides van anar millorant l’estratègia per eliminar-los

La memòria es pro­jecta quan deixa d’exis­tir i fa visi­ble la per­sistència, quan algú es recorda del que repe­tia el pare els diu­men­ges a taula, amb els tiets i els cosins, quan tot­hom arru­fava el nas per no obrir la boca, quan algú sen­tia per pri­mer cop un dolor estrany, quan l’àvia se senyava, com si es mor­ti­fiqués, reme­mo­rant aquells actes litúrgics de Set­mana Santa. Després s’expli­ca­ven altres històries i tot s’anava aigua­lint, com si ja hagués pas­sat un altre diu­menge abans d’anar al cinema. Però la memòria ho lli­gat tot, perquè tots estem lli­gats a tot el que fem.

No vaig enten­dre mai què sig­ni­fi­cava matar jueus. Ho vaig saber al cap de molts anys, quan ja estava casat, quan m’ho van expli­car en una altra casa fami­liar. Matar jueus, matar jueus. Una certa cor­recció va posar fi a un dels actes més deni­grants i més fos­cos de la Set­mana Santa. L’objec­tiu era fer un gran estrèpit amb els xer­ric-xer­racs, amb les matra­ques o amb les bran­ques de pal­mera (fer els fal­sos). Es volia tren­car el silenci per ven­jar la mort de Jesu­crist. Matar jueus, matar jueus. Era la con­signa. Després del dar­rer salm, després d’apa­gar la dar­rera can­dela de l’altar, a les fos­ques, es gene­rava un gran ter­ra­bas­tall, amb els fidels picant de peu als bancs, amb els nens uti­lit­zant els ins­tru­ments. Altres feien sorolls des dels bal­cons, amb qual­se­vol estri. És així com l’església catòlica difo­nia aquells valors. Matar jueus, matar jueus. La frase “fer dis­sabte” també par­teix d’aquí, com tan­tes altres par­ti­cu­la­ri­tats i sin­gu­la­ri­tats huma­nes.

No es pot enten­dre l’holo­caust sense enten­dre tot aquest ambi­ent anti­se­mita. Les idees del par­ri­cida no van sor­gir del no-res, com tam­poc la història que explica el pro­fes­sor David Ser­rano al seu lli­bre Jedwabne. Una història uni­ver­sal (Edi­to­rial Base, 2022). Una història que hem de lle­gir perquè ens per­toca, perquè ens hi va el sen­tit, perquè ens hi va el temps i ens hi va el futur. El voca­ble pogrom prové del rus i sig­ni­fica “des­truir, sem­brar el caos, fer caure vio­len­ta­ment”. Un soroll, una ràfega d’ener­gia con­tra un objecte con­cret. Matar jueus, matar jueus.

Jedwane és un petit poble de Polònia que va dei­xar d’exis­tir moral­ment el 10 de juliol del 1941. Amb una població de 1.700 habi­tants, a 170 quilòmetres de Varsòvia, era el típic poble de la regió, amb una nota­ble presència jueva, for­mada per arte­sans (saba­ters, sas­tres, fus­ters, fila­dors, car­re­te­res) i comer­ci­ants, ja que una llei pro­hi­bia que els jueus pogues­sin tre­ba­llar la terra.

El juliol del 2018, un super­vi­vent del pogrom, Icc­hak Lewin, de 89 anys, amb els seus dos nets, va viat­jar de molt lluny per retre un dar­rer home­natge als com­panys i amics d’infància que van ser cre­mats, arra­sats en un gra­ner. “Vaig veure tot el que els veïns havien fet als seus amics d’escola i als seus pares, i als seus avis, a tot. Els car­rers i la plaça eren plens de cadàvers, de nens, de joves, de gent gran, plens de sang i de res­tes de cos­sos esquar­te­rats”, fet que va gene­rar una con­cen­tració de diver­sos grups neo­na­zis, amb pan­car­tes nega­ci­o­nis­tes.

Es cal­cula que van arri­bar a exter­mi­nar més d’un milió de jueus dels ter­ri­to­ris polo­ne­sos. Els par­ri­ci­des van anar millo­rant l’estratègia per eli­mi­nar-los. L’odi venia de lluny, no venia única­ment dels nazis. A la mati­nada, esca­mot de joves i d’homes del poble, amb des­trals i bar­res de ferro, amb pals lli­gats amb gani­vets, van entrar a totes les cases dels jueus, i van ini­ciar la car­nis­se­ria, de forma sàdica, espla­iant-se amb la violència men­tre una banda de música local anava gene­rant més psi­codèlia i els veïns reien, cri­da­ven i es bur­la­ven dels que ani­rien a morir agònica­ment. Es cal­cula que van cre­mar uns 700 jueus a dins del gra­ner, una xifra que podria ser més ele­vada. Les acci­ons que van gene­rar cada decisió resul­ten per­tor­ba­do­res. Els detalls de l’exter­mini jueu impli­quen mol­tes per­so­nes, mol­tes bio­gra­fies, molts pen­sa­ments, molta fos­cor de mas­ses. L’ambi­ent de ter­ror va ser tal, que moments abans que comencés la ràtzia, algu­nes famílies catòliques van pre­fe­rir fugir i no col·labo­rar amb les atro­ci­tats que s’esta­ven a punt de come­tre al poble.

Al cap d’uns mesos, el juliol del 1942, s’apro­vava el pro­grama defi­ni­tiu de la Solució Final. La inves­ti­gació de David Ser­rano és dan­tesca, amb tes­ti­moni judi­ci­als, orals, escrits i audi­o­vi­su­als. Les pàgines d’aquest volum cre­men, i la sang va rajant des del fons del cel. Aquest lli­bre és un monu­ment a la memòria, a la dig­ni­tat.

Autor: David Serrano JEDWABNE. UNA HISTÒRIA UNIVERSAL
Editorial: Base Pàgines: 292 Preu: 20 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.