Música

Carta blanca per créixer

Les residències musicals que s’han creat en els darrers anys han suposat un pas endavant tant per a les programacions com per als artistes i el públic

ENDARRERIMENT
Les residències eren una assignatura pendent, però espais com L’Auditori i el Palau les han incorporat en la darrera dècada
SARA BLANCH
“La residència és una oportunitat per conèixer-te com a artista i per encarar-te amb més garanties al món professional”
REVULSIU
L’arribada de Víctor García de Gomar al Liceu va suposar un replantejament profund del concepte artístic de la institució
JOVES TALENTS
Amb el seu programa de residències, La Pedrera esdevé protectora i prescriptora de joves talents musicals
ONZE ANYS
El Palau de la Música Catalana basteix la temporada amb un compositor resident des del 2012, amb Joan Guinjoan

L’eco­sis­tema musi­cal català porta un endar­re­ri­ment endèmic, històric, però cal reconèixer els esforços que el sec­tor està fent per posar-se al dia, des de les ins­ti­tu­ci­ons fins als músics i el públic. El fet que hi hagi estu­dis equi­va­lents a grau en cen­tres com l’ESMUC, que les ins­ti­tu­ci­ons bus­quin un relat que fun­ci­oni com a marc arqui­tectònic de les pro­gra­ma­ci­ons o les faci­li­tats que es tro­ben els artis­tes per mar­xar a estu­diar fora ens enri­quei­xen com a públic. Perquè molts músics de casa tor­nen, tard o d’hora, al seu esti­mat Medi­ter­rani. I pel camí, ens dei­xen infi­ni­tes píndo­les que ens refres­quen amb idees noves, deli­ci­o­ses per­les que ens apor­ten nous refe­rents i mane­res de fer del nord i del sud que podem fer-nos nos­tres. Influ­ei­xen en les pro­gra­ma­ci­ons, en la car­tera d’artis­tes que com­ple­ten les agen­des dels direc­tors artístics o en les residències musi­cals.

Pre­ci­sa­ment les residències musi­cals eren una assig­na­tura pen­dent. Però ins­ti­tu­ci­ons com L’Audi­tori i el Palau de la Música Cata­lana les han incor­po­rat a les seves estratègies en la dar­rera dècada. Amb l’entrada de Víctor García de Gomar a la direcció artística del Gran Tea­tre del Liceu, s’ha fet molta feina per donar joc tant a com­po­si­tors com a artis­tes de diver­ses dis­ci­pli­nes. Això ha supo­sat un pas enda­vant i, a poc a poc, s’han anat for­jant més siner­gies entre ins­ti­tució, artista i públic que han apor­tat molt valor al sec­tor. Com­po­si­tors com Benet Casa­blan­cas i Joan Guin­joan van ser dels pri­mers com­po­si­tors resi­dents a les grans ins­ti­tu­ci­ons, i a poc a poc s’hi han afe­git ins­tru­men­tis­tes, can­tants o ensem­bles i s’han pro­vat nous for­mats, com en les Residències Musi­cals a La Pedrera, que han inno­vat en el for­mat i han dei­xat el llistó molt alt. Tot i l’experiència adqui­rida, encara ens tro­bem a certa distància de les pro­pos­tes més avançades de països on escol­tar música en directe és un hàbit nor­ma­lit­zat.

LES RESIDÈNCIES DE COM­PO­SI­TORS

Per a Benet Casa­blan­cas, les residències per a com­po­si­tors “han de reforçar la qua­li­tat artística del cre­a­dor i apor­tar una pers­pec­tiva glo­bal per al públic a través del con­junt d’obres que s’inter­pre­ten”. A més, els encàrrecs com­por­ta­ran estre­nes abso­lu­tes, un reclam per al públic i la premsa. Casa­blan­cas con­si­dera que les residències més interes­sants són les que “per­me­ten als cre­a­dors esta­blir un diàleg amb els pro­gra­ma­dors per fer encai­xar de forma més enri­qui­dora les pròpies obres, de manera que el públic té una visió molt més holística del com­po­si­tor”, comenta. De tota manera, la residència “no com­pro­met la pro­gra­mació, però dona un punt de color, aporta valor afe­git i un grau de madu­resa”, remarca. A més, Hèctor Parra, el segon resi­dent a L’Audi­tori, creu que “el que importa és que les residències siguin rela­ti­va­ment llar­gues perquè fruc­ti­fi­quin i la música vagi sedi­men­tant per donar fruits”.

El direc­tor de L’Audi­tori, Robert Bru­fau, reforça les idees plan­te­ja­des, i en aga­far el relleu de Joa­quim Gar­ri­gosa, va creure oportú “tran­si­tar cap a un model que pre­te­nia ser més coral, amb com­po­si­tors con­vi­dats”. D’aquesta manera es diver­si­fi­cava la pro­gra­mació quant a gènere, estètiques, gene­ra­ci­ons i “es feia més per­me­a­ble amb la rea­li­tat de l’entorn”. D’aquesta nova for­nada és Ber­nat Vivan­cos, que con­si­dera que les residències “esde­ve­nen una pla­ta­forma de difusió”. A més, “els pro­gra­mes pro­po­sats són molt dife­rents i es defuig el mono­co­lor”, comenta, i valora molt posi­ti­va­ment el fet que es facin encàrrecs i es pro­gra­min obres de dife­rents eta­pes de l’artista. La pare­lla con­vi­dada al cos­tat de Vivan­cos va ser, la tem­po­rada 2021/22, Joan Magrané, que havia estat prèvia­ment con­vi­dat al Palau la tem­po­rada de la pandèmia. “Les residències al Palau, al CNDM i a L’Audi­tori em van venir segui­des, i això va supo­sar una pre­sen­tació molt com­pleta de la meva música en tots els àmbits en poc temps”, explica.

El Palau de la Música Cata­lana bas­teix la tem­po­rada amb un com­po­si­tor resi­dent des del 2012, amb Joan Guin­joan. Mer­ce­des Conde, direc­tora artística adjunta de la ins­ti­tució, explica que actu­al­ment es pro­po­sen dos com­po­si­tors con­vi­dats, un de català i un d’inter­na­ci­o­nal. “Posem el focus en el seu catàleg per poder pre­sen­tar al públic una mos­tra prou sig­ni­fi­ca­tiva”, explica. “Volem acon­se­guir que el públic per­cebi amb certa nor­ma­li­tat el fet que aquest com­po­si­tor es pro­grami al Palau”, con­clou.

El com­po­si­tor Marc Timón va ser con­vi­dat al Palau la tem­po­rada 2021/22, i des­taca “la volun­tat de crear un fil con­duc­tor a través de la residència”, però no té clar si aquests pro­gra­mes aca­ben tenint la trans­cendència desit­jada en el públic: “Qui ajuda a fide­lit­zar el públic és la premsa.” Hèctor Parra, com­po­si­tor con­vi­dat al Palau la tem­po­rada 2015/16, des­taca que les residències de com­po­sició “van ser una excel·lent idea de Víctor García de Gomar, perquè incloïen expo­si­ci­ons, col·labo­ra­ci­ons amb artis­tes plàstics i poe­tes, entre altres dis­ci­pli­nes”.

LES FOR­MA­CI­ONS

Mer­ce­des Conde explica que es vol “aju­dar les for­ma­ci­ons resi­dents en el seu crei­xe­ment i con­so­li­dació”. Es tracta de “pro­pos­tes ori­gi­nals, molt pen­sa­des i esco­lli­des amb cura pel Palau en col·labo­ració amb els artis­tes”. Aquesta figura va començar amb el Quar­tet Ger­hard i ha seguit amb Cos­mos Quar­tet, que acaba la residència la tem­po­rada vinent, en què s’incor­po­rarà el Trio For­tuny. L’Audi­tori ha tin­gut diver­ses for­ma­ci­ons resi­dents des dels seus ini­cis, amb BCN216, el Quar­tet Casals, Cros­sin­gLi­nes, Fra­mes Per­cus­sion o Bar­ce­lona Modern. El mes­tre Jordi Savall també és resi­dent des de la cre­ació de la ins­ti­tució. “Volem dibui­xar retrats musi­cals, esta­blir rela­ci­ons fructíferes que tin­guin un efecte en el públic”, declara Robert Bru­fau, direc­tor de L’Audi­tori.

Jonat­han Brown, viola del Quar­tet Casals, con­si­dera que el que aporta una residència és “la pos­si­bi­li­tat de tre­ba­llar en pro­fun­di­tat els pro­gra­mes, de dis­se­nyar-ne de nous i que aquests tin­guin un con­cepte al dar­rere”. Sobre l’impacte en el públic, afe­geix: “En un con­cert no pots cons­truir un dis­curs ni esta­blir-hi una relació estreta. Les residències per­me­ten arri­bar a una com­prensió més com­pleta de les obres que es pro­po­sen i posen el reper­tori en un con­text, il·lumi­nen la música”, comenta.

Per la seva banda, Ber­nat Prat, vio­li­nista de Cos­mos Quar­tet, resi­dent al Palau actu­al­ment, des­taca que “una residència a tres anys dona marge per plan­te­jar-la amb garan­ties”. Van poder pro­po­sar lliu­re­ment les obres i estan inter­pre­tant “peces icòniques per a quar­tet de corda” que temps enrere no hau­rien pogut afron­tar: “La residència ens ha aju­dat a créixer en la com­ple­xi­tat del reper­tori. A més, tocar al mateix lloc diver­ses vega­des fa que et sen­tis com a casa i pots arri­bar a fide­lit­zar el públic.” El que valora més posi­ti­va­ment Prat és “l’evo­lució en el so, la pos­si­bi­li­tat de tei­xir un dis­curs i des­co­brir reper­tori molt dife­rent que el públic agra­eix”, con­clou.

ELS SOLIS­TES: LES RESIDÈNCIES A LA PEDRERA

L’any 2012, Fun­dació Cata­lu­nya - La Pedrera engega les Residències Musi­cals a La Pedrera, un pro­jecte de suport a joves intèrprets de reco­ne­gut talent dins la música clàssica amb l’objec­tiu de fer-los més cone­guts entre el públic local i pro­moure la seva car­rera en l’àmbit inter­na­ci­o­nal. D’aquesta manera, La Pedrera esdevé pro­tec­tora i pres­crip­tora de joves talents musi­cals i es con­ver­teix en una pla­ta­forma perquè l’artista, a través de tres con­certs, pugui pre­sen­tar tota la seva ver­sa­ti­li­tat, sigui en soli­tari o en con­certs de duet i de cam­bra, bus­cant i tei­xint ali­an­ces amb altres músics. L’any 2018 s’incor­pora la figura del com­po­si­tor, ofe­rint noves mira­des i afe­gint una clau de con­tem­po­raneïtat al pro­jecte. Joan Magrané i Raquel García-Tomàs són els dos com­po­si­tors que escull La Pedrera en dues tem­po­ra­des con­se­cu­ti­ves, fins que la pandèmia posa fi al pro­jecte.

La mez­zo­so­prano Anna Alàs va for­mar part de la pri­mera for­nada de joves talents esco­llits. En aquell moment es duia a terme una estada de qua­tre dies a Mon Sant Benet, amb un assaig en una sala de l’hotel previ al con­cert que atreia públic local de Sant Fruitós del Bages, i esde­ve­nia una experiència molt intensa. “Em va per­me­tre posar focus en la madu­ració d’un pro­grama.” Per la seva banda, la soprano Sara Blanch des­taca “la fle­xi­bi­li­tat que la direcció ofe­ria als músics a l’hora de com­pon­dre el seu pro­grama”. A més, valora el fet que l’experiència “et per­met ser el teu mateix direc­tor artístic, i plan­te­jar-te què vols en tots els nivells”. Blanc con­si­dera que “és una opor­tu­ni­tat per conèixer-te com a artista i per enca­rar-te amb més garan­ties al món pro­fes­si­o­nal”.

El vio­lon­cel·lista Roger Morelló i la pia­nista Marta Puig van com­par­tir tem­po­rada el 2018/19. Morelló con­si­dera: “És una opor­tu­ni­tat molt enri­qui­dora, que no només m’ha obert por­tes, sinó que m’ha aju­dat a créixer com a artista.” El vio­lon­cel·lista va agrair “la lli­ber­tat i la con­fiança que dipo­si­ta­ven en cada artista resi­dent”, ja que “això ho va con­ver­tir en una experiència molt espe­cial, molt única i molt per­so­nal.” D’altra banda, per a Puig va esde­ve­nir l’opor­tu­ni­tat de tor­nar a Bar­ce­lona després de cur­sar estu­dis i fer vida a l’estran­ger. “Quan hi ha uns ulls que t’estan mirant emer­gei­xen les fra­gi­li­tats. I de les fra­gi­li­tats en sor­gei­xen les pre­gun­tes”, con­fessa. A més, reco­neix: “L’equip va fer-me sen­tir com a casa, i em va per­me­tre créixer tant en l’àmbit per­so­nal i artístic com musi­cal, amb tota l’exigència i volum de feina que això suposa. Però en la música, quan puges un esglaó ja no el bai­xes”, sen­ten­cia. El con­tra­te­nor Víctor Jiménez-Díaz va ser resi­dent la tem­po­rada pas­sada, amb la pandèmia, i revela que a La Pedrera va poder demos­trar la seva “essència artística i veri­tat per­so­nal”: “La meva residència va ser una decla­ració d’inten­ci­ons, acom­pa­nyada d’uns pro­fes­si­o­nals que van estar al nos­tre cos­tat, espe­ci­al­ment durant l’atu­rada forçada.”

Marga Viza, direc­tora de cul­tura de la Fun­dació Cata­lu­nya - La Pedrera, es mos­tra orgu­llosa de poder afir­mar que “molts dels resi­dents, avui dia for­men part de mol­tes pro­gra­ma­ci­ons musi­cals i operísti­ques de grans ins­ti­tu­ci­ons del país i de l’estran­ger”. “És evi­dent i no ens enga­nyem –comenta Viza–, que ens hau­ria agra­dat fide­lit­zar encara més un sec­tor més ampli de públic assidu als con­certs men­su­als del diu­menge a la tarda, però vam acon­se­guir atraure una franja de públic jove dins dels con­certs de música clàssica, amb prop de deu mil assis­tents”, con­clou.

EL LICEU DE LES ARTS

L’arri­bada de Víctor García de Gomar al Gran Tea­tre del Liceu va supo­sar un replan­te­ja­ment pro­fund del con­cepte artístic de la casa. Ja al Palau de la Música Cata­lana, De Gomar havia dei­xat un lle­gat humanístic ines­bor­ra­ble, que està sedi­men­tant en El Liceu de les Arts. Dins d’aquest con­cepte, s’inclo­uen els Artis­tes Con­vi­dats, que són artis­tes visu­als que afe­gei­xen valor a la con­cep­tu­a­lit­zació de la tem­po­rada, així com es plan­te­gen les Veus del Liceu, que inclo­uen poe­tes, escul­tors, pin­tors, o artis­tes d’altres dis­ci­pli­nes. Amb el pro­jecte Microòperes es dona opor­tu­ni­tats a joves cre­a­dors que, pas­sat un fil­tre, poden arri­bar a com­pon­dre una òpera a la sala gran. Es tracta d’un con­cepte pira­mi­dal que pre­mia les obres amb més bona rebuda del públic i la crítica, així com el sedàs de la direcció artística. “Els veiem com el futur del gènere”, comenta Víctor García de Gomar. “En ser un gènere com­plex, neces­si­tem donar-los pri­me­res opor­tu­ni­tats”, asse­vera.

EL FUTUR DE LES RESIDÈNCIES A CATA­LU­NYA

Encara hi ha feina a fer, i els artis­tes tenen mol­tes pro­pos­tes per millo­rar el pano­rama actual. Sense anar més lluny, però, alguns com­po­si­tors ens reme­ten a la Carta Blanca, un pro­grama desen­vo­lu­pat pel mes­tre Josep Pons quan era direc­tor de l’Orquesta Naci­o­nal de España. “L’apor­tació ori­gi­nal era que el mateix com­po­si­tor dis­se­nyava l’acti­vi­tat en con­nivència amb mi”, explica Pons. Durant la residència, “pre­nia la direcció artística del fes­ti­val”. El que li dema­nava era que “no tan sols pro­gramés obra seva, sinó la d’altres com­po­si­tors que estimés, que odiés o que con­si­derés que aju­da­ven a expli­car-se a si matei­xos”.

Jonat­han Brown és opti­mista i veu en Cata­lu­nya un gran poten­cial: “Es podrien rea­lit­zar residències en cen­tres cívics o cen­tres d’art, on el tri­an­gle públic, sala i artis­tes és molt moti­va­dor.” També des­taca, com d’altres, que les residències hau­rien de tenir una durada més extensa, per poder desen­vo­lu­par-se ple­na­ment. En canvi, Ber­nat Prat ha vis­cut residències molt breus a l’estil de la Bien­nal de Quar­tets de L’Audi­tori, on es pro­po­sava una set­mana molt con­cen­trada i dinàmica amb con­certs, xer­ra­des, con­ferències..., i en què fins i tot els músics feien els àpats al mateix res­tau­rant, com­par­tit amb el públic, per tal de crear una comunió. “En aquest cas, és una crida al heavy user, una tipo­lo­gia que es podria apli­car a Cata­lu­nya.” En aquesta línia, parla Jorge Losana, tenor i direc­tor de Can­toría, que agra­eix el fet que “de les residències en que­din docu­ments com vide­o­clips, gra­va­ci­ons o ses­si­ons de fotos que ser­vei­xen molt per pro­mo­ci­o­nar-se”, punt en el qual coin­ci­deix Marc Migó. Losana con­si­dera que Cata­lu­nya té la gran sort de gau­dir d’un enorme patri­moni: “Es podria rela­ci­o­nar la música amb els espais, uti­lit­zar-los com a llocs d’assaig i poten­ciar pro­gra­mes que tre­ba­llin des de la sos­te­ni­bi­li­tat i la diver­si­tat; cal afron­tar aquests temes des de l’art.”

El vio­lon­cel·lista Pau Codina rei­vin­dica que “només donant encara més opor­tu­ni­tats als joves podem enca­mi­nar l’eco­sis­tema musi­cal cap a l’excel·lència”, men­tre que la pia­nista Lluïsa Espi­golé posa èmfasi a fugir de la pre­ca­ri­e­tat: “En altres països, quan fas una residència pots tre­ba­llar sense haver de llo­gar la sala o pagar l’enre­gis­tra­ment, cosa que no passa a casa nos­tra”. I asse­nyala: “Seria interes­sant crear residències com a cen­tres de cre­ació on hi hagués con­tacte amb altres artis­tes amb diver­ses tro­ba­des l’any”, una pro­posta més per fer de Cata­lu­nya un país de pri­mer nivell musi­cal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor